Hyppää sisältöön

Dynastian rakentanut LP Viesti hakee kymmenettä mestaruuttaan haastajan asemassa: “Nyt on erilaiset asetelmat”

Naisten lentopalloa jo yli vuosikymmenen hallinnut LP Viesti oli runkosarjassa toinen. Suurimpana suosikkina pudotuspeleihin lähtee LP Kangasala.

Tomi Lemminkäinen on LP Viestin valmentaja ja urheilutoimenjohtaja. Kuva: AOP

LP Viesti ei ole perustamisensa jälkeen vuonna 2008 jäänyt kertaakaan finaalien ulkopuolelle. Saldona on yhdeksän mestaruutta ja kaksi hopeaa. Cupin voittojakin on kertynyt seitsemän. Tämän lisäksi Viesti pelasi ensimmäisenä pohjoismaalaisena joukkueena lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Ei hullumpi ansioluettelo.

LP Viestin menestystarinan taustalta löytyy valmentaja ja urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen, joka on rakentanut Saloon hyvämaineisen seuran johon on ollut helppo houkutella huippulentopalloilijoita. Yksi heistä on maajoukkuepelaaja Noora Kosonen.

– Tomi on pystynyt rakentamaan vuosi vuodelta hyvän joukkueen, ja saanut pelaajista parhaan irti. Pelaajat myös tietävät, että Viesti on hyvä seura ja tänne kannattaa tulla. On saatu sitä kautta lisää hyviä pelaajia.

Kosonen palasi täksi kaudeksi Viestiin kahden Saksassa ja Belgiassa vietetyn kauden jälkeen. Kososelle olisi löytynyt muitakin ottajia, mutta Viestin hyväksi todetut puitteet sekä menestysmahdollisuudet veivät voiton.

Kososen kanssa sekä Viestissä että maajoukkueessa pelaava Anna Czakan on viettänyt koko vuonna 2015 alkaneen pääsarjauransa Salolaisseurassa.

– Meillä on aika monta pelaajaa jotka ovat viihtyneet täällä useamman kauden. Sekin kertoo jotain. Uskon, että muissakin seuroissa hoidetaan asiat hyvin, mutta ei minulla ole täältä kiire pois.

Yksi Czakanin mainitsemista pelaajista jotka ovat viihtyneet pitkään Salossa on Viktoriia Tuchashvili. Kokenut ukrainalainen on pelannut Viestissä vuodesta 2013 asti.

– Seura hoitaa asiat ammattimaisemmin ja laadukkaammin kuin muissa seuroissa joissa olen pelannut. Pelaajista todella huolehditaan. Puitteet ja ravintopuoli ovat kunnossa. Loukkaantumisten sattuessa kuntoutus hoidetaan hyvin. Nämä ovat tärkeitä asioita jos halutaan urheilla korkealla tasolla.

Tulevaisuuden tähdet kasvavat akatemiassa

Viestissä rakennetaan myös tulevaisuutta kunnianhimoisesti. Seuraan perustettiin kolme vuotta sitten akatemiaseura jossa kasvatetaan huomisen tähtiä. Valmentaja/urheilutoimenjohtaja Lemminkäinen on tyytyväinen akatemian alkutaipaleeseen.

– Tarkoitus on, että akatemiasta saadaan vuosittain pelaajia liigaan. Ja jos liigajoukkueessa joku jää vähälle vastuulle, niin he voivat saada peliaikaa akatemiassa. Nuoret oppivat siellä myös ottamaan isoa vastuuta.

Naisten 1-sarjassa pelaava LP Viesti Akatemian ensisijainen tavoite on luonnollisesti kasvattaa pelaajia Viestin liigajoukkueeseen, mutta Lemminkäinen on mielissään myös siitä, jos nuoret karkaavat muualle.

– Jos sieltä nousee liigapelaajia muihin joukkueisiin, niin me ollaan mielestäni myös silloin onnistuttu pelaajien kehittämisessä.

Pudotuspeleihin ilman paineita

Viesti sijoittui tällä kaudella runkosarjassa toiseksi. Kevään mitalipeleihin salolaiset lähtevät haastajina. Kautta on hallinnut LP Kangasala. Kosonen sysääkin surutta mestarisuosikin paineet runkosarjan voittajille.

– Kaikki tietää varmasti tietää, että Kangasala on ykkössuosikki. Muut voivat lähteä rennommalla otteella haastamaan heitä.

Kosonen arvelee, että haastajan asema sopii Viestille.

– Täällä on varmasti monta vuotta ollut paineet, että pitäisi aina voittaa. Mestaruutta me totta kai tavoittelemme, mutta nyt on erilaiset asetelmat.

Anna Czakan arvioi, että sarja on tällä kaudella tasaisempi kuin aiemmin. Etenkin kärkipään joukkueiden osalta, joihin lukeutuvat Kangasalan ja Viestin ohella Hämeenlinna ja Kuusamo. Czakan suhtautuu Kososen tavoin levollisesti asetelmaan, jossa Viesti on haastajan asemassa.

– Ennakkosuosikkina tähän lähtee Kangasala. He ovat pelanneet runkosarjan vahvasti. Mutta meillä ei ole paineita, vaan ne kaikki on Kangasalan puolella, Czakan sanoo.

Runkosarjassa Kangasala voitti joukkueiden kolmesta kohtaamisesta kaksi. Kangasala oli vahvempi myös Suomen cupin finaalissa. Czakanin puheista voi kuitenkin aistia, että hänellä on täysi luotto oman joukkueensa mahdollisuuksiin napata seurahistorian kymmenes Suomen mestaruus.

– Menihän se yksi kausi niin, että hävittiin kaikki ottelut runkosarjassa Hämeenlinnalle, mutta pudotuspeleissä oltiin kovempia. Saa nähdä, pudotuspeleissä nämä asiat ratkaistaan.

Lue myös: