Hyppää sisältöön

"Tämä on herkkä asia" – NHL-maalivahti Juuse Saroksen isä liikuttuu poikiensa saavutuksista enemmän kuin omasta ennätyksellisestä urastaan

Koripallotuomari Pekka Saroksen ura on ainutlaatuinen. Saros tuomaroi hiljattain 1200:nnen pääsarjaottelunsa, joka on ylivoimaisesti suurin lukema suomalaisessa pääsarjapalloilussa. 

Ennätystuomari Pekka Saros on tuomaroinut yli 1200 pääsarjaottelua. Kuva: Jorma Vihtonen / YLE

Syksyllä 1987 Pekka Saros tuomaroi ensimmäisen koripallon pääsarjaottelunsa Uusikaupunki-Pantterit eikä varmasti arvannut, että reilut 30 vuotta myöhemmin takana olisi historialliset 1200 ottelua. Valmentajaksi alun perin aikonut Saros ajatui koripallotuomariksi sattuman kautta. Tällä hetkellä Saros tuomaroi kuudesta kahdeksaan pääsarjapeliä kuukaudessa, mikä tekee nelisenkymmentä peliä kaudessa. Koripalloon ja sen mukanaan tuomaan oheistoimintaan menee viikossa aikaa vähintään 15 tuntia, peliviikoilla jopa 30 tuntia.

– On tärkeää arvioida itseään ja pysyä ajantasalla. Lähtökohta on, että teen sitä, mistä tykkään. En ole koskaan ajatellut otteluita matkana, määränä tai numeroina. En tavoittele tiettyä ottelumäärää, vaan kauden jälkeen pohdin, vieläkö on mielekästä jatkaa., Saros pohtii.

– En ole lyönyt lukkoon mitään päivämäärää, milloin urani loppuu. Tällä hetkellä oma tavoite on se, että jos ja kun olen mukana niin pystyn olemaan sillä tasolla, että ansaitsen paikkani. Haluan myös olla apuna nuorille. Realistista kuitenkin on, että päättymispäivä on jo lähempänä kuin ensimmäinen ottelu.

Tuomarin muututtava lajin mukana

Koripallo on muuttunut paljon Saroksen tuomariuran aikana. Pelin tempo on kasvanut, pelaajat ovat entistä urheilullisempia ja pelistä on tullut monivivahteisempaa. Peli vaatii aiempaa enemmän myös tuomareiden fysiikalta. 59-vuotias Saros treenaa monipuolisesti: pyöräilyä, juoksua, spinningiä ja voimaharjoittelua.

– Ottelussa tulee juostua 4–6 kilometriä sprinttityyppisesti. Ottelun loppuhetkillä ajatuksen pitäisi kulkea, ja jos fysiikka ei pelaa niin ajatuskin katkeaa. Vaativa suoritus, Saros arvioi.

– Lajia täytyy opiskella ja analysoida. Onneksi meillä on ollut koko ajan hyvä koulutusjärjestelmä ja kouluttajia.

Tuomarit ovat joskus myös sylkykuppeja, mutta kokemuksen myötä Saros on oppinut laittamaan negatiiviset tapahtumat taka-alalle. Päällimmäiseksi jäävät aina hyvät muistot ja kohtaamiset eri ihmisten kanssa.

– Muistan alkuajoilta, kun Garcia Hopkins ei ollut tyytyväinen tuomarityöskentelyyn ja halusi kertoa asian minulle pelin jälkeen. Sanoin hänelle "Hey, everybody is a rookie onetime ( jokainen on tulokas kerran). Hän ymmärsi, että olin aloittelija ja antoi asian olla. Ymmärsimme sen jälkeen toisiamme loistavasti, Saros naurahtaa.

Pekka Saros toimii rehtorina Hämeenlinnassa. Kuva: Jorma Vihtonen / YLE

Tasapuolinen ja oikeudenmukainen rehtori

Vaikka tuomarin työ vie aikaa ja energiaa, on se kuitenkin Saroksen sivutyö. Tuomaroinnissa on paljon samoja elementtejä kuin hänen leipätyössään Kaurialan yläkoulun rehtorina. Molemmissa tärkeitä asioita ovat yhteiset säännöt, rajat, toimintatavat ja kritiikin vastaanottaminen. Koripallokentällä Saros kokee olevansa pelin palvelija.

– Tasapuolisuus on avainasemassa. On tärkeää olla oikeudenmukainen ja katsoa, että sääntöjä noudatetaan. Saros kertoo.

– Kaikki pelit ovat arvokkaita ja tärkeitä. Koitan asennoitua niin oli kyseessä pääsarjapeli tai junioriottelu tai oli sarjataso mikä tahansa. Kyseinen ottelu on pelaajille juuri se tärkein peli.

Pekka Saroksen poika Juuse torjuu NHL-joukkue Nashville maalilla. Kuva: Getty Images

Siviilielämän puolella Saros on kasvattanut kaksi poikaa, joista Juuse Saros tunnetaan NHL-jääkiekkoilijana Nashville Predatorsin organisaatiossa. Saroksen ei tarvitse kauaa pohtia, kumpi on merkittävämpi meriitti elämässä, tuomarin ura vai isän rooli.

– Tämä on herkkä asia. Mulla on kaksi poikaa ja molemmat ovat löytäneet oman uransa ja hienosti selvinneet ja tehneet niin kyllä mä pidän sitä isompana asiana kun tätä omaa koripallouraa, Saros liikuttuu.

Tulevaisuuden tuomareita kouluttauessaan Saros korostaa nuorille oman tien löytämistä urheilussa. Hän toimii itse loistavana esimerkkinä. Kaikkien ei tarvitse olla huippu-urheilijoita, jokaiselle löytyy varmasti rooli ja tapa menestyä.

– Korostan sitä. että kaikkien ei tarvitse tavoitella Korisliigaa tai ammattilaisuutta urheilijana. Kun tavoittelee omaa tasoaan, pääsee lopulta henkilökohtaiselle huipulle. On tärkeää löytää oma tavoitetaso, Saros päättää.

Lue myös:

Voittokaan ei riittänyt KTP-Basketille Korisliigan pudotuspeleihin

Suomalaisvahtien kaksintaistelu Nashvillessa venyi viimeiseen saakka: Juuse Saros valittiin tähdistöön, Lankinen torjui 41/42 kertaa