Hyppää sisältöön

Silja Kosonen rikkoi lumisateessa naisten SE:n ja junioreiden Euroopan ennätyksen

Naisten moukarin Suomen ennätys parani 32 sentillä.

Silja Kosonen on kehittynyt kohinalla Jani Pihkasen valmennuksessa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Moukarinheittäjä Silja Kosonen on todella väkevässä vireessä. Kosonen voitti Kaustisella 19-vuotiaiden talvimestaruuden toisen kierroksen heitollaan 72,44, joka on naisten Suomen ennätys ja 19-vuotiaiden Euroopan ennätys.

Tulos ei Kososta yllättänyt, talvikelistä huolimatta.

– Odotin pitkää heittoa. Olen treennut hyvin ja odotin vain, että pääsen heittämään. Oli myös aikamoinen tahto heittää pitkälle, Kosonen tunnusti Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Krista Tervon viimekesäinen naisten SE parani 32 senttiä ja puolalaisen Kamila Skolimowskan jo 20 vuotta vanha junioreiden EE 73 senttiä. Kososen toiseksi pisin heittokin 71,75 ylitti Skolimowskan entisen EE:n.

19-vuotiaiden maailmanennätys on kiinalaisen Zhang Wenxiun 73,24 vuodelta 2005. Kososen tulos on maailman kaikkien aikojen toiseksi paras junioritulos.

– Tosi iso juttu minulle. On hullua ajatella, että kuinka kova tuo tulos on, Kosonen sanoo Yle Urheilulle.

Kososen sarja oli hänen kaikkien aikojen parhaansa: (69,47, 72,44, 71,75, 70,51, 69,90, 70,76). Kilpailu heitettiin kevyessä lumisateessa, mutta Kosonen ei antanut senkään häiritä.

– Ekoille kierroksille rinki oli ehtinyt poikien kilpailun jäljiltä kuivua. Mutta kun lunta vaan satoi, niin viimeisillä kierroksilla meinasi vähän lipsua, Kosonen kertoi.

Ennätysheitto vastasi Kososen omia odotuksia.

– Se oli heittona aika helpontuntuinen ja rento. En yrittänyt liikaa. Tulos oli aika lailla se, mitä ajattelin etukäteen, Kosonen sanoo.

Tavoite maailmanennätyksessä

Kosonen, 18, on kehittynyt kohinalla Jani Pihkasen valmennuksessa. Viime kesänä hän oli ikäluokkansa maailman ykkönen. Kososen mukaan toimivaa treenikonseptia ei ole tarvinnut kuin hienosäätää.

– Olemme lisänneet harjoittelussa vähän heittomääriä. Sehän se on kaikkein tärkeintä, Kosonen sanoo.

Kososen katseet ovat jo kesässä, tavoite on rikkoa kiinalaisen maailmanennätys, sitten kun keli lämpenee. Tuohon tulokseen Kososella on nyt matkaa alle metri.

– Se on tämän vuoden tavoite. Uskon, että saan sen ja haluaisin sen heittää. Kesään kun saa oikean kisakunnon, niin uskon, että se tulee. Kunhan saa rentona pidettyä heiton, Kosonen pohtii Yle Urheilulle.

Lue myös:

Kristian Pullin valmentajaisä kertoo, minkälaisen matkan sensaatiomaisen EM-pronssin napannut poika on kulkenut – "Liikuttava tunne"

Näin suomalaiset suoriutuvat lauantaina EM-halleissa: Neziri välieriin, Salminen loikki ennätyksellään finaaliin ja Kuivisto jäi 0,35 sekuntia finaalipaikasta

Katso tallenne illan yleisurheilun EM-hallikisasta – Wilma Murto kuudes seiväsfinaalissa, Sara Kuivisto täpärästi ulos finaalista

"Kova työ, panostus ja tekniikkamuutos" – näin asiantuntija selittää EM-pronssillaan säväyttäneen Kristian Pullin huippuvirettä

21 vuoden kirouksen murtanut Kristian Pulli ymmällään häikäisevästä ennätysparannuksestaan ja EM-pronssista: "Yllätti täysin, että se oli noin hirveä hyppy"

EM-mitali Suomeen yli 21 vuoden tauon jälkeen! Kristian Pulli uskomattomalla hypyllä pronssille hurjatasoisessa loppukilpailussa

Katso tallenne: Kristian Pulli täräytti pituushypyn EM-pronssille

Kristian Pullin huiman SE-hypyn taustalla on iso muutos, jota pituushyppääjä työsti kuukausikaupalla: ”Se oli tuskien taival”

MM-hiihtojen naisten viestijoukkueen yllätyspronssi innoittaa Nooralotta Neziriä EM-kisoissa – "Tavoite kolmen parhaan joukossa"

Sara Kuivisto juoksi EM-hallien välieriin: "Tavoitteena on finaalipaikka ja se on mahdollinen"