1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lomautus

SaiPa-valmentajien pakkolomista syntyi soppa – työoikeuden professori: "Lomautusilmoitus sitoo antajaansa"

Lomautettu päävalmentaja Tero Lehterä vaatii palkkaa.

Päävalmentaja Tero Lehterä lomautettiin SaiPasta marraskuussa. Arkistokuva. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan lomautetut jääkiekkovalmentajat voivat olla vahvoilla liigaseura SaiPan lomautussotkussa.

Lappeenrantalaisseuran ja valmentajien välillä on ollut erimielisyyttä siitä, saiko valmentajat lomauttaa toistamiseen vai pitäisikö heille maksaa keväältä palkkaa.

SaiPan lomautettu päävalmentaja Tero Lehterä kertoi torstaina MTV Urheilulle (siirryt toiseen palveluun), että kiista jatkuu yhä. Hän sanoi pitävänsä mahdollisena, että asia etenisi oikeuteen asti.

– Kysehän ei ole minusta ja SaiPasta, vaan kyse on nimenomaan kaikista näistä valmentajista, ketä tässä on, Tero Lehterä sanoi perjantaiaamuna Ylen haastattelussa.

SaiPan lomautettu päävalmentaja kertoi lomautuskiistasta perjantaina Yle Lappeenrannan haastattelussa.

Uusi lomautus vanhan päälle

SaiPa lomautti valmentajansa viime vuoden marraskuussa loppuvuoden ajaksi. Kun alkuperäistä lomautusta oli jäljellä muutama päivä, SaiPa kertoi lomauttavansa valmentajat uudelleen.

Lue lisää: Ville Hämäläinen pysyy SaiPan peräsimessä – Tero Lehterän lomautusta jatkettiin

Seura näyttää kiirehtineen lomautuksissa, koska määräaikaisten lomauttaminen oli sallittua vain vuoden loppuun asti. Kyse oli koronapandemian takia tehdystä poikkeuksesta, joka salli määräaikaisten lomauttamisen samoilla ehdoilla kuin vakituistenkin.

Tämän toisen lomautuksen kohdalla lain kirjain ei Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen mukaan täyttynyt.

– Mielestäni tämä ei ole laillista sen takia, että lomautusilmoitus sitoo antajaansa, jos laissa tai sopimuksessa ei ole perustetta, jonka nojalla se voitaisiin keskeyttää ja aloittaa uudestaan, Koskinen sanoo.

Yleensä lomautuksen keskeyttämisessä on kyse siitä, että työnantaja pystyykin tarjoamaan työtä.

– Nyt lomautus ikään kuin keskeytettiin, jotta voitaisiin lomauttaa uudelleen. Tämä synnyttää oletuksen, että haluttiin kiertää sitä, ettei vuodenvaihteen jälkeen olisi voitu enää lomauttaa, Koskinen sanoo.

Jos lomautusasia etenisi oikeuteen, Koskinen pitäisi todennäköisempänä sitä, ettei SaiPan ratkaisu olisi laillinen. Hän kuitenkin uskoo, että asiassa saavutetaan vielä sopu.

– Monesti nämä ratkaistaan sopimalla. Uskoisin, että tässäkin pitäisi löytyä joku sopimusratkaisu.

Toimitusjohtaja niukkasanainen

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen kommentoi asiaa niukkasanaisesti. Hän ei halua ottaa kantaa yksittäisten työntekijöiden asioihin tai siihen, keitä kaikkia lomautuskiista koskee.

Markkasen mukaan lomautetuille ei makseta palkkaa. MTV Urheilun haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) hän toteaa myös, että seura on toiminut viime vuonna voimassa olleiden yt-lakien mukaan.

Markkasen mukaan asiassa ei ole tehty muita päätöksiä kuin se, että lomautus päättyy 27. maaliskuuta.

Lue myös: MTV Urheilu: SaiPan lomautettu päävalmentaja Lehterä vaatii palkkaa – on valmis viemään asian oikeuteen