Hyppää sisältöön

Tokion olympialaisiin valittiin lisää urheilijoita – Hulkko, Junnila, Pulli, Ruoste ja Tenkanen kisakoneeseen

Suomen Tokion kesäkisojen olympiajoukkue kasvoi keskiviikkona viidellä urheilijalla.

EM-hallikisoissa pronssille hypännyt Ella Junnila rikkoi mitalisuorituksellaan Tokion olympialaisten tulosrajan. Kuva: Getty Images

Suomen olympiakomitea on valinnut kesän Tokion olympialaisiin lisää urheilijoita. Kaikkia olympiarajan ylittäneitä tai maapaikan saavuttaneita ei kuitenkaan vielä valittu.

Yleisurheilun EM-hallikisoissa pronssia saavuttaneet pituushyppääjä Kristian Pulli ja Ella Junnila ylittivät lajeissaan olympiarajat. Yleisurheilijoista olympiarajan ovat ylittäneet jo aiemmin pika-aiturit Annimari Korte ja Reetta Hurske sekä keihäänheittäjät Oliver Helander ja Antti Ruuskanen.

Nyt Tokion olympiakisoihin valittiin Junnila ja Pulli.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo olevansa erittäin tyytyväinen suomalaisurheilijoiden otteisiin alkuvuonna.

– Nuorten yleisurheilijoiden esiinmarssi EM-halleissa oli vahva näyttö siitä sukupolvesta, joka meillä on kasvamassa. Myös muissa lajeissa on hyviä merkkejä ilmassa. Odotan, että Suomen olympiajoukkueen koko Tokiossa on noin 50 urheilijaa, Lehtimäki kommentoi Suomen Olympiakomitean tiedotteessa.

Kortetta, Hursketta, Helanderia tai Ruuskasta ei vielä valittu Suomen kisakoneeseen.

– Miesten keihäänheitossa ja naisten 100 metrin aidoissa meillä on Tokioon luvassa kova kilpailu, Lehtimäki sanoi.

Yleisurheilijoista kisoihin on jo valittu aiemmin kävelijä Veli-Matti Partanen ja 3000 metrin estejuoksija Topi Raitanen.

Uimareista olympiakoneeseen on jo valittu Matti Mattsson 200 metrin rintauintiin. Viime kesänä paikan tulosrajan rikkomalla hankki 100 metrin rintauinnissa Ida Hulkko, joka valittiin nyt kisoihin.

– Olympialaiset ovat olleet minulle niin iso ja hieno asia, etten ole edes kunnolla uskaltanut siitä unelmoida aikaisemmin. Mutta kyllä se viime kesän uintien jälkeen oli tiedossa, että vihdoin siitä voi jo puhua ääneen ja samalla se ajatus realisoitui, Hulkko hehkutti Uimaliiton tiedotteessa.

Kouluratsastuksessa Suomelle maapaikan hankkinut Henri Ruoste lisättiin keskiviikkona Suomen kisajoukkueeseen.

– Valinta on ihan mahtava juttu. On varmasti jokaisen urheilijan unelma edustaa omaa maataan olympiakisoissa. Se on varmasti erityinen kokemus, joka tulee eteen ehkä vain kerran elämässä. Minulle henkilökohtaisesti se on tosi iso asia, ja sen eteen on tehty monta, monta vuotta töitä, Ruoste sanoi.

Myös Laser radial -luokan purjehtija Tuula Tenkanen lisättiin nyt Suomen joukkueeseen. Maapaikan Suomelle Laser radialissa toi Monika Mikkola. Lajiliiton kanssa sovittu karsintajärjestelmä käänsi kuitenkin valinnan Tenkasen eduksi.

Suomea edustavat Tokiossa varmuudella myös purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén, Laser standard -luokassa purjehtiva Kaarle Tapper ja maantiepyöräilijä Lotta Henttala.

Ammunnassa kisoihin valittiin aiemmin naisten trapissa kilpaileva Satu-Mäkelä Nummela. Miesten skeetissä maapaikan on hankkinut Lari Pesonen.

Kaikkiaan Suomesta on valittu 12 olympiaurheilijaa. Ensimmäiset valinnat tehtiin jo joulukuussa 2019. Seuraavat valinnat tehdään 20. huhtikuuta.

Tokion kesäolympialaiset siirtyivät koronaviruspandemian takia viime kesästä tähän vuoteen. Kisapäivät ovat 23.7–8. 8.

Tähän mennessä Tokion olympialaisiin valitut suomalaisurheilijat:

Ampumaurheilu

Satu-Mäkelä Nummela, trap

Purjehdus

Kaarle Tapper, Laser standard
Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X
Tuula Tenkanen, Laser radial

Pyöräily

Lotta Henttala, maantiepyöräily

Ratsastus

Henri Ruoste, kouluratsastus

Uinti

Matti Mattsson, 200 m rintauinti
Ida Hulkko, 100 m, rintauinti

Yleisurheilu

Veli-Matti Partanen, 50 km kilpakävely
Topi Raitanen, 3000 m estejuoksu
Ella Junnila, korkeushyppy
Kristian Pulli, pituushyppy

Lue myös: