Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup

Virpi Sarasvuo olisi jakanut kultamitalin Bolshunoville – Jälkihiessä iloittiin suomalaisten menestyksestä EM-hallissa

Ylen Jälkihien urheiluasiantuntijat olivat harmissaan hiihdon MM-kisojen päätöspäivän tapahtumasta.

Jälkihiki (tv)
Suomalaismenestystä sekä hiihdon MM-kisoissa että yleisurheilun EM-hallikisoissa
Suomalaismenestystä sekä hiihdon MM-kisoissa että yleisurheilun EM-hallikisoissa

Suomalaisten menestys Puolan yleisurheilun halli-EM-kilpailuissa herätti paljon keskustelua Ylen aamun Jälkihiessä. Urheiluasiantuntijat Virpi Sarasvuo, Kaj Kunnas ja Kalle Rantala iloitsivat suomalaisten suorituksista ja pohtivat syitä menestykselle.

Suomi saavutti EM-hallikilpailuista peräti kolme mitalia, kun Lotta Kemppinen, Ella Junnila ja Kristian Pulli saavuttivat ensimmäiset arvokisamitalinsa. Näiden lisäksi nähtiin useita muita hyviä suomalaissuorituksia.

– Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää, niin minulle jäi sellainen fiilis, että olihan se nuorten suomalaisnaisten päivä. Jukran pujut: Lotta Kemppinen kakkonen, Ella Junnila kolmonen, Nooralotta Neziri nelonen, Kristiina Mäkelä kuutonen, Senni Salminen seiska. Mistä näitä tulee, Kaj Kunnas hämmästeli päätöspäivän suorituksia.

Sarasvuon mukaan tulokset eivät kuitenkaan tulleet puskista. Hän osasi odottaa, että hyviä tuloksia hallikaudella tehneet suomalaiset menestyvät myös Puolassa.

– Ymmärtääkseni urheilijat ovat saaneet olla terveinä ilman vammoja ja valmennustyö on löytänyt uomansa. Se ei tapahdu urheilijan näkökulmasta yhtäkkiä, vaan kyllä siellä pikkuhiljaa edetään. Ei nuo menestymiset ole koskaan vahinkoja, Virpi Sarasvuo sanoi.

Urheilumuseon erikoistutkija Kalle Rantala puolestaan pohti, onko Sami Itanin palkkaaminen Suomen Urheiluliiton johtoon yksi menestyksen taustatekijöistä.

– Voiko yksi tekijä olla taustalla tämä Urheiluliiton ilmapiirin muutos, minkä Sami Itani on ajanut läpi? Huippu-urheilu on ykkösasia Urheiluliitolle ja se on prioriteetti. Urheilijoiden eteen tehdään kaikki mahdollinen: liitto lataa kaikki resurssit, mitä heillä on käytettävissä, eikä lataa johonkin 77-vuotiskekkereihin. Kliseisesti sanottuna ydinasia on keskiössä, Rantala tuumi.

"Kamalaa katsoa"

Jälkihiessä pureuduttiin niin ikään sunnuntaina päättyneisiin hiihdon MM-kilpailuihin. Kolmikkoa puhutti erityisesti päätöspäivän miesten 50 kilometrin kilpailu, joka päättyi Johannes Hösflot Kläbon ja Aleksandr Bolshunovin kontaktiin maalisuoralla.

Kläbo pääsi maaliin ensimmäisenä, mutta kultamitali vietiin häneltä ennen palkintojenjakoa tuomarineuvoston päätöksellä.

– Ei urheilukisojen pitäisi noin päättyä. Tuo meni kaikilla tavoilla väärin. Vaikka Kläbo hylättiin, niin Bolshunov ei saanut sitä kultaa, mikä olisi minun mielestäni sen ratkaisun jälkeen hänelle kuulunut. Oli ihan kamalaa katsoa, Sarasvuo sanoi.

Kunnas oli samoilla linjoilla.

– Olisivat nyt edes jakaneet sen kullan Bolshunovin kanssa. Tämä on rajua sanoa, mutta jos joku ei ollut tuon kullan arvoinen, niin Emil Iversen. Joko Kläbo tai Bolshunov, Kunnas kertoi mielipiteensä.

Rantalan mukaan yhteislähtöjen myötä tällaisia tilanteita tulee väistämättä lisää. Hänen mukaansa jatkossa pitää ratkaista, ovatko säännöt ja ratasuunnittelu ajantasalla tilanteiden ratkaisemiseksi.

– Urheilijoille pitäisi järjestää olosuhteet niin, että se reilu peli olisi toteutettavissa. Kun tullaan kovalla vauhdilla mutkaan ja mutkan jälkeen loppusuoralle, niin näinhän tässä käy. Olemme melkein joka viikonloppu nähneet näitä kolareita hiihtokisoissa. Erityisesti urheilijoita käy sääliksi. He ovat tehneet kaikkensa tätä varten.

Jälkihiessä keskusteltiin myös talvilajien mitaleiden jakautumisesta Norjan, Ruotsin ja Suomen kesken viimeisen kuukauden aikana. Loppupuolella Virpi Sarasvuo ja Jälkihiki lähettivät myös onnittelut tänään naistenpäivänä 40 vuotta täyttävälle ex-hiihtäjä Pirjo Muraselle.

Katso koko keskustelu klikkaamalla jutun kuvaa.

Lue myös:

Ringa Ropo ja Ella Junnila kävivät enteellisen keskustelun mitalipäivän aamuna – äidiltä arvoituksellinen vihjaus tyttärensä tulevaisuudesta

EM-sensaation valmentaja oli lähellä luovuttaa muutama vuosi sitten – kaksikko luottaa omiin tapoihinsa, vaikka ne herättävät lajipiireissä ihmetystä

Jättipotti suomalaiselle yleisurheilulle! 2000-luvun ylivoimaisesti paras saldo EM-kisoista – asiantuntija hehkuttaa Ella Junnilan kovapäistä temppua

"Herranjestas, tämä on aivan mahtavaa" – Käsittämätön suomalaisilta! Lotta Kemppinen EM-hopealle, Ella Junnilalle pronssia SE-tuloksella

Bolshunov murtui kyyneliin, Kläbolla mahdollisuus valittaa tuomiosta – ota haltuun MM-päätöksen tapahtumat, joista puhutaan vielä pitkään

"Tyhmintä, mitä olen nähnyt" – norjalaislegenda piti MM-kullan menettäneen Kläbon hylkäämistä skandaalina

Tästä syystä Kläbo hylättiin – Kalle Lassila selittää, mistä kuohuttavassa loppusuoran tilanteessa on kyse

Kommentti: Hiihdon MM-kisat päättyivät historialliseen kaaokseen – Aleksandr Bolshunov sai oikeutta, mutta hävisi silti

Mitä draamaa! Tuomarineuvosto vei MM-kullan Kläbolta – kilpailupäällikön mukaan Bolshunov ei voi saada kultamitalia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat