Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen MM-mitalihaaveiden murskaajilla kova mitaliputki – Sami Jauhojärven mukaan Ranska voi kiusata jatkossakin, vaikka ei pysty taktikoimaan

Yle Urheilun asiantuntija uskoo, että Ranskan miesten viestijoukkue piinaa Suomen viestijoukkuetta tulevaisuudessakin.

Hiihdon MM 2021
Jules Lapierre, Clement Parisse, Maurice Manificat ja Hugo Lapalus
Jules Lapierre (vas.), Clement Parisse, Maurice Manificat ja Hugo Lapalus juhlivat viestin pronssia.Getty Images

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ranskan miesten nousu viestipronssille ei yllättänyt Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärveä, sillä hän totesi jo ennen kisaa, että Ranska on Suomen kovin vastus. Tämä siitäkin huolimatta, että Ranskan joukkue on heikentynyt hieman parhaista vuosistaan.

– Penkkiurheilijoilta Ranskan vahvuus on saattanut mennä ohi, mutta lajiin vihkiytyneitä tuo ei yllättänyt. Ja tänään neljä taktisesti onnistunutta suoritusta mahdollisti joukkueen pronssin, Jauhojärvi totesi.

Ranska ei ole juhlinut maailmancupin viesteissä, sillä viimeisen 12 vuoden aikana se on ollut maailmancupin viesteissä vain kertaalleen palkinnoilla, 2016 kotikisoissa La Clusaz’ssa joukkue oli kolmas. Esimerkiksi Salpausselällä Ranska ei osallistunut viestiin lainkaan.

Iivo Niskanen lohduttaa maalissa ankkuriosuudella pettynyttä Joni Mäkeä.
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Sen sijaan Pyeongchangin ja Sotshin olympialaisissa Ranska oli kolmas, kuten myös kaksi vuotta sitten Seefeldin ja kuusi vuotta sitten Falunin MM-kisoissa.

– Ranskan hiihtäjät ovat tasaisia suorittajia, jotka pystyvät hiihtämään hyvin erityisesti vapaalla. Perinteinen on aina ollut ranskalaisilla heikko ja valinnoilla pitää varmistaa, ettei siinä epäonnistuta. Jos Ranska ei ole pysynyt perinteisen osuuksilla mukana, niin viesti on ollut siinä, Jauhojärvi sanoi.

Perinteisen hiihtotavan heikkouden takia Ranskan valmennusjohto ei ole voinut pelata taktiikkapeliä hiihtojärjestyksellä. Oberstdorfissakin joukkue joutui uhraamaan varmimman luistelijansa, 34-vuotiaan Maurice Manificat’n kakkososuudelle.

– Seefeldissä vapaan rata oli erittäin helppo, jolloin ankkuriksi pystyi heittämään sprinttereitä. Nyt vapaan rata oli raskaampi kuin pertsan, eikä keli mahdollistanut karkaamista perinteisen osuudella. Se helpotti Ranskan urakkaa.

Lapierrestä uusi sankari

Oberstdorfissa avausosuuden hiihtänyt Hugo Lapalus hiihti Jauhojärven mielestä taktisesti hyvin. Kakkososuuden Manificat oli aluksi vaikeuksissa suksiensa takia, mutta kun räntäsade tasoittui kisan edetessä hän pystyi tulemaan muiden mukana. Kolmososuudella Clement Parisse notkahti hieman, mutta sillä ei ollut merkitystä. Ranskan uusi sankari, ankkuri Jules Lapierre iski uransa parhaan hiihdon oikeaan paikkaan.

– Lapierre teki taktisesti huippuvedon lopussa. Hän malttoi vain olla toisella kierroksella ja keräillä voimiaan, sillä hän tiesi vahvuuksiensa olevan siellä ylämäessä. Ja hän käytti tilaisuutensa täydellisesti, Jauhojärvi kehui.

25-vuotias Jules Lapierre voitti kaksi vuotta sitten Lahdessa alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden 15 kilometrin vapaan kisassa, mutta tämän jälkeen hänen nimensä ei ole näkynyt tuloslistojen kärkipäässä. Tähän on hyvä selitys, sillä hänen akillesjänteensä katkesi joulukuussa 2019 ja hän joutui olemaan sivussa kokonaisen kauden.

Tällä kaudella Lapierre on parhaimmillaan ollut maailmancupissa 11:s Tour de Skillä 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa.

Jauhojärven mielestä ranskalaissprintterit ovat tällä kaudella hieman kyykänneet, mutta jo vuosien ajan joukkue on ollut mitaliehdokas niin sprinteissä kuin parisprintissä. Normaalimatkojen hiihtäjät sen sijaan ovat olleet tänä vuonnakin tasaisen vahvoja. Jauhojärvi uskookin, että Ranska kiusaa Suomen miesten viestijoukkuetta vielä usein tulevina vuosina.

– Heidän täytyy vain löytää Manificat’lle paikkaaja tulevina vuosina, niin tämä pronssitaisto jatkuu silloinkin.

Lue myös:

Kammottavat olosuhteet piinasivat viestimiehiä – Perttu Hyvärinen: "Ei ole hirveästi mehuja jäljellä"

Iivo Niskanen näytti hauista, mutta Suomi romahti MM-pronssikamppailussa – asiantuntija selittää, mitä tapahtui

Joni Mäki myönsi, että kuuluisa Burgstallin nousu oli hänelle liikaa – MM-mitali karkasi: "Aika suora oli jalka"

Miesten viestin mitaliodotus jatkuu edelleen – Suomi jäi raskaissa olosuhteissa kuudenneksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat