Erkka V. Lehtola Huuhkajien siivillä: Onko Tim Sparv ja Glen Kamara korvaamaton keskikentän kaksikko?

Markku Kanervan shakkipelissä Tim Sparv ja Glen Kamara ovat yhdessä enemmän kuin kaksi. Löytyykö heille korvaajia, pohtii Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola.

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola
Huuhkajien siivillä: Aika Tim Sparvin jälkeen

34-vuotias Tim Sparv on kestänyt ajan patinaa, varsinkin Huuhkajissa. Hän on ikään kuin pysäyttänyt kellon ja saanut otteen jatkuvasti nopeutuvasta pelistä.

Hänen merkityksensä näkyy ja kuuluu päävalmentaja Markku Kanervan shakissa kaikessa ja kaikkialla, kentällä ja kentän ulkopuolella.

Suomi on pelannut vuodesta 2015 lähtien yhteensä 30 ottelua, Sparv niistä 17. Hänen pelaamistaan otteluista Huuhkajat on saalistanut 31 pistettä, ilman häntä vaivaiset kuusi.

Numerot pysäyttävät. Vale, emävale, tilasto, joskus leukaillaan, mutta Sparvin tapauksessa leuat eivät lonksu eikä sattuma korjaa satoa.

Kapteeni Sparv johtaa puheillaan ja teoillaan. Hän on tyyppi, jollaista kaikki menestyvät valmentajat kaipaavat: valmentaja kentällä. Keskikentän torni ymmärtää pelin logiikat ja pyrkii säätelemään pelin kulun Huuhkajille myönteiseksi.

Hän syöttää varmasti ja sijoittuu tarkasti. Pääkoppa ei pehmene paineen alla. Keskusteluyhteys päävalmentajaan on aina auki. Joukkue tarvitsee Sparvia ja Sparv joukkuetta.

Kuva: TF-Images/Getty Images

Sparv piiskaa ryhmäänsä pysymään tiiviinä ja tasapainoisena. Hänellä on oma ja joukkueen lehmä ojassa. Mitä tiiviimpi joukkue, sitä lähempänä tuki. Ja mitä lähempänä tuki, sitä paremmin Sparv verkkaisilla jaloillaan pärjää.

Kentän päästä päähän kaasuttavassa hulabaloo-futiksessa, missä Huuhkajat olisi levällään kuin reidet gynekologin vastaanotolla, Sparv ei voisi onnistua. Ei, vaikka vikkelästi ajatteleekin. Yksin ei yksinkertaisesti auta jäädä.

Maaleja Sparv ei tee, yksi osuma 79:ssä A-maaottelussa on aivan liian vähän. Mutta hän tekee kanssapelaajistaan parempia. Paljon suurempaa vahvuutta joukkuepelissä ei voi olla.

Korvaamaton Kamara

25-vuotias Glen Kamara pelaa nyt parastaan. Hän on sekä seuransa Glasgow Rangersin että Huuhkajien avainpelaajia. Kamara nousi Huuhkajien siiville ensimmäisen kerran 22-vuotiaana syksyllä 2017.

Kolme ja puoli vuotta myöhemmin hän on korvaamaton nappula Kanervan pelilaudalla.

Kamaran valtteja ovat taidot ja maltti pallon kanssa. Hän vaikuttaa aina olevan tilanteen herra. Ani harvoin hänet yllätetään housut nilkoissa.

Kamara lukee taitavasti peliä – havainnoi ympärillään olevaa tilaa ja lukuisia liikkuvia osia – ja tietää mitä hänen kannattaa seuraavaksi tehdä. Päätökset pallon kanssa osuvat usein napakymppiin.

Kiitos jo listattujen vahvuuksien sekä terävien jalkojensa ja sulavan kehonhallintansa ansiosta Kamara pystyy karkaamaan pallon kanssa ahtaistakin paikosta. Parhaimmillaan hän tuntuu olevan immuuni hyvin ajoitettuja rajuja prässejäkin vastaan.

Kuva: EPA / Kimmo Brandt

Kamara ohittaa lähimmän vastustajan, tai pelaa jalkansa vapaaksi, ja avaa ovia seuraavien linjojen murtamiseen. Suomi hyötyy.

Pallottomana liikkumistaan Kamaran täytyy parantaa. Hän ei jää pelin, mutta joskus tilanteen ulkopuolelle. Jatkossa aivojen on käskytettävä vikkeliä jalkoja ponnekkaammin.

Onneksi kyse on vain metreistä eikä kymmenistä metreistä.

Sparvin tapaan Kamarakaan ei tee maaleja: 27 A-maaottelua, yksi maali. Vaikka hänen laukaustaan ei voi laskea aseeksi, mahdollisuuksia parempaan on. Kamaran on mentävä sinne mistä maaleja useimmiten tehdään.

Vertailun vuoksi: Aki Riihilahti pelasi 69 A-maaottelua ja iski niissä 11 osumaa. Siksi, että ymmärsi, halusi, jaksoi ja uskalsi liikkua parhaille apajille parhaaseen aikaan.

Kamara pystyisi samaan.

Huuhkajien keskikentän keskustan tehottomuuteen ei löydy lääkkeitä penkiltäkään: eniten käytetyistä korvaavista vaihtoehdoista Joni Kauko ja Rasmus Schüller ovat pelanneet yhteensä 67 A-maaottelua osumatta kertaakaan.

Seura tekee kaltaisekseen, vai tekeekö sittenkään?

Sparv ja Kamara, erilaiset pelaajat, erilaiset seurat.

Glen Kamaran Rangers varmisti juuri Skotlannin mestaruuden ja katkaisi arkkivihollisensa Celticin valtakauden. Rangers pelaa Eurooppa-liigaa, mutta tähyää managerinsa Steven Gerrardin opein Mestarien liigaan.

Kamara on kehittynyt Skotlannissa silmiinpistävästi ja esiintyy jatkuvasti edukseen. Hän on ottanut sarjan haltuun.

Lokakuussa 2020 entinen Tanskan ja Glasgow Rangersin suurpelaaja Brian Laudrup kiillotti Kamaran kilpeä legendaarisen Old Firm -paikallisottelun jälkeen.

– Parhaimmillaan hän on poikkeuksellinen. Hänen ikäisensä, hänen kyvyillään, näkemyksellään ja asenteellaan varustettu keskikenttäpelaaja kiinnostaa vielä isompia seuroja Englannissa tai muualla Euroopassa. Kamaran arvo nousee entisestään, jos hän vakuuttaa ensi kesän EM-turnauksessa Suomen peliasussa.

Glen Kamaran Rangers juhli Skotlannin liigamestaruutta jo maaliskuussa. Kuva: Getty Images

Kamaraa seura on muokannut kaltaisekseen. Rangersin tavoin Kamara haluaa jatkuvasti enemmän ja parempaa. Se välittyy yhä useammin suomalaisen tekemisestä.

Tim Sparv jätti Tanskan, Midtjyllandin ja menestyksen viime kauden päätteeksi. Pelimies suuntasi Kreikkaan peliajan ja uusien kokemusten perään. Vuodenvaihteen jälkeen peliaikaa on tullut vähemmän, mutta kokemuksia sitäkin enemmän.

Sparvin seura AE Larissa rämpii Kreikan liigan pohjalla. Voitot ovat olleet kiven alla. Tunnetta riittää, järkeä vähemmän.

Larissan rattia kääntää jo kauden kolmas päävalmentaja, ja pelaajaruletti pyörii turbovaihteella. Ringissä lienee nyt nelisenkymmentä pelaajaa. Taktiikka elää pelistä toiseen, pitkäjänteisyyttä ei ole.

– Sellainen hullu paikka mitä halusinkin, Sparv veisteli taannoin Yle Urheilulle.

Mutta rajansa hulluudellakin. Onneksi Sparv on niin fiksu, ettei Larissan tauti tartu häneen.

Pienistä loukkaantumisista kärsinyt, viime aikoina vähälle peliajalle jäänyt Huuhkajat-kapteeni yrittää parhaansa mukaan pitää mielensä valoisana ja iskukykynsä korkealla. Hän tietää uransa isoimpien pelien odottavan kesäkuussa.

Suomen avausotteluun EM-turnauksessa on tasan 95 päivää.

Keskikentän tulevaisuus

Ehjänä pysyessään Glen Kamara voi dominoida Huuhkajien keskikenttää vielä vuosia. Tim Sparvin tiimalasista hiekka valuu pian loppuun.

Kysymys kuuluu: kuka tai ketkä tilalle?

Sparv kehuu Huuhkajien keskikentän kilpailutilannetta hyväksi. Minä en. En ainakaan vielä.

Kauko ja Schüller ovat toki hyviä pelaajia ja korkean työmoraalin ammattilaisia, mutta eivät Kanervan papereissa syrjäytä kunnossa olevaa Sparvia. Ryhmityksessä 4-4-2 keskikentän keskellä on vain kaksi paikkaa, numerosarjassa 3-5-2 yksi enemmän.

Se virkistää spekulointia ja lisää vaihtoehtoja. Seuraavat keskikentän tähdet saattavat silti olla syntyneet 2000-luvulla.

Millennium-tulokas Jaakko Oksanen siirtyi Englannin Mestaruussrjan Brentfordiin kaksi vuotta sitten ja hakee peliaikaa lainalla sarjatasoa alempana kamppailevassa AFC Wimbledonissa.

Nuorten maajoukkueiden runkopelaaja Jaakko Oksanen luo uraa Englannin kentillä. Kuva: Tomi Hänninen

Vuoden 2001 kermaa ovat HSV:ssä Saksassa läpimurtoa jahtaava Anssi Suhonen ja Veikkausliigan Hakassa avainpelaajaksi povattu Maximus Tainio.

Vuoden 2002 sato on runsas. Toivottavasti se paranee vanhetessaan. Maistuvia nostoja ovat Ilveksessä loistanut ja Ranskan Toulouseen siirtynyt Naatan Skyttä, joka voisi pärjätä myös puhtaana keskikenttäpelaajana, HJK:n takuuvarma Santeri Väänänen, Hongan Ilvekseen vaihtanut Doni Arifi, HSV:n syöttökone Juho Kilo ja Spartaks Jurmalassa Latviassa pelaava Adam Markhiev.

Kiinnostavia, vieläkin nuorempia keskustan pelaajia riittää, mutta heistä kuullaan tuonnempana.

– Jos hallitset keskikenttää, hallitset peliä, ja sinulla on suuremmat mahdollisuudet voittaa, on entinen Espanjan maajoukkueen tähtipelaaja Xabi Alonso sanonut.

Totuus ei ole ihan näin mustavalkoinen, mutta läheltä liippaa. Keskialue on pelin ytimessä, ja ytimessä veret punnitaan.

Keskikentän sykkeeseen Huuhkajat tarvitsee korvaamatonta Glen Kamaraa ja kapteeni Tim Sparvia.

Ainakin kesään asti. Eikä yksin vaan yhdessä.

Lue myös: