Hyppää sisältöön

"Tästä tytöstä kuullaan vielä" – Sisko Hanhijoki iloitsee Lotta Kemppisen EM-hopeasta, joka painoi 32 vuotta vanhan pronssimitalin historiankirjoihin

Entinen pikajuoksija Sisko Hanhijoki on seurannut Lotta Kemppisen uraa mielenkiinnolla. Hän povaa hyvää tulevaisuutta suomalaiselle juoksulle.

22-vuotias Lotta Kemppinen on noussut kotimaisen pikajuoksun kärkinimeksi. Kuva: Getty Images

Sisko Hanhijoki juoksi vuonna 1989 EM-pronssia 60 metrillä Haagin hallikisoissa. Nyt Lotta Kemppinen saavutti 32 vuotta myöhemmin samalla matkalla EM-hopeaa.

Hanhijoki seurasi sunnuntaina tiiviisti yleisurheilijoiden edesottamuksia Puolan EM-hallikisoissa.

– Odotin kyllä mitalia. Katsoin tilastoista ennakkoon, että mahdollisuudet on ja se tuli! Olin todella iloinen, Hanhijoki sanoo.

Hanhijoki onkin odotellut, milloin kuiva kausi päättyy. Hän on seurannut Kemppistä mielenkiinnolla.

– Huomioin hänet toissakeväänä ja pisti kyllä silmään, että tästä tytöstä kuullaan vielä. Jotenkin hänen juoksutyyli ja asenne tuntuvat olevan kohdillaan. Hän on raikkaan oloinen urheilija. Todella hyvältä näyttää.

22-vuotias Kemppinen on noussut kotimaisen pikajuoksun kärkinimeksi. Hanhijoen mukaan aikaisemminkin hänen nimensä olisi voitu pyyhkäistä mitalitilastoista alemmaksi.

– Eilen ajattelin, että 32 vuotta, että olenko tullut jo vanhaksi, Hanhijoki nauraa.

– Meillä on naispikajuoksussa ollut aina tavallaan yksi, joka on erottunut, mutta nyt mitalin aika oli tulla. Se on todella hieno juttu.

Tulevaisuus näyttää hyvältä

Suomalainen juoksu on kovassa nosteessa, ja nuorilla yleisurheilijoilla on erinomainen tulevaisuus edessä. Vauhti on menossa oikeaan Hanhijoen mukaan niin naisissa kuin miehissäkin.

– Aika hyvään suuntaan tällä hetkellä. Meillä on aitajuoksussa ollut muutamia vuosia todella hyvä tilanne ja kyllä tämä antaa sileällekin uskoa, että täältä kylmästä Suomen maastakin noustaan.

Mitalimahdollisuuksia on myös tulevaisuudessa.

– Aina, kun tulee tällainen yksi, niin sehän vähän lähtee vyörymään ja toivotaan, että tulee vain lisää.

Sisko Hanhijoki sanoo, että urheilijalle on tärkeää saada ehjiä harjoittelukausia. Myös pitkäjänteinen valmentaja-urheilijasuhde on elintärkeä, tavoitteet on oltava kirkkaana mielessä. Kemppinen ja hänen valmentajansa Mervi Brandenburgin yhteinen taival on kestänyt yli 11 vuotta.

Lotta Kemppinen voitti EM-hopeaa Puolan Torunissa. Kuva: Getty Images

Juoksu ja harjoitteleminen ovat pysyneet Hanhijoen mukaan samanlaisina tähän päivään hänen omista huippu-urheilija-ajoistaan. Rajoja koetellaan ja harjoittelu on yksinäistä.

– Se vaatii kovaa työtä ja on välillä yksinäistä puurtamista. Se vaatii uskoa omaan työhönsä, kun ei ole joukkuetta ympärillä. Se on oman kehon kuuntelua ja valmentaja näkee ja tuntee, että pystytään reagoimaan kehontuntemuksiin ja siihen, mihin harjoittelua viedään.

Lotta Kemppinen on kautta aikojen ensimmäinen suomalaisurheilija, joka on yltänyt hopeamitaliin arvokilpailujen sileällä pikamatkalla, 60 tai 100 metrillä. Kemppisen päätähtäin ja tavoite on Pariisin vuoden 2024 olympialaisissa. Hanhijoki näkee Kemppisen tulevaisuuden loistavana, jos juoksija vain pysyy terveenä. Ulkoradoille sisäradan 60 metrin hyvät ajat lupaavat kehitystä.

– Mitä olen hänen valmentajaansa ja muita kuulostellut, niin olen ymmärtänyt, että monelta taholta on tehty töitä, että hän on pysynyt terveenä. Hänellä on aika hyvä kiihdytysvaihe ja hän on vahva lopussa, sataselle se tekee tosi hyvää, toteaa Hanhijoki.

Lue myös:

.
.