Hyppää sisältöön

Kivääriampuja Juho Kurjen olympiakarsintataival ollut yhtä vuoristorataa – lähtee nyt Intiaan hakemaan uutta mahdollisuutta: "Siinä voi käydä vielä ihan miten vaan"

Hyvävireinen kivääriampuja Juho Kurki lähtee tässä kuussa Intian Delhiin jahtamaan rankingin kautta paikkaa Tokion olympialaisiiin.

Kuva: Lassi Palo / Ampumaurheiluliitto

Vuoden ensimmäinen ampumaurheilun maailmancup alkaa ensi viikolla Egyptin Kairossa, mutta siellä ei ole mukana suomalaisia. Intian Delhissä järjestetään myöhemmin tässä kuussa vuoden toinen ammuntaurheilun maailmancup. Siellä kilpaillaan kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeissa. Ainoa Delhiin lähtevä suomalainen on kivääriampuja Juho Kurki.

Ennen koronan keskeyttämää urheilun "pakkotaukoa" Juho Kurki tähtäsi vuonna 2019 kaksi mainiota kilpailua pienoiskiväärin maailmancupissa, jossa hän sijoittui kertaalleen kuudenneksi ja kahdeksanneksi.

– Tasan vuosi on siitä, kun oli viimeksi niin sanotut isot kisat. Korona on tehnyt vuodesta eriskummallisen ja sen jälkeen tavoitteet ovat vain siirtyneet koko ajan eteenpäin. Vihdoin ensi viikolla olisi lähtö koviin kisoihin, huokaa kankaanpääläinen.

– Vuoden aikana on ollut monenlaisia tunteita. Välillä on ollut jopa helpottunut tunne, kun on päässyt harjoittelemaan ja välillä taas harmittanut, kun on ollut hyvässä kunnossa, eikä ole päässyt kilpailuihin.

Kurki tähdentää, että mieli on ollut viimeisen viikon korkealla ja tulostakin on tullut molemmissa lajeissa.

– Keskiviikon ilmakiväärin etäkisassa tulokseksi tuli 627,4, jolla jo pääsisi todennäköisesti seuraavissa kisoissa (maailmancupin) finaaliin, Kurki paljastaa.

Kurjella on Delhissä mahdollisuus korottaa rankingsijoitustaan ja astua sitä kautta Tokion kisakoneeseen. Lisäksi pienoiskiväärissä on tarjolla yksi olympiapaikka.

– Rankingin mukaan meikäläisellä on muutama sijoitus kirittävää ja pisteissä ollaan siinä aika lähellä toisia. Siinä voi käydä vielä ihan miten vaan.

Kurki myöntää, että ilman jaossa olevia, tärkeitä rankingpisteitä hän ei todennäköisesti lähtisi Intiaan tässä tilanteessa.

– Viimeisen kuukauden aikana on ollut aika paljon asioita, mitä on pitänyt ottaa sitä varten huomioon. Reissaaminen on vaikeutunut niin paljon. Aseiden kanssa matkustaminen ei ole ollut ennenkään helppoa, mutta nyt se ei ole sitä ainakaan, Kurki naurahtaa.

Juho Kurki Kuva: Lassi Palo, Suomen Ampumaurheiluliitto

Intian maailmancupin jälkeen ynnätään pisteet ja jaetaan rankingpaikat. Hankalasta laskutavasta johtuen kukaan ei osaa tässä vaiheessa vielä avata asiaa tarkemmin.

– Jos joku ampuja, jolla ei ole nyt yhtään rankingpistettä, sattuu voittamaan Intian kisan, ja jos finaalissa on mukana muita, jotka eivät ole ihan lähellä saada olympiapaikaa, niin sitten se rankingpaikka meneekin voittajalle, suomalaisampuja yritti selvittää hieman monimutkaista systeemiä.

EM-kisoissa jaetaan viimeiset olympiapaikat

Kroatiassa touko-kesäkuussa pidettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa on jaossa viimeiset, kaikkiaan kymmenen maapaikkaa Tokioon; kivääri- ja pistoolilajeissa sekä trapissa kussakin yksi paikka ja skeetissä kaksi paikkaa (miehet ja naiset).

Tällä hetkellä kuitenkin näyttää, että pienoiskiväärissä Kurjella olisi paremmat mahdollisuudet kiriä itselleen vielä loppuvaiheessa olympiatiketti ammuntaan.

Kurjen simpeleläinen valmentaja Mari Backman-Hyrkäs vahvistaa, että hänen suojatillaan on pienoiskiväärissä hyvällä, omalla ammunnalla realistinen sauma olympiapaikkaan. Siihen ei vaadita edes mitään ihmesuorituksia.

– Pienoiskiväärissä Juholta vaaditaan olympiapaikkaan hyvä onnistuminen, mutta ei mitään taikatemppuja.

– Minun mielestäni olemme taklanneet koronahaasteet hyvin. Juholla on ollut Turussa hyvät mahdollisuudet harjoitella ja olemme myös päässeet yhdessä treenaamaan riittävästi. Harjoituksellisesti asiat ovat tosi hyvin, mutta kun kisoja on jäänyt väliin tai peruttu, niin kovien lähtöjen puute vaikuttaa totta kai. Onneksi Juholla on paljon kokemusta, se voi auttaa, Backman-Hyrkäs arvelee.

Valmentajan mielestä pakollinen koronatauko tuli Juho Kurjelle hyvään paikkaan. Backman-Hyrkäs tuumaa, että hankala ja raastava tilanne saattoi olla tavallaan ampujan kannalta jopa onni onnettomuudessa.

Ammunnassa Tokion olympialaisiin on valittu naisten trapissa kilpaileva Satu-Mäkelä Nummela. Miesten skeetissä maapaikan on hankkinut Lari Pesonen.