1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Rasmus Kupari debytoi ensi yönä NHL:ssä – takana on yli vuoden sivussa pitänyt loukkaantuminen: "Ymmärsin, mitä tämä voi pahimmillaan olla"

Jääkiekon AHL:ssä suomalaisista parhaat tehot alkukaudesta iskenyt Rasmus Kupari nostettiin Los Angeles Kingsin riveihin.

Rasmus Kupari on pelannut alkukauden AHL:ssä yli piste per ottelu -tahtia. Kuva: Ethan Miller/Getty Images

Rasmus Kupari, 20, sai muistutuksen jääkiekkouran hauraudesta tapaninpäivänä 2019. Ruotsin Philip Broberg taklasi kesällä 2018 Los Angeles Kingsin ensimmäisellä kierroksella varaamaa suomalaissentteriä nuorten MM-kisojen avausottelussa sillä seurauksella, että polvesta menivät rikki eturistiside ja sivuside.

Tuohon taklaukseen päättyi Kingsin farmijoukkueessa syksyn pelanneen Kuparin kausi 2019–2020.

– Onhan tässä aika vaikeita aikoja joutunut käymään läpi. Viime kauden loukkaantuminen pysäytti ja antoi kaikkeen tekemiseen perspektiiviä. Ymmärsin, mitä tämä homma voi pahimmillaan olla, kun se kausi oli muutenkin alusta asti vaikea. Ei tämä ole mitään ruusuilla tanssimista koko ajan ollut, Kupari sanoo Yle Urheilulle.

Odotukset alkaneelle kaudelle eivät ainakaan ulkopuolisten silmissä olleet vaikean viime kauden jäljiltä kovin korkealla. Kupari tuskaili läpi viime syyskauden Kingsin farmijoukkue Ontario Reignsissä pienen kaukalon pelin kanssa ja kevätkauden pilasi polvivamma.

Kupari itse halusi tehdä kaikkensa ollakseen valmis uuden kauden kynnyksellä.

– Minulla oli siinä pitkä huili, joten halusin nyt talvella heti näyttää, että asioita on kuntoutuksen aikana tehty paljon ja oikein.

Rasmus Kupari sai kuntoutuksessaan apua Marko Yrjövuorelta (oik.) Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE

Kupari toden totta näytti olevansa valmis. Menneellä kaudella 27 ottelussa 8 (6+2) tehopistettä tehnyt suomalainen iski alkutalvesta rautaliigan 8 ensimmäisessä ottelussa tiskiin 9 (2+7) tehopistettä. Yli pisteen keskiarvolla kauden aloittanut Kupari on alkukauden tehokkain suomalaispelaaja AHL:ssä.

Eikä hyvä alku jäänyt NHL-seura Kingsiltä huomaamatta. Ensimmäinen kutsu ison liigan puolelle tuli jo reilu viikko sitten, mutta tositoimiin Kuparia ei vielä tuolloin päästetty. Viimeisin kutsu ylös tuli torstaiaamuna. Aamupäiväharjoitusten jälkeen päävalmentaja Todd McLellan sanoi Kuparin olevan kokoonpanossa, kun joukkue kohtaa lauantaiaamuna Suomen aikaa St. Louisin.

Kupari aloittanee NHL-uransa kolmosketjussa yhdessä Trevor Mooren ja Adrian Kempen kanssa.

– Tästä olen unelmoinut pikkupojasta saakka ja paljon on sen eteen töitä tehty. Paljon on ollut parin vuoden aikana Pohjois-Amerikassa uuden opettelua ja kaikenlaisia vaikeuksia, mutta onneksi olen saanut kovan työn kautta uudelle kaudelle kivan alun, Kupari intoilee.

"Ominaisuuteni sopivat hyvin Pohjois-Amerikkaan"

Hyppäys NHL-maailmaan on Kuparille jälleen uusi haaste vuosi sitten alkaneella Pohjois-Amerikan taipaleella. Maalit ja tehopisteet eivät kuitenkaan liity suoraan paikan vakiinnuttamiseen NHL:ssä, ja tämän pelaaja tietää vajaan puolen AHL-kauden kokemuksella itsekin.

Kuparin vahvuudet luistelussa ja kiekonkäsittelyssä ovat käypää valuuttaa modernissa jääkiekossa millä tahansa mantereella, mutta silti tämä on joutunut opettelemaan pienen kaukalon lainalaisuuksia ajoittain jopa kantapään kautta.

– Otti aikansa päästä täällä peliin kiinni, koska se on niin erilaista kuin Suomessa. Suoraviivainen täytyy olla, koska paljon mennään edestakaisin. Myös luistelu korostuu, minkä vuoksi sovin hyvin tänne. Olen viimeistään tällä kaudella huomannut, että ominaisuuteni sopivat hyvin Pohjois-Amerikkaan, kunhan niitä käyttää oikein.

Rasmus Kupari on kuulunut nuorten maajoukkueen vakiokalustoon. Kupari on saavuttanut alle 18-vuotiaissa MM-kultaa ja -hopeaa sekä alle 20-vuotiaissa maailmanmestaruuden. Viimeinen nuorten turnaus päättyi loukkaantumiseen. Kuva: Christian J Stewart/AOP

Myös kärsivällisyys luetaan eduksi nuorelle, läpimurtoaan kyttäävälle taitopelaajalle.

– Välillä kiekko täytyy heittää nöyrästi päätyyn. Joskus tulee vaihtoja, joiden aikana en saa kiekkoa lapaan ollenkaan. Silloin pelaaminen voi olla vaikka karvauspeliä tai puolustamista ja siihenkin täytyy olla valmis nöyrtymään. Työnteon kautta ne maalipaikatkin tulevat. Olen hieman yrittänyt lisätä taklaamistakin omaan peliini, kun paikka siihen aukeaa.

– Työnteon ja nopeuden kautta taito tulee esiin, kunhan ensin saadaan kiekko omille.

Pelitapa on Kuparille tuttu

Ainakin teoria Kuparilla on erinomaisesti hallussa ennen uran ensimmäistä NHL-ottelua. Jos kiekosta ja tehopisteistä läpi uransa elänyt Kupari malttaa nöyrtyä pelaamaan kärsivällisesti viisikkopelin kautta, hänen mahdollisuutensa saada vyölleen otteluita tarunhohtoisessa lauantain jälkeenkin kasvavat merkittävästi.

Ensin pitää pelata nolla-nollaa luotettavasti ja vasta sen jälkeen yrittää tehdä toisessa päässä kaukalossa pankkiholvin seinään muutamia lommoja.

NHL:ssä pelaaminen on farmiliiga AHL:ää selkeämpää ja nopeampaa, mutta pelitavallisesti Kupari pääsee helpolla: organisaation joukkueet pelaavat nimittäin NHL:ssä ja AHL:ssä täysin samalla tavalla.

– Koutsit pitävät keskenään paljon palavereita. Jo harjoitusleirillä käytiin ylhäällä Kingsin pelitapa läpi ja sitten vielä AHL:ssä sama uudelleen. Ihan samalla tavalla pelataan ylhäällä ja alhaalla. Toki nyt ylhäällä pelaamisessa on muutamia yksityiskohtia, joissa en todellakaan halua vuotaa. Pientenkin juttujen kanssa pitää nyt olla erityisesti hereillä.

Viisaita sanoja, jotka pitää nyt saada käyttöön jään tasolla myös NHL:ssä.

Kings kohtaa St. Louisin lauantaina Suomen aikaa kello 4.

Lue myös:

Entinen NHL-tähti soitti Marko Yrjövuorelle ja pyysi apua pahasti loukkaantuneen suomalaislupauksen kanssa – näin Rasmus Kupari kuntouttaa itseään kohti NHL:ää

Kadotukseen tuomittu Los Angeles nousi yllättäen koko NHL:n kuumimmaksi joukkueeksi – Olli Määtältä kehuja: ”Valmentaja antaa joukkueen pelata”