Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Kommentti: Onko tässä Suomen mitalilaji olympialaisissa? Mahdollisuudet paranevat, kun vain osa maailman valioista pääsee mukaan

Varmoja mitaleita ei kesällä jaeta, mutta olympiagolfin karsintajärjestelmä ja lajin luonne luovat puitteet yllätykselle, kirjoittaa Yle Urheilun Micke Suopuro.

golf
Sami Välimäki
Sami Välimäki sai uransa avausvoiton jälkeen heti onnittelut kiertueen muilta suomalaisilta, Mikko Korhoselta, Kalle Samoojalta ja Tapio Pulkkaselta. Välimäki ja Samooja ovat tällä hetkellä kiinni olympiapaikoissa.Warren Little / Getty Imgaes

Naisten pika-aitojen maailmantilastoon on merkitty vuoden 2019 kohdalle noteeraus yli 2 500 urheilijalta. Aikoja vertailtaessa Annimari Korte ylsi Suomen ennätyksellään 12,72 todella kilpaillun lajin tilastossa sijalle 21. Saavutus on hurja, ja olympialaisiin valituksi tullessaan Korte voi huippukunnossa taistella paikasta jopa olympiafinaalissa.

Olympiamitali vaatisi kuitenkin ihmettä, jonka toteutuminen ei näyttäisi olevan suomalaisen omissa käsissä. Vuonna 2019 maailman kärkijuoksijat kellottivat aikoja noteerauksen 12,40 molemmin puolin.

Matilda Castrén on tällä hetkellä lajinsa maailmanlistalla sijalla 211. Hänkään ei ole vielä virallisesti varmistanut paikkaa kisakoneessa. Valituksi tullessaan Castrénillaon kuitenkin Kortetta selvästi paremmat mahdollisuudet tuoda Suomelle olympiamitali, vaikka onkin tasoltaan kauempana maailman kärkiurheilijoista.

Niin ihmeellinen peli on golf.

Golfin ja pika-aitojen välille ei tarvitse luoda edes keinotekoista vastakkainasettelua. Pika-aidat vain osui ajatusleikkiin vertailukohdaksi, sillä Suomi voi saada lajiin jopa kolmen urheilijan olympiaedustuksen.

Golfiin Suomi on saamassa kaksi edustajaa niin miehiin kuin naisiin. Heistä jokaisella on mahdollisuus yltää mitaleille.

Sanaa mahdollisuus on syytä painottaa: suomalaisgolfarit eivät ole missään nimessä mitalisuosikkeja. Mahdollisuuksia puoltavat seikat voi tiivistää kolmeen pääkohtaan.

1. Olympiagolf ei ole lajin huipputapahtuma

Niin miesten kuin naisten olympiagolfissa mitaleista pääsee pelaamaan 60 urheilijaa. Kyse ei ole kuitenkaan maailman 60 parhaasta golfarista.

Olympiagolf on toki varmuudella huippukilpailu, mutta kaukana lajin arvostetuimpien kisojen eli major-turnausten tasosta. Niihin ei ole lukuisilla olympiagolfareilla mitään asiaa.

Dustin Johnson.
Miesten ykköspelaaja Dustin Johnson kertoi maaliskuussa, että hän ei aio osallistua Tokion olympialaisiin. Yhdysvaltalaisen ilmoitus jää tuskin viimeiseksi, sillä olympialaiset osuvat keskelle kiivainta kisarupeamaa lajin pääkiertueella PGA-tourilla.EPA

Kaikki maailman huiput taas eivät voi tai halua osallistua olympialaisiin.

Maailman valioita karsiutuu olympialaisista ennen kaikkea maapaikkojen vuoksi. Golfissa maapaikkoja jaetaan erillisen olympiarankingin perusteella. Maata kohden paikkoja on jaossa kaksi kappaletta. Maa voi tosin saada kaksi ylimääräistä paikkaa, jos sillä on vähintään neljä pelaajaa maailman 15 parhaan joukossa.

Miesten maailmanlistalla 60 parhaasta golfarista puolet on yhdysvaltalaisia. Olympialaisissa heitä on mukana vain neljä.

Yhdysvaltalaisista valtaosa on sen sijaan mukana käynnissä olevassa kauden ensimmäisessä major-turnauksessa Mastersissa, jossa voittoa lähti tavoittelemaan yhteensä 88 pelaajaa.

Naisissa neljään paikkaan yltänevät Etelä-Korea ja Yhdysvallat. Maailman 60 parhaan golfarin joukosta kolmasosa on eteläkorealaisia ja neljäsosa yhdysvaltalaisia. Olympialaisiin pääsee näin teoreettisestikin vain pieni osa huipuista.

2. Lajin luonne tasoittaa eroja yksittäisessä kilpailussa

Esimerkiksi pika-aidoissa olympialaiset ovat lähellä lajin absoluuttista huipputapahtumaa, vaikka maapaikkojen vuoksi kaikki maailman nopeimmat eivät pääsekään paikalle. Haastajien mitalimahdollisuudet eivät kuitenkaan kasva, koska maailman terävin kärki on ajallisesti yhtä kaukana.

Golfissa lajin tyystin toinen luonne takaa sen, että huippujen poissaolo parantaa muiden mitalisaumoja huomattavasti enemmän. Mitä vähemmän kärkipelaajia on mukana, sitä todennäköisemmin voi yli oman tasonsa pelaava yllättäjä yltää mitalitaisteluun.

Justin Rose
Britti Justin Rose golfasi Riosta kultaa. Hän johti tällä viikolla pelattavaa US Masters-turnausta kahden kierroksen jälkeen. Olympiarankingissa Rose on kuitenkin vasta maansa neljännellä varasijalla.

Olympiagolfissa kärki on esimerkiksi Euroopan kiertueen kilpailuja kovempi, mutta toisaalta vastustajia on voitettavana vähintään tuplasti tavallista kiertuekisaa vähemmän.

Golfissa maailman valiot erottuvat nimenomaan tasaisuudellaan. He voittavat keskivertopelaajia useammin, mutta eivät suinkaan aina.

Esimerkiksi miesten maailmanlistan ykköspelaaja Dustin Johnson karsiutui tänä viikonloppuna US Mastersin päätöskierroksilta. Naisissa kymmenen viimeisimmän major-turnauksen aikana kahteen voittoon on yltänyt vain Etelä-Korean Ko Jin-young.

Yksittäisessä kilpailussa todennäköisyydet ovat toki huippujen puolella, mutta eivät samalla tavalla kuin yleisurheilun pikajuoksulajeissa tai vaikkapa uinnissa.

3. Suomalaiset ovat yltäneet kärkisijoille

Olympiagolfin rankinglistat sulkeutuvat kesäkuun loppupuolella. Matilda Castrénin lisäksi olympialaisiin on naisten puolella yltämässä Sanna Nuutinen. Miehissä paikoissa ovat kiinni Sami Välimäki ja Kalle Samooja.

Suomalaisten asema näyttää hyvältä, sillä rankingin varasijoilla päivystävät Ursula Wikström ja Mikko Korhonen.

Mitalitoiveiden kannalta on oleellista, että kaikki suomalaiset ovat kahden viime kauden aikana yltäneet pelaamissaan turnauksissa kärkisijoille tai ainakin aivan niiden tuntumaan.

Nuutinen oli viime kaudella historiallisesti viides koko Euroopan kiertueen rankingissä. Nuutinen sijoittui kauden aikana kolmesti neljän parhaan joukkoon. Euroopan kiertue ei tosin vastaa tasoltaan LPGA-kiertuetta, jossa puolestaan Castrén pelaa. Suomalaislupaus golfasi viime kaudella kertaalleen kahdeksanneksi ja ylsi uransa ensimmäisessä majorissa sijalle 23.

Sanna Nuutinen
Sanna Nuutinen on kertonut unelmoivansa olympiamitalin voittamisesta. Unelma voi täydellisellä nappionnistumisella toteutua Tokiossa.Getty Images

Miehissä Välimäki oli viime kauden komeetta, sillä hän nappasi turnausvoiton, oli kerran toinen ja sijoittui viidessä muussakin kisassa vähintään kymmenen parhaan joukkoon. Välimäen nykyvire on tosin arvoitus, sillä kuluva kausi on ollut haastava ja suomalainen vetäytyikin helmikuun lopussa harjoitustauolle.

Samooja on sen sijaan pelannut lupaavasti myös alkaneella kaudella, sillä hän nappasi tammikuussa Dubaista nelossijan. Viime vuonna hän ylsi kolmen joukkoon kahdesti.

On toki muistettava, että huippusijoitusten vastapainoksi suomalaisetkin karsiutuvat kiertueillaan säännöllisesti jatkokierroksilta. Onnistumiset kertovat kuitenkin potentiaalista, joka voi realisoitua olympialaisissa yllätysmitaliksi.

Suomalaiset saavat olympialaisissa vastaansa golfareita aivan maailman huipulta, mutta toisaalta voitettavina on myös paljon urheilijoita, joiden sijoitus maailmanlistalla on merkittävästi sinivalkoisia heikompi.

inbee park rio 2016
Golf on Tokiossa mukana olympialaisissa vasta neljättä kertaa. Lajin kuluvan vuosituhannen ensimmäiset olympiamitalit jaettiin Riossa vuonna 2016. Kuvassa naisissa olympiakultaa voittanut Etelä-Korean InbeeGetty Images

Lue myös:

Isä pakotti Sanna Nuutisen golfkentälle 7-vuotiaana ja heppatytöstä kasvoi golfammattilainen, joka pelaa Euroopan kärjessä – haaveilee olympiamitalista sekä omasta postimerkistä

Huippuvireensä hukannut Sami Välimäki vetäytyy kilpailutauolle: "Nyt on todettava, ettei mies ole kunnossa"

Golfliitolla hurjat lähivuosien tavoitteet – Rekilän perheessä tytöt rökittävät äitiä: "Yhdessä kesässä oppii, kun tulee jatkuvasti köniin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat