Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational

Kun Noora Räty loukkaantui helmikuussa, hän mietti jo varusteidensa polttamista – NFL-pelaajilla käytettävä kuntoutus johti pikatoipumiseen, joka hämmästytti fysioterapeuttiakin

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty selätti polvivamman kuukaudessa, vaikka lääkärit ennakoivat aluksi kauden olevan ohi. Nyt MM-kisoissa pelaaminen on mahdollista.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Noora Räty
Noora Rädyn kausi ei ole koko hänen uransa aikana päättynyt loukkaantumiseen. Nyt se oli lähellä, mutta maalivahti ehti kuntoutua WHL:n finaaleihin pikavauhtia.AOP

Viimeinen kuukausi on ollut Naisleijonien ykkösmaalivahdille Noora Rädylle, 31, todellista tunteiden vuoristorataa.

Venäjällä pelaava Räty meni helmikuun alussa pelatussa harjoitusottelussa polvilleen, jolloin hän tunsi, että toisesta polvesta meni jotain rikki. Kivut olivat valtavat, Rädyn uran pahimmat.

– Olin niin hirveissä kiputiloissa, etten oikein tiennyt, miten edes hengittäisin. Jotain piikkiä venäläiset ensiapulääkärit olivat heti tunkemassa, mutta minä sanoin, ettei minun polveeni mene yksikään venäläinen piikki. Minä vaikka mieluummin vedän suomalaisella särkylääkkeellä sen kivun läpi, Räty kertoo nyt videopuhelun välityksellä Yle Urheilulle.

Räty jätti kaukalon toisessa erässä.

Jo ennen kuin treeniottelu oli päättynyt, suomalainen oli käynyt magneettikuvissa. Venäläislääkärin ensimmäinen arvio oli tyly: sekä sisäsivuside että eturistiside ovat poikki. Diagnoosi olisi tarkoittanut leikkausta ja noin vuoden kuntoutusta.

– Mietin jo, että tässäkö tämä ura oli, poltetaan kamat ja siirrytään eläkkeelle, Räty kertoo hyväntuulisena.

Loukkaantumisen jälkeen Räty kävi syvissä vesissä, eivätkä kivut ottaneet hellittääkseen.

– Ensimmäinen viikko oli suoraan sanottuna aika helvettiä.

Noora Räty
Noora Räty päätti nopeasti loukkaantumisensa jälkeen, että hän tekee kaikkensa kauden jatkumisen eteen. AOP

Treenipelin jälkeen Rädyn edustama joukkue KRS Vanke Rays oli lähdössä kahden ja puolen viikon vieraskiertueelle, joten suomalainen sopi joukkuejohdon kanssa lähtevänsä Suomeen kuntouttamaan itseään rauhassa.

Kotimaassa Räty sai ensimmäiset paremmat uutiset kahdelta suomalaislääkäriltä: eturistiside oli venähtänyt, sisäsivuside oli 80-prosenttisesti poikki ja kierukassa oli pieni repeämä. Vaikka diagnoosi kuulostaa karulta, se tarkoitti, ettei leikkaushoitoa tarvittu.

Lääkäreiden arvio kuitenkin oli, että täyteen kuntoon toipumisessa maalivahdilla kuluisi kolme kuukautta, joten kausi olisi todennäköisesti ohi.

Aika oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä. Räty oli ehtinyt sulatella loukkaantumistaan, mieli alkoi kirkastua ja tilalle tuli tahto selättää vamma. Hän sanoo, ettei alun shokin jälkeen miettinyt tosissaan lopettavansa uraa. Se olisi voinut tulla kysymykseen, mikäli diagnoosi ei olisi muuttunut, sillä Pekingin talviolympialaiset on määrä pitää ensi vuoden helmikuussa.

– Jos miettii, että yhdet olympialaiset meinaan vielä pelata, niin aika ei olisi ehkä riittänyt, koska ison leikkauksen jälkeen olisi vaadittu vuoden toipuminen.

NFL-pelaajille käytetyllä metodilla kuntoon

Nyt Räty on kuin ihmeenkaupalla pelikunnossa, kaksi kuukautta luvattua aikaisemmin.

Se, että huippuvahti on tässä pisteessä, on yhteensattumien summa, jossa suuressa roolissa oli KHL-joukkue Jokereiden fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Hero Mali.

Jokerit
Jokereiden fysioterapeutti Hero Mali (takana keskellä) auttoi Rätyä kuntoutuksessa. Mali toimii myös alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen fysioterapeuttina.AOP

Malin yhteystiedot Räty oli saanut aiemmin kaudella, kun fysioterapeutti oli lähettänyt Rädylle ja Vanke Raysin toiselle suomalaiselle, puolustaja Minnamari Tuomiselle suomalaisia makeisia Jokereiden joukkueen mukana. Suomeen saavuttuaan Räty laittoi Malille viestiä, tietäisikö tämä pääkaupunkiseudulta mukavaa fysioterapeuttia, joka voisi auttaa Rätyä kuntoutuksessa.

Forssasta kotoisin oleva Mali ilmoittautui heti itse avuksi ja ehdotti Rädylle treenimetodia, josta maalivahti itse ei ollut aiemmin kuullut mitään. Etsittyään tietoa aiheesta Rädylle selvisi, että metodia käytetään esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon huippusarjassa NFL:ssä. Mali puolestaan oli törmännyt kuntoutustapaan tehdessään yhteistyötä NHL-joukkue Dallas Starsin kanssa.

– Sitä käytetään paljon leikkauksien jälkeen, koska sillä saadaan kuntoutusta nopeutumaan, Räty selvittää.

Ihan hirveältä se treeni tuntui, kun jaloissa ei ole mitään verenkiertoa, mutta kun puree hammasta ja tietää, että näin voi jokin päivä päästä pelaamaan, niin kyllä se meni.

Noora Räty

Räty kertoo, että kyseisessä treenissä verenkierto jalkoihin estetään ja harjoitukset tehdään vain kehonpainon ja kumilenkkien avulla. Maalivahdin mukaan näin voidaan saavuttaa samanlaisia tuloksia kuin kuntosalitreenillä.

Kuntoutuksessa tuloksia alkoi tulla ripeästi, mikä innosti Rätyä entisestään.

– Ihan hirveältä se treeni tuntui, kun jaloissa ei ole mitään verenkiertoa, mutta kun puree hammasta ja tietää, että näin voi jokin päivä päästä pelaamaan, niin kyllä se meni. Mutta on hapottanut! Sanoinkin, etten enää ikinä loukkaannu, koska kuntouttaminen on raskaampaa kuin itse pelaaminen.

Maalivahti treenasi uudella tavalla kolme kertaa viikossa, mikä johti niin nopeaan toipumiseen, että se ihmetytti sekä kiekkoilijaa itseään että Malia.

– Hero oli vähän ehkä suu lommolla, että miten noin nopeasti voi toipua tällaisesta vammasta ja varmaan itsekin olin. Hero oli vähän sitä mieltä, että ei tämä voi olla mahdollista.

Räty kävi maaliskuun ensimmäisellä viikolla kontrollimagneettikuvissa: eturistiside ja kierukka näyttivät hyviltä. Sisäsivusiteessä on edelleen repeämä, mutta se on alkanut arpeutua. Lääkärit näyttivät pelaamiselle vihreää valoa, koska kipuja ei enää ole.

MM-kisoihin vain täydessä kunnossa

Nyt Räty on matkustanut takaisin Venäjälle ja hän on päässyt harjoittelemaan taas joukkueen kanssa.

Fyysisesti hän on valmiina ensi viikonloppuna alkaviin WHL-sarjan finaaleihin, mutta henkisesti Rädyllä on tekemistä loukkaantumisesta ylipääsemiseen.

– Vähän vielä emmin. On jotenkin takaraivossa se ajatus, että mitä jos polvi menisi uudelleen. Nykypäivän polvituet ovat kuitenkin niin hyviä, että kun itse luottaisin polveeni, pelaaminen olisi kuin pyörällä ajaisi.

Räty kokee velvollisuudekseen pelata finaaleissa, mikäli kutsu tolppien väliin käy.

– Jos ihan varman päälle ottaisin, ei periaatteessa kannattaisi pelata, mutta seuralla on paljon rahaa minussa kiinni, joten minulla on tavallaan velvoite pelata, jos olen pelikunnossa. Olen tämän organisaation palkkalistoilla ja heillä on isot odotukset minua kohtaan.

Vanke Raysilla on riveissään suomalaisen lisäksi kaksi maalivahtia: 25-vuotias kanadalainen Kimberly Newell ja 20-vuotias venäläinen Milena Tretjak.

Konkarivahti povaa, että joukkue lähtee finaaleihin toisella nuoremmista maalivahdeista.

– Jos voittoputki jatkuu, niin mikäs siinä, antaa heidän pelata ja hoitaa homma kotiin, mutta sitten jos joudumme sarjassa tappiolle, niin katsotaan, jos pitää itse hypätä kehiin ja ottaa show haltuun.

Noora Räty torjuu kiekon, Ufan kapteeni odottaa maalin edessä irtokiekkoa.
Rädyn edustama Vanke Rays on Venäjän naisten liigan hallitseva mestari. Myös viime kaudella loppuotteluissa vastassa oli Ufan joukkue, jossa pelaa tukku Venäjän maajoukkueen kärkipelaajia.Imago sport/AOP

Sarjakausien jälkeen edessä on kauden huipennus: MM-kisat Kanadassa.

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla tiedotettiin, että Halifaxissa ja Trurossa järjestettävät MM-kisat siirtyvät huhtikuun alusta toukokuun alkuun. Tämä oli Rädylle kuin puolikas lottovoitto.

Nyt MM-kisoihin osallistuminen on mahdollista, mutta ei vielä varmaa. Maaliskuun lopussa alkavalle MM-leirille Räty on näillä näkymin osallistumassa.

– Olemme sopineet, että jos on vähänkin sellainen fiilis, että en ole sataprosenttisessa kunnossa, tehdään mieluummin niin, että jätän kisat väliin ja keskityn treenaamiseen, koska paljon isommat kisat ovat tulossa vuoden päästä helmikuussa.

Rädyn edustama Vanke Rays pelaa toista kauttaan Venäjän naisten liigaa ja on sarjan hallitseva mestari. Loppuotteluissa vastaan asettuu viime vuoden tapaan Ufan joukkue.

Lue myös:

Ikävä takaisku Naisleijonille – Noora Rädyn kausi ehkä ohi

"Tätä paikkaa on vaikea kuvailla" – Noora Räty elää erikoista elämää venäläisessä evakkohotellissa, uran viidennet olympialaiset vaatisivat kaiken järjestämistä uudelleen

Ykkösveskarin loukkaantuminen antaa muille näytönpaikan – maajoukkueen maalivahtivalmentaja kertoo, ketkä kolkuttelevat Noora Rädyn takana

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat