Hyppää sisältöön

Hannu Jortikan mielestä koronavirus sekoitti poikkeuksellisen pahasti Jokerien pakan – "Merlin-velho olisi pitänyt olla, jos tuon olisi pitänyt käsissään"

Valmentajalegenda Hannu Jortikka korostaa, että Jokerien heikkoa KHL-pudotuspeliesitystä ei voi kaataa yksistään helsinkiläisseuran valmennuksen piikkiin.

Lauri Marjamäen valmentaman Jokerien kausi päättyi tylysti. Kuva: AOP/Juha Metso

Lokomotiv Jaroslavl osoittautui liian kovaksi joukkueeksi Jokereille jääkiekon KHL:n pudotuspelien avauskierroksella. Lauri Marjamäen suojatit lähtivät varhaiselle kesälomalle tylysti häviten sarjan 0–4. Jokerit teki neljässä ottelussa vain kolme maalia.

KHL:ää aktiivisesti seuraava konkarivalmentaja Hannu Jortikka näkee, että koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot iskivät erityisen pahasti Jokereihin.

– Jokerien kausi ei paljon vaikeammaksi voi enää mennä, kun katson sitä valmentajan näkökulmasta. Korona sen teki ja melkein kaikki pelaajat sen taisivat käydä läpi. Eihän tuo joukkue ollut joukkueena montaa päivää kauden aikana. Se näkyi nyt pelaamisessa. Joukkue ei ollut jämäkkä, kun pudotuspelit alkoivat, Jortikka niputti.

Koronakaranteenit sotkivat jatkuvasti Jokerien pelaamista ja harjoittelua runkosarjan aikana. Välillä otteluihin saatiin vain kolme kentällistä pelaajia.

Poikkeustilanteen vaikutukset näkyivät myös pudotuspeleissä, kun Jokerit päätti pelata kaikki pudotuspelinsä vieraskaukalossa.

Lähtökohtaisesti tilanne, jossa suomalaisjoukkue pelaa kaikki playoffs-pelinsä Venäjällä, on äärimmäisen hankala. Se oli Jortikan mukaan ymmärrettävä ratkaisu koronan ja viranomaissäädösten takia.

– Jos Kärpät ja Tappara pelaisivat esimerkiksi kaikki pudotuspelinsä Tampereella, niin luulen, että silläkin olisi joku merkitys ottelusarjalle. Ei sen taakse voi kuitenkaan pelkästään mennä, arvioi Jortikka.

– Jokereilla on ollut esteenä muutakin kuin vain jääkiekko. Joukkue ei ole silloin parhaassa balanssissa, missä sen pitäisi olla ihannetilanteessa. Käsittämättömän hankala kausi Jokereille, oikea viidakko valmentajan vinkkelistä, Jortikka päivitteli.

Asioita joihin ei voinut vaikuttaa

Jortikka paljasti pohtineensa jo pidempään, että valmennuksellisesti Jokerien nykytilanteessa oli paljon asioita, mihin ei voinut yksinkertaisesti vaikuttaa.

– Tulosta pitää kunnioittaa. Lokomotiv oli paljon jämäkämpi ja yhtenäisempi. Venäläisseuroilla on ollut koronaa jo kesästä lähtien ja he ovat eläneet sen kanssa pidempään. Eli olivat sopeutuneet tilanteeseen paremmin kuin Jokerit, joka joutui elämään viruksen kanssa vasta myöhemmin kauden aikana.

Hannu Jortikka on valmentanut urallaan myös Jokereita. Viime vuosina hän on toisinaan matkustanut helsinkiläisjoukkueen kanssa vapaa-ajallaan ja seurannut tarkasti joukkueen KHL-taivalta. Kuva: AOP

Jokerien vastuuvalmentaja Lauri Marjamäki niputti rehellisesti, että joukkue jäi kauas siitä, missä pitäisi olla tosipeleissä niin henkisesti, fyysisesti kuin pelillisestikin.

– Se on selvä, että kauden jälkeen ammattilaisurheilussa valmentaja saa kritiikkiä, jos tulosta ei tule. Se kuuluu aina näihin hommiin. Kaiken vierittäminen valmennuksen niskaan ei ole kohtuullista tällaisen sekavan kauden jälkeen. Toivoisin, että ihmiset ymmärtävät tilanteen, vaikka tunteet ovat kuinka pinnassa.

– Tämä on ollut sellainen show, että aika Merlin-velho olisi pitänyt olla, jos tuon kaiken olisi pitänyt käsissään. Itsekin olen ollut Venäjällä ja tiedän, että siellä on ilman koronaakin jo yksistään kaiken maailman asioita, jotka rasittavat keskittymistä ja latautumista otteluihin.

Jortikka, 64, on valmentanut urallaan KHL:ssä kolme kautta.

Syksyllä fantastisia pelejä, ei enää keväällä

Jortikka sanoi nähneensä Jokereilta syksyllä monta fantastista ottelua sarjan huippuryhmiä vastaan. Sen sijaan pudotuspeleihin lähdettäessä hän näki pelaamisessa oireita, jotka eivät luvanneet hyvää playoffseihin.

– Keväällä alkoi kertyä niin paljon ongelmia, että huippu jäi näkemättä kauden tärkeimmällä hetkellä. Se on selvä, että pudotuspeleihin mentäessä trendin pitää olla nouseva, jos aikoo pärjätä. Jokerit ei pystynyt siirtämään niitä hyviä, onnistuneita asioita pudotuspeleihin.

Jortikka huomautti, että Venäjällä peli muuttuu lisäksi aina pudotuspeleissä todella puolustusvoittoiseksi, ja se tekijä ei nyt "mätsännyt" Jokereiden kanssa.

Jokerien Venäjän "valloitus" jäi vain kuuden päivän mittaiseksi. Neljännessä ja viimeisessä ottelusarjan pelissä tiistaina Jokerit näytti paikoin jopa alistuneelta joukkueelta. Kunnon kiriyritys jäi pahasti ikään kuin piippuun.

– Kyllä pelaajatkin tiesivät sen, ettei homma ollut sillä mallilla kuin he itse olisivat halunneet. Sitten pitää myös huomioida, että Lokomotiv oli todella hyvin puolustava joukkue, sinne maalintekoalueelle, "boksin" sisään ei ollut mitään asiaa, muistutti Jortikka.

Lue myös