1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Patrik Laineen erikoinen penkitys herättää kysymyksen Jarmo Kekäläisen johtaman seuran kulttuurista – voiko nuoria tähtiä kohdella näin?

Syystä tai toisesta Columbuksessa kuohuu koko ajan ja yleensä draama on sisältä päin rakennettua, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Patrik Laine on kirjannut 19 ottelusta tehot 9+6=15 / -8. Kuva: Getty Images

Tämä Columbuksen sekavasta talvesta vielä puuttuikin. Kipeästi voittoja kaipaava joukkue romahti kolmannessa erässä 4–1-johtoasemasta 4–5-tappioon laadukasta Florida Panthersia vastaan. Eikä Columubus olisi Columbus, ellei karmivan tappion ympärille olisi rakennettu jonkinlaista lisädraamaa sisältä käsin.

Ottelun jälkeen tappiota enemmän puhutti Patrik Laineen lyhyen Columbus-uran toinen penkkikomennus.

Ottelussa tehot 1+1 tililleen kirjannut tamperelaishyökkääjä oli kolmannessa erässä jäällä kahden Florida-osuman aikana (2–4 ja 3–4), minkä jälkeen päävalmentaja John Tortorellan mitta tuli täyteen. Tappara-kasvatti ei pelannut ottelussa Floridan kolmannen osuman jälkeen vaihtoakaan.

Laineen jääaika ottelussa jäi lopulta vain 14 minuuttiin. Kun median videoyhteys lehdistöhuoneeseen aukesi, Laineelta tivattiin ensimmäisenä syytä penkitykseen.

– Luulin pelanneeni hyvin, mutta ilmeisesti olin väärässä, Laineen paljon puhuva vastaus kuului.

On vaikea rehellisyyden nimissä ihan täysin ymmärtää, miksi Tortorella lopulta Laineen penkitti. Toki kahden peräkkäisen maalin vastaanottaminen omiin jo itsessään riittää joskus, mutta Lainetta ei voi erikseen nostaa osumista tikunnokkaan. On Laine paljon huonomminkin ehtinyt Sinitakeissa pelata.

Columbus ei ole käyttänyt hyväkseen Laineen vahvuuksia

Yksittäisen ottelun tapahtumia tärkeämpi huomio liittyy silti isompaan kuvaan.

Selvää nimittäin on, ettei Columbuksen ja Laineen yhteinen taival ole missään nimessä alkanut kovin onnellisten tähtien alla. Tamperelaiskanuuna ei ole pelannut kaupungissa edes puolikasta kautta, mutta jo nyt ilmapiiri seuran ja pelaajan välillä vaikuttaa vähintäänkin kireältä.

On hyvä muistaa, että ensimmäinen selkkaus nähtiin jo heti alkumetreillä. Vaihtopenkillä apuvalmentajalle takaisin tiuskinutta Lainetta istutettiin parin erän ajan tämän Blue Jackets-uran neljännessä ottelussa. Vain kuukausi tuosta ja Laine puri jälleen tuppia muiden ratkoessa ottelua.

Eivätkä ongelmat rajoitu tähän. Pierre-Luc Duboisin lähdön jälkeen merkittävästi keskikaistalta heikentynyt Columbus ei ole pystynyt toistaiseksi käyttämään hyväkseen Laineen vahvuuksia pelissä käytännössä ollenkaan. Tarjoilu ei pelaa, koska laadukasta sentteriä ei ole ja kun joukkueen peli on muutenkin sekaisin kuin seinäkello, se on vienyt vieteristä viimeisenkin vedon.

Eikä Laine ole peitellyt turhautumistaan – nuori suomalaishyökkääjä ei ole ollut koskaan kovin hyvä peittelemään tunteitaan.

Patrik Laineen Columbus ura ei ole alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Kuva: Getty Images

Samaan aikaan etenkin valmennusjohdon suunnalta on ensimmäisestä päivästä alkaen syötetty pelaajalle – ja medialle – viestiä siitä, miten Laineesta nyt täällä Columbuksessa aletaan vihdoinkin leipoa kokonaisvaltaista pelaajaa. Tortorella on hokemasta päästyään hokenut, miten pelkät maalit eivät riitä.

Laine ei ikään kuin kelvannut edes alussa seuralle omana itsenään. Kun media jälleen kuluvalla viikolla tenttasi Lainetta siitä, miten valmennus mitäkin osa-aluetta tämän pelaamisessa haluaisi kehittää, suomalaislaiturin olemus ja ilmeet olivat paljon puhuvia: ei olisi vähempää voinut kiinnostaa.

Eikä kyse ole siitä, etteikö pelaajilta saisi ja pitäisi vaatia kokonaisvaltaista pelaamista – tietenkin saa. Patrik Laineella on valtava voimahyökkääjäpotentiaali, jonka pintaa tämä on vasta kevyesti raaputellut. Kyse on enemmänkin siitä, millä tavoin liikkeelle on puolin ja toisin lähdetty.

Seuralla intressi saada homma toimimaan

Laine on varmasti turhautunut pelin ja tarjoilun tasoon ja valmennus ajoittaisiin virheisiin. Mitään erikoista tässä asetelmassa ei toisaalta ole, paitsi että Columbuksen tapauksessa on.

Tuntuu jokseenkin erikoiselta, että Columbus, joka ei ole saanut tärkeimpiä pelaajiaan viime vuosina millään sitoutumaan seuraan, on jo muutaman viikon jälkeen saamassa sukset ristiin seuraavan tähtipelaajan kanssa. Eikä nyt ole kyse mistä tahansa pelaajasta, sillä juuri Laineen kanssa panokset ovat erityisen kovat.

Mikäli Laine ei halua jäädä Columbukseen, tehty pelaajakauppa saa kokonaan uuden luonteen. Eikä unohtaa sovi sitäkään, että GM Jarmo Kekäläisen Montrealista syksyllä hankkima Max Domi on pelannut läpi kauden alle kaiken arvostelun samaan aikaan, kun toiseen suuntaan lähetetty Josh Anderson pelaa rajan pohjoispuolella loistavaa kautta.

Patrik Laineen kaksi ensimmäistä kuukautta Columbuksessa ovat olleet sekamelskaa. Kuva: Getty Images

Maailma on muuttunut. Kekäläinen ja Tortorella ovat rakentaneet ja saaneet aiemmin Columbuksessa hommat toimimaan armottoman vaatimustason ja ehdottoman kurinalaisuuden kautta. Kysyä kuitenkin sopii, onko tämä sellaista kieltä, jota uuden sukupolven pelaajat ymmärtävät?

Jos tarkoitus on rakentaa seurakulttuuri, johon etenkin nuoret haluavat sitoutua ja missä nuoret viihtyvät, onko ehdottomuus ja matalan kynnyksen rankaisutoimet paras tapa toimia?

Näihin kysymyksiin ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Varmaa on kuitenkin se, että meno Columbuksessa on ollut jo pitkään poikkeuksellisen rauhatonta. Syystä tai toisesta joukkueen ympärillä kuohuu koko ajan ja yleensä draama on sisältä päin rakennettua. On selvää, ettei jatkuva turbulenssi voi olla itse päätuotteen, jääkiekon pelaamisen näkökulmastakaan paras mahdollinen tilanne.

Oman mausteensa soppaan tuo myös Laineen sopimustilanne.

Viidettä kauttaan NHL:ssä pelaavan Laineen sopimus päättyy tulevana kesänä, minkä jälkeen hänestä tulee rajoitettu vapaa agentti. Columbus varmasti haluaisi Laineelta nimen pitkään ja rahakkaaseen sopimukseen, mutta miten todennäköistä se kahden ensimmäisen kuukauden sekamelskan jälkeen on?

Kriisistä kriisiin, lauloi Ismo Alanko aikoinaan.

Lue myös:

Patrik Laine osui pitkästä aikaa, mutta päävalmentaja penkitti pelin lopussa – "Luulin pelanneeni hyvin"

Jatkuvat pelaajakohut, Laineen edustama Columbus kaoottisessa tilassa – tässä ovat NHL:n alkukauden kuumimmat puheenaiheet

Kaapo Kähkösen huima voittosarja venyi jälleen, Jesperi Kotkaniemellä tehoilta