1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lumilautailu

Pronssimies Rene Rinnekankaasta on kasvanut isojen kisojen mies – asiantuntijan mukaan suomalainen on sementoinut paikkansa maailman kärkeen

Lumilautailun slopestylen tuore MM-pronssimitalisti Rene Rinnekangas piti kiinni tyylistään ja laski finaalissa renemäisen luovasti.

Rene Rinnekangas on parin viime vuoden aikana valloittanut slopestylen maailman kärjen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Rene Rinnekangas, 21, on nuoresta iästään huolimatta raivannut tiensä lumilautailun maailman kärkeen. Perjantaina hän osoitti slopestylen MM-pronssilla olevansa isojen mies. Maailmancupissa palkintosijat ovat karttaneet suomalaislaskijaa, mutta tulosta on sen sijaan tullut arvostetussa X Gamesissa sekä nyt MM-kisoissa.

Rinnekankaan uran ensimmäinen aikuisten arvokisamitali ei tullut yllätyksenä Yle Urheilun asiantuntija Peetu Piiroiselle.

– Rene on laskenut vakuuttavasti viime aikoina. MM-finaalissa oli renemäiseen tyyliin vähän erikoisempia raneja kuin muilla ja vähän luovempaa meininkiä, Piiroinen totesi.

Aspenin MM-finaali oli Piiroisen mielestä kovatasoinen rataan nähden. Karsinta käytiin huonossa säässä ja kisajärjestäjät olivat joutuneet ottamaan yhden hyppyrin kokonaan pois. Tämä aiheutti sen, että finaalista putosi muutama ennakkosuosikki ja sinne nousi pari yllättää, joilla ei kuitenkaan ollut kolmen hyppyrin kisassa enää saumaa menestyä.

– Joissain slopestyle-kisoissa on ollut tänä talvena vähän kovempi taso, mutta se on johtunut siitä, että siellä on ollut isommat hyppyrit, Piiroinen sanoi.

Käsikosketus jätti jossiteltavaa

Rinnekangas sai ensimmäisestä finaalilaskustaan yllättävän alhaiset pisteet (76,45), sillä hän koski toisen hyppynsä alastulossa kädellä maata. Piiroinen ymmärsi tuomareiden ratkaisun, mutta ei silti käsittänyt, miksi pistevähennys oli niin suuri.

– Kansainvälisen hiihtoliiton kisoissa pitää vetää kliinisti. Onneksi Rene sai sen saman ranin puhtaasti toisellaan. Tosin mielestäni hänen ensimmäinen laskunsa oli vielä puhtaampi, jos unohdetaan se käsikosketus.

Rene Rinnekangas
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Rinnekangas jäi hopeamitalista ainoastaan 0,02 pistettä. Se jätti mahdollisuuden jossitteluun, mutta Piiroisen mukaan myös toiseksi sijoittunut Kanadan Sebastien Toutant paransi temppuvalikoimaansa toisella laskullaan.

– Kyllä Renellä olisi ollut mahikset toiseen sijaan, mutta voittaja Marcus Kleveland sen sijaan oli omalla tasollaan.

Piiroisen mielestä Rene Rinnekangas on sementoinut paikkansa lumilautalaskijoiden kärkeen jo parin vuoden aikana. Etenkin slopestylessa Rinnekangas kuuluu maailman ehdottomaan eliittiin. Ja koska kyse on vasta nuoresta laskijasta, uskoo Piiroinen, että Rinnekankaasta kuullaan vielä pitkään.

– Renellä on paljon edessä. Olympialaiset ovat tulossa ja varmasti hänet sinne valitaan, koska näytöt ovat hyvät. Hän on tosi lahjakas laskija myös kuvauspuolella ja voitti muun muassa X Gamesissa videokilpailun. Kunhan hän pysyy ehjänä, hänellä on hyvä tulevaisuus.

Rukajärvelle seuraava askel

Yle Urheilun asiantuntija Peetu Piiroinen oli iloinen myös Enni Rukajärven slopestylefinaalista, vaikka tällä kertaa suomalaislaskija jäikin ilman mitalia ja sijoittui neljänneksi.

– Nelossija oli hyvä saavutus. Olen fiiliksissä Ennin puolesta. Näki, miten tyytyväinen hän oli, kun hän landasi viimeisen ranin kabatonnin. Se oli hyvä venyminen, Piiroinen sanoi viitaten Rukajärven viimeiseen hyppyyn.

Kabatonni on kuulunut 30-vuotiaan Rukajärven temppuihin jo jonkin aikaa, mutta Aspenin MM-finaalissa hän sai ensimmäisiä kertoja tehtyä sen puhtaasti slopestylekisassa. Aiemmin hän on onnistunut siinä big air -kisassa.

– Se ei ole Ennille älyttömän varma temppu. Jos hän saisi sen varmaksi ja toisen isomman tempun, niin sittenhän hän kolkuttelee taas palkintosijoja, Piiroinen arvioi.

Kabatonni tai mikä tahansa hyppy, jossa tehdään kolme kierrosta, on naisille varsin tärkeä temppu. Naislaskijat ovat menneet tempuissaan suuria askelia eteenpäin ja yhä useampi pystyy hyppäämään tonnin. Piiroisen mukaan se on osattava, jos haluaa päästä palkinnoille.

– Muutama on jo tehnyt 1260, eli pyöritään vielä vähän lisää. Jos Ennillä on uskallusta ja motivaatiota opetella vielä uusia hyppyjä, se on seuraava askel.

Lue myös:

MM-pronssimitalisti Rinnekangas oli yhtä hymyä onnistuneen finaalin jälkeen: "Olen erittäin fiiliksissä"

Rene Rinnekangas laski jälleen aivan omilla linjoillaan – näin suomalainen nousi MM-pronssille

Upea suoritus! Rene Rinnekankaalle lumilautailun MM-pronssia Aspenista – Rukajärvi jäi niukasti neljänneksi

Maailman huipun tavoittaneelle suomalaislupaukselle päivä rinteessä on kuin pitkä kitarasoolo ja pahin vastustajakin kaveri, jolle voi heittää "rykää" – Rene Rinnekangas on jenkkitähtien lempiseuraa