1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestis

Nuorten Leijonien päävalmentajaa huolestuttaa, kuinka raju vaikutus Mestiksen näivettymisellä on suomalaiseen jääkiekkoon – korona pahentanut ahdinkoa

Heinolan Peliitoissa jouduttiin pohtimaan vakavasti, onko Mestis-toiminnassa enää järkeä. Moni Mestis-seura on samassa tilanteessa.

Heinolan Peliitat yrittää selvittää tiensä vielä tämän kauden Mestis-pudotuspeleihin. Kuva: Tuomo Seppänen

Heinolan Peliitat kuuluu monilla mittareilla jääkiekon Mestiksen pienimpiin seuroihin. Peliitoissa tiedetään tarkkaan, millainen savotta on pyörittää pikkukaupungin puoliammattilaisjoukkuetta. Mestis-seurojen arjen pyörittäminen ei ole ollut koskaan helppoa ja kaikkien muiden vaikeuksien lisäksi korona on pysäyttänyt seurojen toiminnan täysin jo kahdesti viimeisen vuoden aikana.

Peliitoissa jouduttiin viime keväänä miettimään vakavasti, onko Mestis-toiminnan jatkaminen Päijät-Hämeen pikkukaupungissa lainkaan tarkoituksenmukaista vallitsevien olosuhteiden takia.

– Teimme seurana selvityksen, onko Heinolassa enää tarvetta Mestis-jääkiekolle. Kävimme yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa tarkkaan läpi, jaksavatko kaikki enää tätä hommaa ja onko tässä enää mitään järkeä, Peliittojen puheenjohtaja Jani Liukkonen toteaa.

Tällä kaudella Mestis on ollut pysähdyksiä yli kaksi kuukautta koronan takia. Tällä hetkellä Mestistä pelataan, mutta seurojen ennestäänkin pienet tulovirrat ovat ehtyneet, koska yleisötuloja ei kotipeleistä muodostu kokoontumisrajoitusten takia. Peliittoja on auttanut hieman muun muassa Jääkiekkoliiton kautta tullut koronatuki viemään kausi loppuun.

– Se oli ratkaisevaa. Jos emme olisi saaneet täyspeittoa loppukauden kuluille, emme olisi jatkaneet enää toimintaa tällä kaudella. Muuten olisimme kaivaneet kuoppaa seuran tuleville vuosille, Liukkonen sanoo.

On otettava rohkea askel Mestiksen kehittämiselle

Tilanne on ristiriitainen. Samaan aikaan, kun Mestis-seurat kituvat koronan aiheuttamien ongelmien kanssa, suomalainen jääkiekko kaipaisi kipeästi aiempaa vireämpää Mestistä. Toiseksi korkeimman sarjatason rooli pelaajakehityksessä on elintärkeä.

Monen Suomi-kiekon vaikuttajan mielestä Mestis oli menossa väärään suuntaan jo ennen koronapandemiaa. Kun takavuosien isot ja tuolloin jo ammattilaispohjalta toimineet Mestis-seurat Sport, Jukurit ja KooKoo siirtyivät SM-liigaan, väheni sarjasta aito kilpailullisuus, iso palkinto sekä suuri unelma: nousumahdollisuus. Monien mielestä Mestiksen näivettyminen alkoi siltä istumalta ja sarjan kehittäminen pysähtyi.

Suomalaisen jääkiekon merkittäviin toimijoihin kuuluva, nuorten maajoukkueen päävalmentaja sekä Jääkiekkoliiton huippu-urheilutoiminnasta Jukka Jalosen kanssa vastaava Antti Pennanen peräänkuuluttaa nopeita toimia Mestiksen merkityksen ja arvon nostamiseksi.

– Suomalaisessa jääkiekossa pitäisi olla nopealla aikajänteellä 20 huippuorganisaatiota, joissa mahdollistettaisiin pelaajien laadukas kehittyminen, Pennanen peräänkuuluttaa.

Tällä hetkellä jääkiekon SM-liigassa pelaa 15 joukkuetta. Mestiksessä joukkeuita on 12, mutta Pennasen mainitsemia huippuorganisaatioita sarjassa on näkökulmasta riippuen vähän tai ei ollenkaan.

Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

– Pidemmällä aikavälillä Suomen tilanteen pitäisi olla sama kuin Ruotsissa, jossa on jo 30 huippuorganisaatiota. Tämän mallin kautta pelaaja voisi uskottavasti löytää polun aina NHL:ään saakka, hän jatkaa.

Pennasen mukaan Suomi-kiekossa on nyt toiminnan aika Mestiksen uudelleenrakentamiseksi.

– Olemme menossa koko ajan huonompaan suuntaan. Nyt on aika tehdä aidosti yhteistyötä eri tahojen kanssa ja tästä näkökulmasta miettiä seurajääkiekon tilannetta. Jos nykyisellä tiellä jatketaan, meillä on enää 10 huippuorganisaatiota jäljellä. Se on minulle kauhuskenaario, hän toteaa.

Nuorten Leijonien päävalmentaja heittää esiin myös sen mistä Suomen sarjajääkiekossa on puhuttu jo vuosia.

– Tämä kaikki vaatii sarjajärjestelmän arviointia uudelleen. Se vaatii myös avointa kilpailua ja sarjojen avaamista, koska se pakottaa meitä kaikkia kehittymään. Ensimmäinen askel on pakko ottaa, jos johonkin suuntaan halutaan mennä, Pennanen painottaa.

Antti Pennasella itsellään on kahden vuoden tiivis jakso myös Mestis-valmentajana Jukureissa (2014–2016) ennen siirtymistään HPK:n liigajoukkueen peräsimeen.

Tukipaketit eivät jatkossa enää auta

Mestis-seuroilla on tiukat ajat edessä jatkossakin. Puoliammattilaistoiminnan järkevä jatkaminen on puntarissa monella paikkakunnalla, jos seurojen tulovirrat ovat edelleen tukossa.

– Kaikki on kiinni siitä miten reagoidaan ja varaudutaan organisaationa tulevaan tilanteeseen. Olemme huomioineet ensi kautta jo sillä silmällä, että emme saa yleisötuloja siinä määrin mitä toivomme, Heinolan Peliittojen puheenjohtaja Jani Liukkonen arvioi.

Mikäli mahdolliset yleisörajoitukset eivät poistu jatkossakaan, ovat monet Mestis-seurat nopeasti isojen kysymysten äärellä. Seuroja alkaa pudota kelkasta vääjäämättä.

– Jos yleisörajoitukset jatkuvat, sitten ollaan tilanteessa, ettei seuroja auteta enää millään tukipaketeilla, Liukkonen arvioi.

– Jos vaikkapa kymmenen hengen yleisörajoitukset jatkuvat ensi kaudellakin, tämä homma pysähtyy, hän jatkaa.

Vaikka Mestis ei nauti suuresta huomioarvosta, liigan merkityksellisyys ja arvo kumpuavat paikallisuudesta. Näin on ollut Peliittojenkin osalta jo vuosikausia.

– Heinola tarvitsee meitä ja me tarvitsemme tätä kaupunkia. Se viesti minkä olemme saaneet katsojilta, sidosryhmiltä ja yhteistyökumppaneilta niin he haluavat että pelaamme Mestistä. Seuramme vahvuus tulee sieltä, puheenjohtaja Jani Liukkonen toteaa.

– Aika monta kaveria jää nousematta isompiin sarjoihin, jos meillä ei ole tällä tasolla toimivaa sarjaa, hän jatkaa.

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Antti Pennanen muistuttaa Mestiksen tärkeästä roolista nyt ja tulevaisuudessa suomalaisen jääkiekon kovemmalle ammattimaistumiselle.

– Mestiksen tulevaisuudesta on oltava huolissaan, koska se on meille ehdottoman tärkeä liiga. Sarjan uskottavuus perustuu laadukkaaseen valmennustoimintaan, mitä monissa seuroissa tehdään ja vaikuttaa sitä kautta pelaajien kasvualustaan, hän päättää.

Lue myös:

Mestis-seura karanteeniin – sarjassa ottelusiirtoja

Mestiksen kesken jättänyt SaPKo joutui kulukuurille: "Pienennämme pelaajabudjettia ja pihistämme kaikesta", sanoo puheenjohtaja

Mestiksen koronatauko pakotti jääkiekkoilijat salille ja ulkojäille – nyt sarja jatkuu ja pelaajien palo pelaamaan on kova

Mestiksessä kuohuu tukirahojen jaosta – operatiivinen johtaja vastaa nyt kritiikkiin: "En halua luoda vastakkainasettelua yhtään enempää"