Hyppää sisältöön

Joukkuetoverit ja läheiset paljastavat, miten Kläbo on suhtautunut hylkäykseensä – isoisä hehkutti pettymykseen päättynyttä suoritusta

Hiihdon MM-kisat Oberstdorfissa päättyivät norjalaisen Johannes Hösflot Kläbon hylkäykseen 50 kilometrillä. Matka hiihdetään jälleen sunnuntaina maailmancupissa.

Johannes Hösflot Kläbo ei peitellyt sunnuntaina pettymystään, kun FIS hylkäsi hänet kuninkuusmatkalla. Kuva: Vianney Thibaut/NordicFocus/Getty Images

Hiihtomaailmaa puhuttaa yhä sunnuntaina päättyneet Oberstdorfin MM-kisat, joiden päätösmatkalla, miesten 50 kilometrin perinteisellä Kansainvälinen hiihtoliitto FIS hylkäsi maaliin ensimmäisenä tulleen Johannes Hösflot Kläbon estämisen takia.

Kläbolla oli loppusuoralla kontakti venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunovin kanssa. Tämän seurauksena Bolshunovin sauva meni poikki ja hän taipui jopa takaa tulleelle Emil Iversenille. Lopputuloksena kisoista poistui kaksi tyytymätöntä miestä: hopealle jäänyt Bolshunov ja hylätty Kläbo.

Kaksikko pääsee ottamaan toisistaan mittaa kuitenkin jo tulevana sunnuntaina, kun maailmancupissa Sveitsissä hiihdetään 50 kilometriä vapaalla.

Kläbo ei ole suostunut kommentoimaan hylkäystään medialle. Maanantaina NRK oli Sveitsissä vastassa Norjan maajoukkuetta (siirryt toiseen palveluun). Kun norjalaismedian toimittaja kysyi, haluaisiko linja-autosta viimeisenä ulos tullut Kläbo kommentoida viimein jotain, hiihtäjä tyytyi pudistamaan päätään, eikä sanonut sanaakaan.

Sen sijaan Kläbon joukkuekaverit suostuivat kommentoimaan tilannetta.

– Johannes tuli eilen illalla syömään kanssamme. Hän oli hyvällä tuulella olosuhteisiin nähden. Yritämme pitää ilmapiirin mahdollisimman hyvänä, Erik Valnes sanoi NRK:lle.

– Hän on ammattiurheilija ja varmasti käsittelee asian hyvin. Mutta ensi viikonlopusta tulee varmaankin aika erityinen, Pål Golberg kommentoi NRK:lle.

– Häntä on vaikea voittaa, eikä se varmaan ole yhtään helpompaa tulevana viikonloppuna. Hän yrittää varmasti hyödyntää aggressionsa, Valnes jatkoi.

"Olen todella turhautunut ja vihainen"

Kläbo julkaisi myöhään sunnuntai-iltana kuvapalvelu Instagramissa pitkän päivityksen. Siinä norjalainen kertoi MM-kisojen päätöspäivän olleen hänen uransa raskain päivä. Kläbo kertoi tunteneensa itsensä vahvaksi 50 kilometrillä.

– Minun täytyy olla rehellinen. Olen todella turhautunut ja vihainen kilpailun takia. Odotin tätä kisaa pitkään ja tämä oli kauteni päätavoite. En ole koskaan tuntenut olevani niin valmis kilpailuun ja tavoitteeni olivat korkealla. Tiesin, että minulla on mahdollisuus voittaa, hän kirjoitti ja jatkoi:

– Aluksi FIS julisti minut voittajaksi ja tapahtunutta pidettiin tavallisena kilpailutilanteena, sitten he muuttivat mieltään ja päättivät hylätä minut. Minun pitää olla varovainen sanoissani, mutta olen todella pettynyt siihen, miten FIS käsitteli asian ja mitä he päättivät. Juuri nyt kaikki tuntuu pimeältä, mutta tulen takaisin. Tarvitsen vain vähän aikaa.

Maanantaina Norjan yleisradioyhtiö NRK tavoitti Kläbon isän Haakon Kläbon, joka oli puhunut poikansa kanssa useita kertoja päivän aikana.

– Vaikka Johannes ymmärtää hiihdon viihdepuolen, uskon, että hänellä menee kauan aikaa päästä yli hylkäyksen tuomasta pettymyksestä, hän kommentoi yhtiölle.

Kläboa valmentava isosisä Kåre Hösflot Kläbo kommentoi puolestaan NRK:lle, että hänen mielestään MM-kisojen päätösmatka oli nuorelle hiihtotähdelle tärkeä kokemus ja kaikista paras ja tärkein kilpailu tähän asti.

– Hän näytti siinä kilpailussa, että hän on paljon enemmän kuin sprintteri.

Lauantaina Sveitsissä hiihdetään miesten 15 kilometriä ja naisten 10 kilometriä perinteisellä. Sunnuntaina ohjelmassa ovat naisten 30 kilometrin ja miesten 50 kilometrin vapaan kilpailut. Molempien päivien kilpailut näytetään suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Lähetys alkaa lauantaina kello 12.35 ja sunnuntaina kello 9.10.

Lue myös: