Mestaruusliigan pudotuspeleissä ratkotaan myös paikat EM-kotikisoihin – "Nuoret ajokoirat painaa menemään vanhoja pieruja vastaan"

Savo Volleyn Severi Savonsalmi taistelee joukkuekaveriensa kanssa lentopallon Mestaruusliigan pudotuspeleissä myös paikasta EM-kotikisoihin.

Severi Savonsalmi (oik.) torjui hyvän runkosarjan Savo Volleyn paidassa. Kuva: Lehtikuva

KUOPIO. – Meitsin naapurissa syntyi Urho Kekkonen, sen nyt moni tietää. Sitten on Antti Ruuskanen. Ja sitte on meitsi, pitkä mies luettelee Puijon näkötornissa.

– Niin ja Fede Ivanov. Siinäpä ne.

Savo Volleyn 210-senttiseltä keskitorjuja Severi Savonsalmelta on kysytty, mistä hänen kotipaikkakuntansa Pielavesi tunnetaan. Pielaveden Sammon kasvatti on ollut joukkueen suuria hahmoja, kun fuusioseura Savo Volley on dominoinut koronakauden runkosarjaa.

Savolaiset kärsivät kaksinkertaiseksi typistetyssä runkosarjassa vain yhden tappion, kun VaLePa oli marraskuussa parempi erin 3–1. Kotikentällä vauhti vielä vakuuttavampaa, Savo Volley kärsi yhdeksässä kotipelissään vain yhden erätappion.

Suomen cupissa meni heikommin, kun Hurrikaani-Loimaa yllätti Savon välierässä. Mestaruusliigassakaan joukkue ei ole vielä voittanut mitään, kun Suomen mestaruutta lähdetään ratkomaan tynkäpudotuspeleissä. Ottelusarjat menevät poikki kahdesta voitosta.

Severi Savonsalmen hiukset ajettiin maajoukkuekasteessa 2018. Arvokisoissa mies ei ole vielä ollut mukana. Kuva: AOP

Mestaruuden lisäksi kevään peleissä ratkaistaan paikat syyskuun EM-kotikisoihin. Poikkeuksellisen harva suomalaispelaaja pelaa tällä kaudella ulkomailla. Suomen maajoukkuevalmentaja, pelaajatarkkailusta vastaava Sami Kurttila myöntää, että paljon pelipaikkoja on vielä auki. Mestaruusliigan pudotuspeleillä on suuri painoarvo.

– Totta kai kotikisoihin haluaa moni jätkä. Se tuo pelipaikoille tietynlaista kilpailua ja vastakkainasettelua, Savonsalmi sanoo.

– Yritän keskittyä vain seuraavaan peliin, mutta kyllä minä haluan näyttää niille jätkille, että minä olen kova äijä.

Savonsalmen tunnettujen pielavetisten listalta vain Savon passari Fedor Ivanov on ollut Suomen maajoukkueen mukana lentopallon arvokisoissa. 20-vuotias Severi Savonsalmi itse kuuluu esimerkiksi VaLePan hakkurin Aaro Nikulan ohella kotikisojen potentiaalisiin arvokisadebytantteihin.

Eri sukupolvien kotikisaunelma

Suomen miesten maajoukkueessa on ollut läpi 2010-luvun jälkimmäisen puoliskon käynnissä sukupolvenvaihdos. Vaihtuvuus on ollut kuitenkin hidasta. Nuorukaiset eivät vielä viime vuosikymmenellä kokonaan syrjäyttäneet pelejään jatkavia konkareita.

Vuonna 2007 sensaatiomaisen EM-kisojen neljännen sijan saavuttaneesta ja Maailmanliigassa Brasilian kaltaisia jättiläisiä kaataneesta sukupolvesta suurin osa on jo ripustanut pelitossunsa naulaan, mutta muutama jatkaa edelleen uraansa. Esimerkiksi Mikko Eskon, Urpo Sivulan, Antti Siltalan ja Olli-Pekka Ojansivun nimet pyörivät edelleen päävalmentaja Joel Banksin ja Sami Kurttilan puheluissa, kun kotikisojen joukkueen pelaajaluetteloa pohditaan.

Savo Volleyn hakkuri Ojansivu ja yleispelaaja Siltala kertovat Yle Urheilulle, että kotikisat kiinnostavat. Savon nuoremmista pelaajista Suomi-paitaan ovat syksyllä tyrkyllä Savonsalmen ja Ivanovin lisäksi libero Niklas Breilin ja keskitorjuja Tommi Siirilä.

Kotikisapaikasta taistelevien eri sukupolvien maajoukkuepelaajien yhdistelmä on Savon päävalmentaja Timo Tolvasen mukaan auttanut tuloksen tekemisessä.

– Mutta onhan siinä haasteensakin ollut. On pystytty välillä kääntämään sitä oikealla tavalla (hyödyksi). Nuoret ajokoirat painaa noita vanhoja pieruja vastaan hyvin menemään, ne puskee hyvin eteenpäin, entinen maajoukkuepelaaja Tolvanen nauraa.

– Välillä vanhukset ravistelee nuoria korvista alas, jos luulot meinaa karata liian isoiksi.

Antti Siltala on Suomen maajoukkueen ja Savo Volleyn kokenut yleispelaaja. Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Sukupolvien väliset yhteentörmäykset ovat pukukopissa välillä väistämättömiä. Päävalmentajakaan ei aina meinaa pysyä tilanteissa kärryillä.

– On niillä kyllä aika omat jutut, ei meinaa itsekään aina ymmärtää mistä puhutaan. Välillä joku pukukoppimusiikki, ai kamala sentään... Sitä räppiä kun menet syöttämään jollekin Siltalalle, niin kyyti on kylmää siinä kohdalla, Tolvanen pyörittelee päätään hymyillen.

Savo Volleyn dj:ksi julistautuva Savonsalmi seisoo valintojensa takana, vaikka palaute on usein armotonta.

– Ihan hyvä, että soitetaan niille vähän nuorten musiikkia. Jos Antti Siltala kuuntelee Kari Tapiota vielä tänäkin päivänä kuin se olisi joku siisti juttu, niin ehkä se on ihan hyvä, että me sivistetään sitä ja näytetään, että mikä on nykyaikaa, Savonsalmi veistelee.

Kohti arvokisadebyyttiä

Paljon nähnyt pelaajasukupolvi näkee 210-senttisessä Savonsalmessa paljon potentiaalia. Ojansivu ja Siltala arvioivat nuoren joukkuekaverinsa olevan hyvällä tiellä. Paikka EM-kisajoukkueessa on realismia, vaikka avauskuusikkoon olisi vielä pitkä matka.

Timo Tolvasen mukaan läpimurto liigatasolla on näkynyt Savonsalmen itseluottamuksessa. Päävalmentaja näkee, että hyvin liikkuva ja taitavasti palloa käsittelevä pitkä keskitorjuja lähestyy kansainvälistä tasoa.

– Kolme vuotta sitten näin Severin Sammon harjoituksissa, ja tuuli puhalsi miestä nurin. Hän oli fyysisesti aika raakile siinä kohdalla. Ei se vieläkään mikään kehonrakentaja ole, mutta sillä puolella on tapahtunut kehittymistä, Tolvanen sanoo.

Severi Savonsalmi on päässyt tuulettamaan tällä kaudella. Kuva: Savo Volley

– Kaikki on Severin kohdalla mahdollista. Keskittymistä tarvitaan vielä, ja pelin lukeminen paranee varmasti kokemuksen myötä.

Savonsalmi itse kokee jo elävänsä unelmaansa. Hän saa pelata ammatikseen lentopalloa. Tavoitteet ovat maajoukkueessa ja ulkomailla.

– Maajoukkueesta on jätkät paljon kertoneet tarinoita, millaista se on ennen ollut. On käyty läpi sitä, että pitää tehdä paljon töitä ja olla nöyriä. Koittaa vaan päästä sinne ja antaa siellä näyttöjä. Siellä ne näytöt annetaan, ja sitten ollaan kovia jäbiä, jos ollaan, Savonsalmi sanoo.

Keskitorjuja oli mukana viime kesän maajoukkueleirityksellä. Huhtikuussa selviää, riittävätkö pudotuspelinäytöt myös kotikisojen leiriryhmään.

Miesten Mestaruusliigan pudotuspelit alkavat keskiviikkona 10.3. Puolivälieräparit ovat Savo Volley–PerPo, VaLePa–Etta, Hurrikaani–Ducks, Tiikerit–Akaa.