Hyppää sisältöön

Lotta Kemppinen nousi EM-mitaleille ilman OKM:n urheilija-apurahoja – huippu-urheilujohtaja väläyttää mahdollisia lisätukia: "Sieltä puolelta uskaltaa tehdä isompia lupauksia"

Yleisurheilun EM-hallikisoissa hopeaa ja pronssia voittaneet Lotta Kemppinen ja Ella Junnila palasivat Puolasta Suomeen mitalit kaulassaan.

Ella Junnila ja Lotta Kemppinen palasivat Suomeen EM-mitalien kanssa halliyleisurheilun EM-kisoista 2021.

Yleisurheilun EM-hallikisaviikonloppu Torunissa oli suomalaisilta nappionnistuminen. 19 urheilijan ennätyssuuri joukkue onnistui nappaamaan niin ikään ennätyksellisesti peräti kolme mitalia ja viisi pistesijaa. 60 metrin EM-hopeaa ajalla 7,22 juossut Lotta Kemppinen ja korkeushypyn pronssille uudella SE-tuloksella 196 yltänyt Ella Junnila palasivat maanantaina aamupäivällä Suomeen mitalit kauloissaan.

Taloudellisesti mitalistit eivät hyödy menestyksestään ainakaan Suomen Urheiluliiton kautta, sillä erityistä tukea ei toimitusjohtaja Harri Aallon mukaan ole luvassa.

– Tässä yhteydessä ei ole Urheiluliiton kautta laitettu mitään bonuksia. Meillä on tietyt systeemit ja valmennustukikuviot, mitä urheilijat ovat saaneet. Tietysti aina katsotaan tilanteen mukaan, missä mennään ja kovaa vauhtia edetään nyt kohti olympiakesää toivottavasti, Aalto sanoo Yle Urheilulle.

Junnilalle on myönnetty tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön 10 000 euron urheilija-apuraha. Viime vuonna 100 metrin Suomen mestariksi juossut Kemppinen nousi EM-mitaleille sen sijaan ilman ministeriön tukea.

Elintarviketieteitä Helsingin yliopistossa opiskeleva Kemppinen saa Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön (URA) apurahaa, jonka suuruus on 1 500 tai 3 000 euroa koko lukuvuodelle. Vuosien vammakierteen jälkeen ehjiä harjoitusvuosia saanut ja sitä kautta uudelle tasolle noussut urheilija kokee, että lisätuki ei olisi pahitteeksi.

– Varmasti jokaisella urheilijalla on oma tilanteensa, mutta teen täysillä urheilua, on tilanne mikä tahansa. Aina, jos saa apua, se helpottaa. Toivotaan, että saan lisää tukea, mutten osaa tehdä muiden ihmisten päätöksiä heidän puolestaan, Kemppinen totesi lentokentällä.

Katso Lotta Kemppisen mieletön EM-hopeajuoksu!

"Tuollainen kehitys nostaa keskusteluihin"

Kaksi vuotta sitten kesälajien apurahoista nousi pieni kohu, kun pika-aituri Reetta Hurske närkästyi pudottuaan apurahojen piiristä. Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki totesi tuolloin, että asiassa tehtiin virhe ja Hurskeen tilanteeseen reagoitiin.

Lehtimäki sanoo, että Kemppisen tilanne otetaan todennäköisesti nyt uuteen tarkasteluun. Vaikka ministeriö tekee päätöksen, asian esittelijällä on mahdollisuus tuoda asioita pöytään.

– Meillä on ollut tapana, että mitalistit otetaan talvilajien apurahojen yhteydessä käsittelyyn, ja varmasti Lotan kohdalla toimitaan samalla tavalla. Hän on ottanut valtavan kehitysloikan, mikä näkyy siinä, että hän tulee apurahajärjestelmän ulkopuolelta.

– Laji on haastava, kun mennään globaaliin ympäristöön. 100 metrin menestysennusteet muuttuvat, sillä Eurooppa ei ole jyräävä maanosa. Yhtä kaikki Lotalla on mitali EM-kisoista, ja tuollainen kehitys nostaa hänet näihin keskusteluihin. Ennen kuin niitä on käyty, en ota asiaan kantaa ja ministeriö viime kädessä päättää asiasta.

Lehtimäki sanoo, että Kemppisen viime kesän hyvät ja nousujohteiset esitykset ennätyksineen noteerattiin. Hän oli huippu-urheiluyksikön silmissä kuitenkin vielä enemmän maajoukkueurheilija ja lajiliiton tukiurheilija.

– Kun tullaan toivottavasti 11,40:stä valtavasti alaspäin, hän alkaa olla kansainvälisen tason urheilija. Meillähän on ollut se periaate, että pitää olla realistinen mahdollisuus olympialaisten välierätasoon, joka on pikajuoksussa äärimmäisen kova vaatimus. Niin ovat toki kovia Lotan tuloksetkin tällä hetkellä, ja hyvin hän mahtuu siihen kerhoon.

Ministeriön apurahojen lisäksi Olympiakomitealla on mahdollisuus myöntää lajeille myös tehostamistukia, joista se päättää täysimääräisesti itse. Summat vaihtelevat lajikohtaisesti, eikä valmista sapluunaa ole.

– Se on ehkä joustavampi järjestelmä reagoida, kun olemme päättävä taho ja sieltä puolelta uskaltaa tehdä isompia lupauksia. Siinä katsotaan ensin harjoitussuunnitelma ja tarve, ja sitten reagoidaan sellaisiin asioihin. Kun urheilija nousee kansainväliselle tasolle, pyritään yhdessä lajiliiton kanssa katsomaan, että sitä harjoitusohjelman toteutumista pystytään tukemaan mahdollisimman täysipainoisesti.

Mika Lehtimäen mukaan Lotta Kemppisen tukitilanne otetaan EM-menestyksen myötä huippu-urheiluyksikössä uuteen tarkasteluun. Kuva: AOP

"Opiskelu sopivana vastapainona"

Harri Aalto uskoo, että Kemppinen saa vahvempaa taloudellista tukea ennemmin tai myöhemmin.

– Näin se varmasti aina on, että yksittäisiä urheilijoita nousee. Kehittyminen on joskus vähän sellaista, ettei se ehkä ole odotettavissa. Lotta on näyttänyt jo hetken aikaa, että hän on ottanut isoja loikkia omassa lajissaan ja omalla urallaan. Uskon, että se tulee näkymään tavalla tai toisella tulevaisuudessa myös euroissa, on kyse sitten OKM:n, Olympiakomitean tai Urheiluliiton apurahoista.

– Totta kai luotan täysin komitean ammattilaisiin ja henkilöihin, jotka tilanteita arvioivat. Heillä on tarkat kriteerit, ja uskon, että tilanne katsotaan tapauskohtaisesti. Tähänkin mennessä on pystytty reagoimaan niiden kriteerien puitteissa, jotka on yhteisesti rakennettu.

Ella Junnila teki uuden Suomen ennätyksen ja Tokion olympiarajan – tämä ylitys toi EM-pronssia

Junnila toivoo, että arvokisamenestys poikisi pitkäaikaisempia yhteistyökumppanuuksia, jotka toisivat taloudellista turvaa.

– Oman kokemuksen mukaan rahoitus menee vuosi kerrallaan, ja jos tällä vaikka saisi vakautta vähän pidemmäksi aikaa.

Molemmat mitalistit opiskelevat urheilun ohella, mutta pääpaino on urheilussa. Kemppinen sanoo, että opiskelu tasapainottaa myös urheiluelämää.

– Olen pystynyt ehdottomasti panostamaan urheiluun, mutta opiskelu on sopivana vastapainona. Urheilu haastaa tietyllä tavalla ja toinen taas toisella. Pääsen myös irti urheilusta opiskelun avulla, ja se on ollut mulle toimiva yhtälö.

– Kyllä tässä mennään urheilu-ura edellä, ja opiskelu tulee sen mukana, mitä urheilu sallii. Jos urheiluun tarvitsee keskittyä enemmän, sitten opiskeluja vähennetään. Marssijärjestys on ihan selvä, politiikan tutkimusta Tampereella opiskeleva Junnila sanoo.

Lue myös:

.
.