Hyppää sisältöön

Dramaattinen kuninkuusmatka

50 kilometrin kilpailussa nähtiin paljon draamaa. Mitalisteja odotettiin pitkään kisan jälkeen.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunov taistelivat tiukasti 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisan maailmanmestaruudesta. Loppusuoralla kaksikolta loppui tila kesken.

Loppusuoralle ensimmäisenä tullut Bolshunov valitsi oman latunsa. Kläbo yritti Bolshunovin ohi ladun ulkopuolelta. Kaksikko otti toisiinsa kontaktia ja venäläiseltä katkesi sauva.

Kläbo ylitti maaliviivan ensimmäisenä. Sauvarikkoinen Bolshunov ei pystynyt vastaamaan takaa tulleen Norjan Emil Iversenin loppukiriin ja norjalainen ylitti maaliviivan toisena.

Kontakti Kläbon kanssa oli syy, miksi sauva katkesi.

Aleksandr Bolshunov

Tuomarineuvosto käsitteli tapausta pitkään kisan jälkeen. Tuomarineuvosto tulkitsi Kläbon toimineen tilanteessa väärin ja hylkäsi norjalaisen suorituksen.

Kun Kläbo hylättiin, nousi päivän voittajaksi Emil Iversen. Aleksandr Bolshunov sai hopean, mutta tämä ei venäläishiihtäjää lohduttanut. Venäjän hiihtoliitto yritti protestilla saada Bolshunovin voittajaksi, mutta Kansainvälisen hiihtoliiton kilpailujohtaja Pierre Mignerey kertoi Yle Urheilulle, ettei tähän ole mitään mahdollisuutta.

Norjalla on 48 tuntia aikaa virallisen päätöksen julkaisemisesta tehdä valitus. Jos he tekevät sen, erillinen valituskomitea käsittelee asian.

Pierre Mignerey

Iivo Niskanen jäi ilman mitalia ja sijoittui kisassa kuudenneksi. Niskanen kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että suksien vaihdon jälkeen hänellä tökki pito toisissa suksissa.

Norja oli MM-kisojen mitalirohmu, sillä se voitti yhteensä 30 mitalia: 13 kultaista, 11 hopeista ja 7 pronssista. Itävalta oli mitalitaulukon kakkonen ja Ruotsi kolmonen. Suomi saavutti kaksi hopeaa ja yhden pronssin ja sijoittui mitalitaulukossa kahdeksanneksi.

Tekijät

ToimittajaAnu Karttunen
VideotYle
KuvaLehtikuva