Hyppää sisältöön

Kommentti: Hiihdon MM-kisat päättyivät historialliseen kaaokseen – Aleksandr Bolshunov sai oikeutta, mutta hävisi silti

Johannes Hösflot Kläbo olisi 50 kilometrin maailmanmestari, mikäli hän olisi pelannut ohituksen varman päälle, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Aleksandr Bolshunov puhkesi kyyneliin dramaattisen 50 kilometrin kilpailun jälkeen. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Osuma, välinerikko, kyyneleitä, protesteja, hylkäys ja kaikkien aikojen erikoisin palkintojenjako.

Oberstdorfin MM-kisat päättyivät kaaokseen, jollaista hiihtolajeissa ei ole ennen nähty. Kuninkuusmatka ja kaksi kuningasta, siinä oli käsikirjoitus miesten 50 kilometrin yhteislähdön loppusuoralle.

Oli kisojen arvon kannalta jopa hienoa, että viimeisen kultamitalin ratkoivat lajin kaksi suurinta miestähteä, maailmancupin ylivoimainen ykkönen ja yhdistelmäkilpailun maailmanmestari Aleksandr Bolshunov ja Oberissa kolme kultaa voittanut Johannes Hösflot Kläbo.

Lopputulos jätti kuitenkin karvaan maun.

Bolshunov tuli loppusuoralle ensimmäisenä ja teki taktisesti oikein valitsemalla uloimman ladun. Näin hän pystyi maksimoimaan vauhtinsa. Kläbo halusi samaa ja yritti ohitusta ladun ulkopuolelta, ladun ja ratareunuksen ahtaasta välistä.

Ohittajana tilanteeseen tulleen Kläbon ja Bolshunovin sukset osuivat ensin yhteen, mutta lopputuloksen kannalta ratkaisevaa oli Bolshunovin sauvan katkeaminen. Venäläisen kohtalokas välinerikko johtui osumasta rinnalle pyrkineen Kläbon sauvaan, minkä takia Bolshunovin sauvanisku suuntautui ladun sijaan haarojen väliin tunnetuin seurauksin.

Kläbo selvisi tilanteesta ilman haveria ja kiri ensimmäisenä maaliin. Yhdellä sauvalla lopun lykkinyt Bolshunov oli voimaton, kun Kläbon maanmies Emil Iversen tuli vielä venäläisen ohi.

Ihan hetkeen ei tule mieleen arvokisatilannetta, jossa yksikään mitalisti ei tuuleta missään vaiheessa maaliintulon jälkeen. Tämäkin päivä tuli nähtyä sunnuntaina.

Aleksandr Bolshunov itkee maalissa. Johannes Hösflot Kläbo irvistää.
Kläbo ja Bolshunov kolaroivat – venäläistähti itki pettymyksestä

Lahden tapahtumat kävivät mielessä

Varmaa oli, että viimeistään maaliintulon jälkeen jokaisella kisaa seuranneella välähti mielessä Bolshunovin yritys ohittaa Joni Mäki Lahden maailmancupin viestin loppukirissä.

Tuolloin Mäki sulki kilpakumppaniltaan mahdollisuuden ohitukseen röyhkeästi, mutta sääntöjen puitteissa. Seurauksena Mäki sai maistaa temperamentistaan tunnetun Bolshunovin sauvaa ja taklauskykyä.

Näissä kisoissa esiintyi rauhallinen Bolshunov, mutta 50 kilometrin maaliintulon jälkeen tunteet ottivat jälleen vallan. Tällä kertaa kyse oli kuitenkin voimakkaasta kyyneltulvasta, jota Bolshunov vuodatti nojaillessaan pitkään maaliviivan viereiseen aitaan.

Johannes Hösflot Kläbo kävi lohduttamassa Aleksandr Bolshunovia kisan jälkeen. Kuva: Sergei Bobylev\TASS via Getty Images

24-vuotiaalle podyvotjelaiselle kävi tarjoamassa lohtua myös ikätoveri Kläbo, heikoin seurauksin. Bolshunov ymmärsi pitää tunteensa kurissa, sillä taustalla protestirattaat olivat jo pyörimässä.

Kläbon hylkäys oli oikea päätös

Kilpailun jälkeiset kolme varttia olivat sekoilua.

Lopulta virallisiin pöytäkirjoihin ilmestyi Kläbon kohdalle hylkäyksestä kertonut kirjanyhdistelmä DSQ, mikä oli saagan kannalta ainoa oikea ratkaisu: sääntöjen mukaan ohittavalla urheilijalla on vastuu tehdä ohitus turvallisesti. Jokainen tilannetta kelaillut voi tehdä johtopäätöksensä, onnistuiko Kläbo tässä.

On myös hyvä kysyä, miksi ihmeessä Kläbo pyrki ohittamaan Bolshunovin ahtaimmasta mahdollisesta paikasta, kun vasemmalta olisi löytynyt kolme vapaata latua.

Taktisesti ylivertainen Kläbo osoittikin ensi kertaa urallaan epävarmuuden merkkejä, sillä ratkaisu uloimmaiseen väylään turvautumisesta perustui mitä todennäköisimmin Bolshunovin tavoin vauhdin maksimoimiseen viimeisestä mutkasta.

Katso 50 kilometrin hiihdon mielenkiintoinen palkintojenjako!

Historian paras kirimies olisi nyt myös 50 kilometrin maailmanmestari, mikäli Kläbo olisi tyytynyt valitsemaan vapaan ladun, mutta norjalaisen tähän päivään mennessä kaiken kestänyt luotto omaan kiriin horjui ratkaisevalla hetkellä.

Kläbo osoitti inhimillisyyden piirteitä aivan kuten Bolshunov katketessaan keskiviikkona ulos 15 kilometrin mitalitaistelusta.

Bolshunovin papereissa Kläbon hylkäys ei kuitenkaan paljon painanut. Vaikka hän sai tuomaristolta oikeutta, edelle jäi edelleen yksi norjalainen, loppusuoran tapahtumiin täysin ulkopuolinen Iversen.

Norjan joukkueen kannalta hylkäys ei edes muuttanut mitään: mitalimäärä pysyi samana, koska pronssille nostettiin neljäntenä maalilinjan ylittänyt Simen Hegstad Krüger. Krüger voitti mitalin jokaisella matkalla, jolle osallistui, mutta Norjan viestijoukkueeseen näytöt eivät riittäneet.

Tällaista näkyä palkintokorokkeella näkee harvoin. Hymyt olivat tiukassa. Kuva: Sergei Bobylev\TASS via Getty Images

Bolshunov hiihti kisoissa kaikki kuusi matkaa, joista neljässä henkilökohtaisessa hän oli jokaisessa paras ei-norjalainen: Norjan ylivaltaa kuvastaa, että Bolshunoville tämä tarkoitti vain yhtä kultamitalia, yhtä hopeaa ja kahta neljättä sijaa.

Tätä taustaa vasten koko kauden hiihtokuninkaan MM-pettymystä voi hahmottaa edes auttavasti.

Lue lisää: