1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

SM-liigan kuumin maalitykki on ennätysmies, jonka ansiosta SM-liigaa televisioidaan Virossa – kiekkolähettiläs Robert Rooballa on kunnianhimoinen tavoite

Robert Rooba kertoo Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan tuoreimmassa jaksossa, miltä tuntuu olla virolainen ennätysmies.

Kuva: AOP/Matti Raivio
Kuuntele tuorein Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Toivo Suursoo on virolainen kiekkolegenda. Suursoo saattaa olla nykysukupolvelle tuntematon nimi, mutta hän edusti Turun Palloseuraa 1990-luvulla, oli Vladimir Jursinovin luottopelaajia ja lähellä Suomen mestaruuksia. Suursoo oli myös SM-liigan virolainen ennätysmies: hän teki TPS:lle 17 maalia kaudella 1997–98. Ennätys pysyi voimassa yli 20 vuotta. Robert Rooba sivusi ennätystä toissa kaudella ja rikkoi sen helmikuussa.

JYPin kultakypärä on tällä hetkellä SM-liigan kuumin maalitykki, jonka esikuva on Suursoo.

– Kun hän pelasi viimeisiä vuosiaan, pääsin pelaamaan yhdessä maajoukkueturnauksessa hänen kanssaan samassa kentällisessä. Olin itse 17–18-vuotias ja muistan sen itse aina, Rooba muistelee Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan uusimmassa jaksossa.

– Oli hieno fiilis rikkoa Toivon ennätys. Ottelun jälkeen oli muutama viesti tullut. Itselleni oli todella hieno homma panna paremmaksi oman idolini ennätys.

Rooba on takonut 14 edellisessä ottelussa JYPille 17 pistettä ja koko kauden tehot ovat 23+9=32. Hän on vain kolmen maalin päässä liigan maalitilastoa johtavasta Ässien Sebastian Wännströmistä. Rooba on Virossa todella tunnettu ja hänen ansiostaan JYPin ottelut televisioidaan maassa.

Espoo Bluesiin C-juniori-ikäisenä kotimaastaan siirtyneellä hyökkääjällä on kunnianhimoinen tavoite edistää Viron jääkiekkoa.

– Virossa ei ole hirveästi ollut vuosien varrella isoja kiekkonimiä. Itselläni ei ollut hirveästi pienenä mahdollisuuksia seurata heitä. Muistan nähneeni vain yhden Toivon pelin. Olen halunnut järjestää kiekkoleirejä, ja tv-projekti on myös osa sitä, että nykynuoret voivat miettiä esikuvistaan samalla tavalla kuin minä Toivosta. Ehkä he jonain päivänä tekevät enemmän maaleja kuin minä, Rooba kertoo.

– Tärkein homma itselleni on, että lajista puhutaan ja se olisi enemmän ihmisten tietoisuudessa. Toivon, että harrastajamäärät nousevat ja että jossain vaiheessa jääkiekosta puhuttaisiin Virossa tosissaan. Jääkiekko on tällä hetkellä pikkuveljen asemassa verrattuna muihin lajeihin.

Entä mitä Rooba miettii Viron maajoukkueesta? Tai millainen on Viron pääsarjan tilanne? Kuuntele Rooban Unelmia ja kiekkohommia -jakso yllä olevasta soittimesta tai tästä linkistä!

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat Rooban lisäksi vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, toisella yrityksellään NHL:n valloittanut Mikko Koskinen, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja KHL:ssä ennätyksiä rikkova Markus Granlund. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Kun paniikki Espoossa alkoi, Bluesin kopin jakkarasta tuli legendaarinen symboli – miksi Jyrki Aho muistelee katastrofikautta jopa lämmöllä?

KalPan ennätysmies johdatti rakkaan seuransa urotekoon, joka huomioitiin Pohjois-Amerikassa asti – Tommi Jokinen muistelee, miten Alppien tuhkimotarina rakentui

Lennart Petrell istui NHL:ssä viltissä ja ymmärsi, mistä show'ssa on kyse – HIFK-ikoni kertoo, kuinka Jokerit aikoinaan houkutteliLennart Petrell istui NHL:ssä viltissä ja ymmärsi, mistä show'ssa on kyse – HIFK-ikoni kertoo, kuinka Jokerit aikoinaan houkutteli

Millainen käskyttäjä on yli 800 ottelua SM-liigassa valmentanut Pekka Virta? Lukon Heikki Liedes kertoo, miten kasvoi kovassa koulussa luottokapteeniksi

Niclas Lucenius on Suomi-kiekon poikkeustapauksia, eikä tingi luonteestaan – ennen Suomen mestaruutta hän palasi alkuun ja oivalsi jääkiekon ytimen

Pelätty suomalaiskolmikko rikkoo ennätyksiä ja komeilee pörssikärjissä – NHL:n Venäjään vaihtanut Markus Granlund kertoo, millainen on KHL-legendaksi kasvanut Teemu Hartikainen

Miten luodaan 15 vuoden ura SM-liigassa? Mikko Kuukka kertoo, kuinka kouliintui ylimielisen NHL-lupauksen rinnalta luotettavaksi liigakonkariksi

Miltä tuntuu satuttaa kaukalossa vastustajaa? Pahimmassa tapauksessa toiselta voi viedä ammatin tai näkökyvyn – "Se voi olla frendi, bestman tai lapsen kummi"

Kaapo Kähkönen muistelee, miltä tuntui torjua Nuoret Leijonat MM-kultaan ja pääministerin saunalle – mestarivahdin ennustus ennen kotiturnausta ei olisi voinut mennä pahemmin pieleen

Teemu Pulkkinen oli jääkiekon suurlupaus, jolle Hannu Jortikalla oli oma lempinimi – pistetykki puhuu avoimesti NHL-vuosistaan: "Tavoitteena oli pelata siellä pitkä ura"

Muistatko vielä Miro Heiskasen ihastuttavan NHL-debyytin? Nuori kiekkotähti avaa ajatuksiaan Ylen uudessa sarjassa – löydät kaikki jaksot täältä