1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lumilautailu

Olympiamitalisti kertoo, mistä Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas saavat etua mielettömään mitalikamppailuun – hehkuttaa nuorta suomalaista: "Muutkin fiilistelevät"

Arvokisakonkari Rukajärvi jätti jälleen taaksen tukun lajin huippunimiä. Rinnekangas taas on yksi suosikeista.

Rene Rinnekankaan tyylittelyä MM-slopestylen karsinnoissa. Nuorukaisen lisäksi finaaleissa laskee naisten puolella Enni Rukajärvi. Kuva: Ezra Shaw / Getty Images

Lumilautailun MM-kisoja seurataan Ylen kanavissa. Slopestylen finaalit lasketaan perjantaina. Lähetys alkaa Yle Areenassa kello 18.25.

Tyyli ennen kaikkea – näin voisi kuvailla suomalaisten lumilautailijoiden vahvuutta viime vuosina. Näinpä kokonaisvaltaista laskemista, hyppyjä ja reilejä yhdistelevä slopestyle on sinivalkoisten valttilaji Yhdysvaltain Aspenissa alkaneissa MM-kisoissa.

Keskiviikon karsinnoissa olosuhteet olivat äärimmäisen haastavat, mutta Suomen kolmen laskijan joukkueesta slopestylen finaaleihin selvisivät Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas. Perjantaisesta huipennuksesta karsiutui vain Mikko Rehnberg.

– Todella hyvä suoritus Suomen joukkueelta. Kaikki kovimmat laskijat ovat paikalla, Yle Urheilun asiantuntija Peetu Piiroinen kehuu.

Suomalaiset eivät lukeudu aivan suurimpien suosikkien joukkoon, mutta olympiamitalisti Piiroinen selvittää, miksi niin Rinnekangas kuin Rukajärvikin voivat hyvin yltää mitaleille.

Rukajärven valttina varmuus ja sääolojen hallinta

Miehissä finaaliin pääsi poikkeuksellisesti 16 laskijaa, eli kahdeksan parasta molemmista karsintaeristä, mutta naisissa loppukilpailuun selviytyi vain kahdeksan kovinta.

Rukajärvi oli karsinnoissa joukon neljänneksi paras. Aspenin radan kohta, reilit ja hypyt ovat Rukajärvelle tuttuja monien vuosien ajalta X Gameseista, vaikka itse rata aina vaihteleekin. Kutsukilpailuun ei kaikilla laskijoilla ole asiaa, joten tuttu ympäristö suosii suomalaista.

Rukajärvi valmistautui MM-kisoihin kotimaisemissaan Rukalla. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Samaa voi sanoa vaikeista sääolosuhteista: Rukajärvi oli jälleen kerran parhaimmillaan, kun keli oli vaativa. Esimerkiksi edellisissä olympialaisissa Rukajärvi nappasi mitalin huippunimien nokan edestä selättämällä rajut olosuhteet.

– Enni on varma laskija säästä riippumatta. Finaalia ajatellen Enni jää hyppyritempuissa aivan maailman huipuista. Huono sää on Ennille eduksi, kun hyppyreistä ei voi tehdä isoimpia temppuja, Piiroinen kuvailee.

– Reileissä Enni on hyvä, joten siellä hän saa kärkeä kiinni.

Rukajärvi, 30, voitti slopestylessa MM-kultaa jo kymmenen vuotta sitten. Kuusamolaisen kilpailu-ura maailman terävimmällä huipulla hakee vertaistaan.

– Ennin kaltaiset laskijat ovat harvassa. Hän on säilynyt ehjänä ja iän myötä oppinut koko ajan uusia temppuja. Motivaatio on säilynyt ja kehittyminen jatkunut. Se on kova suoritus, Piiroinen huomauttaa.

Naisten taso on laajentunut vuosi vuodelta, joten finaaliin selviytyminen on jo itsessään osoitus Rukajärven tasosta. Taakse jäivät muun muassa kanadalainen olympiahopeamitalisti Laurie Blouin sekä nuoret tähdet, Yhdysvaltain Hayley Langland ja Japanin Reira Iwabuchi, jotka kaikki putosivat loppukilpailusta.

Karsinnan voittaja, 20-vuotias Zoi Sadowski-Synnot, on suurin suosikki myös finaalissa. Uusiseelantilainen on hallinnut slopestylen suurkisoja viime vuosien ajan, vaikka jäikin tammikuussa hopealle X Gameseissa Jamie Andersonin jälkeen.

Rukajärveä vuoden vanhempi Anderson edustaa finaalissa kokemusta yhdessä suomalaisen ja Itävallan Anna Gasserin kanssa. Finaalissa nähdään kiinnostava jako: Rukajärvi, Anderson ja Gasser ovat syntyneet 1990-luvun alussa, mutta muut viisi laskijaa 2000-luvun puolella. Nuorin on vasta 16-vuotias japanilainen Kokomo Murase.

– Vanhempia laskijoita putoaa koko ajan pois. Anderson on Ennin tapaan ollut tosi pitkään kuvioissa. Hän on edelleen voittajasuosikkeja yhdessä Gasserin kanssa. Heillä on hallussa reilit ja heillä on todella kovia temppuja hyppyreihin, Piiroinen kertoo.

Tyylitaituri Rinnekangas ihastuttaa tuomareita ja kanssalaskijoita

Aspenin rinne on tuttu myös 22-vuotiaalle Rene Rinnekankaalle, joka nappasi tammikuussa X Gamesista kolmossijan – vaikka suomalainen laskikin kisassa käsi paketissa.

Niin miesten kuin naistenkin karsinnoissa jouduttiin olosuhteiden vuoksi jättämään viimeinen ja suurin hyppyri kokonaan käyttämättä. Rinnekangas ei olosuhteista hämmentynyt, vaan sai toisesta laskustaan karsintaryhmänsä toiseksi parhaan tuloksen.

Aina iloinen Rene Rinnekangas lukeutuu Aspenissa mitalisuosikkien joukkoon. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Rene on lahjakas ja luova laskija, joka pystyy erottumaan reileissä muista. Hän haki luovempaa linjaa karsinnoissa. Renellä on myös hyppyreihin temput, jotka riittävät palkintokorokkeelle. Kolmannesta hyppyristä olisi Renelle vain etua, Piiroinen korostaa.

Miten kuvaisit Rinnekangasta laskijana?

– Ihan täysin slopestylelaskija. Renen tyyliä arvostavat niin tuomarit kuin toiset laskijat. Muutkin laskijat fiilistelevät Reneä, koska hän tekee sellaisia juttuja, jotka näyttävät hyvältä, Piiroinen vastaa.

– Big airissa pitää osata vain pari hyvää temppua. Slopestylessä on näytettävä, miten lautaa käytetään. Hyppyreistä nähdään huippulaskijoilta samoja temppuja, joten kokonaisuus on se, millä erotutaan, asiantuntija korostaa.

Mitalikamppailusta tulee naisten finaalin tapaan mieletön, sillä jalometallista voi haaveilla vain nappionnistumisella. Suosikkina kisaan lähtee karsinnan voittaja, Rinnekankaan ikätoveri Marcus Kleveland. Norjalainen on voittanut urallaan kahdesti kultaa X Gameseissa. Finaalissa mitalia janoaa myös slopestylen hallitseva olympiavoittaja Redmond Gerard ja kovat kanadalaiset, kuten seitsenkertainen X Games -mestari Max Parrot.

Kärjen takanakin on erittäin tasaista, etenkin jos olosuhteet säilyvät samanlaisina kuin karsinnoissa.

– Kärki on tasoittunut ja kuka vain voi yllättää. Iso vaikutus on myös säällä, etenkin jos yksi hyppyri jää taas pois. Yksi hyppyri kun jää pois, laskijan ei tarvitse enää olla niin monipuolinen, Piiroinen sanoo.

Lue myös:

Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas mitalijahtiin MM-finaaleissa – "Mahtava keskittynyt veto Enniltä"