Norja murjoi jälleen muita maita MM-hiihdoissa, mutta entä jos Norjaa ei olisi? Britannia olisi saanut ensimmäisen mitalinsa – katso vaihtoehtoinen mitalitaulukko

Norjalaiset suksitaitajat kahmivat Oberstdorfin MM-kisoista ennätykselliset 31 mitalia.

Hiihdon MM 2021
Heidi Weng, Therese Johaug, Tiril Udnes Weng ja Helene Marie Fossesholm voittivat naisten 4 x 5 kilometrin viestikultaa.
Heidi Weng, Therese Johaug, Tiril Udnes Weng ja Helene Marie Fossesholm voittivat naisten 4 x 5 kilometrin viestikultaa.CHRISTOF STACHE/AFP via Getty Images

Norja teki sen taas.

Vuonomaan urheilijat osoittivat jälleen ylivoimaisuutensa voittamalla Oberstdorfissa järjestetyissä MM-hiihdoissa 43,1 prosenttia kaikista jaossa olleista mitaleista, siis 31 mitalia 72 mahdollisesta.

31 mitalia on saldona sama kuin mitä viiden seuraavaksi menestyneimmän maan eli Itävallan, Ruotsin, Saksan, Venäjän (tai näissä kisoissa Venäjän hiihtoliiton) ja Slovenian urheilijat saivat kasaan yhteensä.

Mitalien mittarilla Norjan joukkue oli itse asiassa ylivoimaisempi kuin kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-kisoissa, joissa sen saalis oli 37,9 prosenttia kaikista mitaleista (25/66).

Etenkin Oberstdorfin MM-kisoissa debytoineet kaksi uutta kilpailua pelasivat Norjan pussiin: Gyda Westvold Hansen johdatti maansa kolmoisvoittoon naisten yhdistetyssä, ja mäkihyppääjä Maren Lundby voitti historian ensimmäisen MM-kullan naisten suurmäessä.

Norjalaiset voittivat Oberissa 13 kultamitalia eli saman määrän kuin Seefeldissä. Prosentuaalisesti Norjan joukkue jäi kuitenkin Seefeldin-saldostaan, sillä jaossa oli mainitut kaksi naisten kultamitalia enemmän kuin viimeksi. Norjalaiset veivät nyt 54,2 prosenttia kaikista jaossa olleista kultamitaleista, kun Seefeldissä lukema oli 59,1 prosenttia.

Norjalainen Gyda Westvold Hansen (kesk.) kruunattiin historian ensimmäiseksi naisten yhdistetyn maailmanmestariksi. Siskokset Mari Leinan Lund (vas.) ja Marte Leinan Lund (oik.) täydensivät Norjan kolmoisvoiton.
Norjalainen Gyda Westvold Hansen (kesk.) kruunattiin historian ensimmäiseksi naisten yhdistetyn maailmanmestariksi. Siskokset Mari Leinan Lund (vas.) ja Marte Leinan Lund (oik.) täydensivät Norjan kolmoisvoiton.Millo Moravski/Agence Zoom/Getty Images

Maan urheilijat nappasivat kolmoisvoiton paitsi naisten yhdistetyssä myös miesten maastohiihdon sprintissä ja 15 kilometrin väliaikalähdössä.

Jokaisessa miesten maastohiihdon henkilökohtaisessa kisassa palkintokorokkeella nähtiin vähintään kaksi norjalaista; ainoana ei-norjalaisena podiumille onnistui kapuamaan yhdistelmäkisan voittanut ja 50 kilometrillä hopealle jäänyt Aleksandr Bolshunov.

Mitalitaulukko Oberstdorfin kisoista
Yle Urheilugrafiikka / Maiju Hakalahti

Bolshunovin painajainen

Norjan ylivoima saattaa kiristää monen hiihtoa seuraavan hikipantaa, jota on hyvä löysätä näin MM-kisojen päätyttyä. Koska Norjan MM-joukkue oli jälleen kerran niin suvereeni, tarkastellaan hieman, mitä hiihtolajien ykkösmaan takana tapahtui.

Ketkä olivat mitalin syrjässä kiinni, mutta pullahtivat ulos norjalaistähtien takia? Miltä mitalitaulukko olisi näyttänyt ilman Norjaa?

Mitalitaulukko Oberstdorfin kisoista ilman Norjaa
Yle Urheilugrafiikka / Maiju Hakalahti

Kuten taulukko osoittaa, todellisuudessa viidenneksi jäänyt Venäjän hiihtoliitto olisi juhlinut mitalitaulukon ykkössijaa ilman norjalaisia. Bolshunov olisi voittanut yhden sijaan kaikki neljä henkilökohtaista matkaa sekä juhlinut viestissä, joka olisi ollut Venäjän hiihtoliiton heiniä myös naisissa.

Kaikkiaan Venäjän hiihtoliitto olisi saanut viisi mitalia enemmän, kuten myös Japani. Jos norjalaiset jätetään pois laskuista, suurin hyötyjä mitalien määrässä olisi ollut Ruotsi, jonka saldo olisi kasvanut kuudella mitalilla.

Aleksandr Bolshunovin MM-kisat päättyivät rajuun pettymykseen.
Aleksandr Bolshunovin MM-kisat päättyivät rajuun pettymykseen.Matthias Hangst/Getty Images

Suomen tapauksessa Ilkka Herolan sekä Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen parisprintin hopeat olisivat kirkastuneet kullaksi. Mitalien määrässä ainoa lisäys olisi kuitenkin ollut vain Iivo Niskasen 50 kilometrin pronssi, kun tuloslistoista suomalaisen edeltä olisivat kadonneet Johannes Hösflot Kläbon lisäksi Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund.

Ilman norjalaisia mitalitaulukkoon olisivat nousseet Yhdysvallat, jolla mitaleja olisi kolme, sekä yhden mitalin Britannia ja Italia.

Britannian Andrew Musgrave sijoittui 30 kilometrin yhteislähdössä seitsemänneksi mutta oli kisan toiseksi paras ei-norjalainen.

Britannia ei ole toistaiseksi voittanut yhtään arvokisamitalia pohjoismaisten hiihtolajien 96-vuotisessa MM-historiassa. Musgraven tasosta kertoo, että hän oli seitsemäs myös 50 kilometrillä eli neljänneksi paras ei-norjalainen.

Andrew Musgrave on ollut kolmissa viime arvokisoissa aivan mitalivauhdin tuntumassa.
Andrew Musgrave on ollut kolmissa viime arvokisoissa aivan mitalivauhdin tuntumassa.Millo Moravski/Agence Zoom/Getty Images

Lähimmäksi mitalia Musgrave on päässyt vuoden 2017 Lahden MM-kisojen 50 kilometrillä, jossa hän oli neljäs – ja parempi kuin yksikään norjalainen.

Mitä seuraavaksi?

– On vaikea puhua vain kultamitaleista ja mitaleista ylipäätään. On tärkempää keskittyä tekemään parhaansa, ja mitalit lasketaan kisojen jälkeen. Uskon kuitenkin, että Oberstdorfissa Norja vie mitaleista yli puolet.

Näin sprintin olympiavoittaja Tor Arne Hetland ennusti Norjan MM-mitalien määrää tammikuun alussa, kun Yle Urheilu tarkasteli norjalaisten menestystä suksilajeissa alkukauden osalta ja vertasi sitä aiempien vuosien tuloksiin.

Johannes Hösflot Kläbo, Hans Christer Holund, Emil Iversen ja Pål Golberg voittivat tapahtumarikkaan miesten 4 x 10 kilometrin viestin.
Johannes Hösflot Kläbo, Hans Christer Holund, Emil Iversen ja Pål Golberg voittivat tapahtumarikkaan miesten 4 x 10 kilometrin viestin.

Hetland tunnetaan mitaliensa lisäksi Norjan miesten hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosilta 2016–2018.

Hetland ei siis aivan osunut arviossaan oikeaan, mutta 43,1 prosenttia kaikista mitaleista osui vaarallisen lähelle.

– Toivon, että moni maa voittaa mitaleita tulevissa olympialaisissa ja MM-kisoissa. Talviurheilulle on tärkeää, ettei yksi maa vie kaikkia mitaleita, Hetland sanoi.

Jos Norjan joukkueen tulos Oberstdorfissa oli käytännössä sama kuin kaksi vuotta sitten Seefeldissä, eli taso on käytännössä vakiintunut tällaiseksi, millaista mitalisadetta norjalaisilta pohjoismaisten hiihtolajien edustajilta voidaan odottaa ensi vuonna Pekingin talviolympialaisissa?

Tästä voittomarssi alkoi. Johannes Hösflot Kläbo, Erik Valnes ja Håvard Solås Taugböl ottivat Norjalle kolmoisvoiton miesten sprintissä.
Tästä voittomarssi alkoi. Johannes Hösflot Kläbo, Erik Valnes ja Håvard Solås Taugböl ottivat Norjalle kolmoisvoiton miesten sprintissä.Sergei Bobylev\TASS via Getty Images

Vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisissa Norjan joukkue keräsi kaikkien aikojen ennätyssaaliin, 39 mitalia. Näistä 14 oli kultamitaleja, mikä sivusi ennätystä.

Kaikkien aikojen mitalijuhlissa maastohiihto toi Norjalle 7 kultaa, 4 hopeaa ja 3 pronssia, mäkihyppy 2 kultaa, 1 hopean ja 2 pronssia sekä yhdistetty yhden hopean. Yhteensä siis 20 mitalia.

Norjan olympiaurheilukeskuksen Olympiatoppenin talviurheilujohtaja Helge Bartnes arvioi edellä mainitussa Yle Urheilun artikkelissa, että 32–33 mitalia olisi Norjalle erinomainen tulos mitä tulee Pekingin talviolympialaisiin.

Jo pelkästään Oberstdorfin MM-kisojen perusteella Bartnesin arviota voi kutsua maltilliseksi.

Vaikka Oberstdorfissa kolmoisvoiton Norjalle tuonut naisten yhdistetty ei ole vielä Pekingin olympiaohjelmassa, Norjan mäkihypylle tuottoisa sekajoukkuekilpailu debytoi viiden renkaan kisoissa.

Jos Norjan joukkueiden tuloksista Seefeldin ja Oberstdorfin MM-kisoissa voi hakea jotain parannettavaa, miesmäkihyppääjät ovat loistaneet poissaolollaan vuonomaan mitalitalkoissa.

Halvor Egner Granerudin MM-kisat päättyivät ennen aikojaan koronavirustartunnan takia.
Halvor Egner Granerudin MM-kisat päättyivät ennen aikojaan koronavirustartunnan takia.Alexander Hassenstein/Getty Images

Seefeldistä miesten tulos oli pyöreä nolla mitalia, ja vaikka Halvor Egner Granerud saapui Oberstdorfiin maailmancupin suvereenina johtajana, Robert Johanssonin suurmäen hopea jäi norjalaismiesten ainoaksi mitaliksi.

Kahden miesten mäkikisan lisäksi Norja jäi ilman mitalia vain naisten parisprintissä. Oberstdorfissa käytiin siis 24 kisaa, joista 21 – siis 87,5 prosenttia – päättyi vähintään yhteen norjalaismitaliin.

5,3 miljoonan asukkaan Norja on suksilajeissa ylivoimainen talviurheilumaa, mutta vielä kaukana täydellisestä.

Lue lisää:

Kommentti: Hiihdon MM-kisat päättyivät historialliseen kaaokseen – Aleksandr Bolshunov sai oikeutta, mutta hävisi silti

Poistuuko suomalaishiihtäjien mitalisampo MM-kisojen ohjelmasta? Norjalaispomo: "Varmuudella keskustelussa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat