Hyppää sisältöön

Kommentti: Onko tässä Suomen mitalilaji olympialaisissa? Mahdollisuudet paranevat, kun vain osa maailman valioista pääsee mukaan

Varmoja mitaleita ei kesällä jaeta, mutta olympiagolfin karsintajärjestelmä ja lajin luonne luovat puitteet yllätykselle, kirjoittaa Yle Urheilun Micke Suopuro.

Matilda Castren on juhlinut jo yhtä voittoa LPGA-kiertueella. Kuva: AFP / Lehtikuva

Juttu on julkaistu huhtikuussa miesten kauden ensimmäisen major-kilpailun yhteydessä. Sen jälkeen mm.Matilda Castren on ottanut ensimmäisen voittonsa LPGA-kiertueella. Myös Suomen olympiedustajat Tokioon. He ovat Sanna Nuutinen, Matilda Castrén, Kalle Samooja ja Sami Välimäki. Juttua on siksi päivitetty 5.7.

Naisten pika-aitojen maailmantilastoon on merkitty vuoden 2019 kohdalle noteeraus yli 2 500 urheilijalta. Aikoja vertailtaessa Annimari Korte ylsi Suomen ennätyksellään 12,72 todella kilpaillun lajin tilastossa sijalle 21. Saavutus on hurja, ja olympialaisiin valituksi tullessaan Korte voi huippukunnossa taistella paikasta jopa olympiafinaalissa.

Olympiamitali vaatisi kuitenkin ihmettä, jonka toteutuminen ei näyttäisi olevan suomalaisen omissa käsissä. Vuonna 2019 maailman kärkijuoksijat kellottivat aikoja noteerauksen 12,40 molemmin puolin.

Matilda Castrén on tällä hetkellä lajinsa maailmanlistalla sijalla 74. Castrénillaon Kortetta selvästi paremmat mahdollisuudet tuoda Suomelle olympiamitali, vaikka onkin rankingin puolesta kauempana maailman kärkiurheilijoista.

Niin ihmeellinen peli on golf.

Matilda Castrenilla on onnistuessaan erinomaiset mahdollisuudet menestyä Tokiossa. Kuva: Getty Images

Golfin ja pika-aitojen välille ei tarvitse luoda edes keinotekoista vastakkainasettelua. Pika-aidat vain osui ajatusleikkiin vertailukohdaksi, sillä Suomi voi saada lajiin jopa kolmen urheilijan olympiaedustuksen.

Golfiin Suomi on saamassa kaksi edustajaa niin miehiin kuin naisiin. Heistä jokaisella on mahdollisuus yltää mitaleille.

Sanaa mahdollisuus on syytä painottaa: suomalaisgolfarit eivät ole missään nimessä mitalisuosikkeja, vaikka Castrén on huippusuorituksillaan nostanut itsensä vähintään turnauksen mustaksi hevoseksi.

Mahdollisuuksia puoltavat seikat voi tiivistää kolmeen pääkohtaan.

1. Olympiagolf ei ole lajin huipputapahtuma

Niin miesten kuin naisten olympiagolfissa mitaleista pääsee pelaamaan 60 urheilijaa. Kyse ei ole kuitenkaan maailman 60 parhaasta golfarista.

Olympiagolf on toki varmuudella huippukilpailu, mutta kaukana lajin arvostetuimpien kisojen eli major-turnausten tasosta. Niihin ei ole lukuisilla olympiagolfareilla mitään asiaa.

Miesten ykköspelaaja Dustin Johnson kertoi maaliskuussa, että hän ei aio osallistua Tokion olympialaisiin. Yhdysvaltalaisen ilmoitus jää tuskin viimeiseksi, sillä olympialaiset osuvat keskelle kiivainta kisarupeamaa lajin pääkiertueella PGA-tourilla. Kuva: EPA

Kaikki maailman huiput taas eivät voi tai halua osallistua olympialaisiin.

Maailman valioita karsiutuu olympialaisista ennen kaikkea maapaikkojen vuoksi. Golfissa maapaikkoja jaetaan erillisen olympiarankingin perusteella. Maata kohden paikkoja on jaossa kaksi kappaletta. Maa voi tosin saada kaksi ylimääräistä paikkaa, jos sillä on vähintään neljä pelaajaa maailman 15 parhaan joukossa.

Miesten maailmanlistalla 60 parhaasta golfarista puolet on yhdysvaltalaisia. Olympialaisissa heitä on mukana vain neljä.

Yhdysvaltalaisista valtaosa on sen sijaan mukana käynnissä olevassa kauden ensimmäisessä major-turnauksessa Mastersissa, jossa voittoa lähti tavoittelemaan yhteensä 88 pelaajaa.

Naisissa neljään paikkaan yltävät Etelä-Korea ja Yhdysvallat. Maailman 60 parhaan golfarin joukosta kolmasosa on eteläkorealaisia ja neljäsosa yhdysvaltalaisia. Olympialaisiin pääsee näin teoreettisestikin vain pieni osa huipuista.

2. Lajin luonne tasoittaa eroja yksittäisessä kilpailussa

Esimerkiksi pika-aidoissa olympialaiset ovat lähellä lajin absoluuttista huipputapahtumaa, vaikka maapaikkojen vuoksi kaikki maailman nopeimmat eivät pääsekään paikalle. Haastajien mitalimahdollisuudet eivät kuitenkaan kasva, koska maailman terävin kärki on ajallisesti yhtä kaukana.

Golfissa lajin tyystin toinen luonne takaa sen, että huippujen poissaolo parantaa muiden mitalisaumoja huomattavasti enemmän. Mitä vähemmän kärkipelaajia on mukana, sitä todennäköisemmin voi yli oman tasonsa pelaava yllättäjä yltää mitalitaisteluun.

Britti Justin Rose golfasi Riosta kultaa. Hän johti tällä viikolla pelattavaa US Masters-turnausta kahden kierroksen jälkeen. Olympiarankingissa Rose on kuitenkin vasta maansa neljännellä varasijalla.

Olympiagolfissa kärki on esimerkiksi Euroopan kiertueen kilpailuja kovempi, mutta toisaalta vastustajia on voitettavana vähintään tuplasti tavallista kiertuekisaa vähemmän.

Golfissa maailman valiot erottuvat nimenomaan tasaisuudellaan. He voittavat keskivertopelaajia useammin, mutta eivät suinkaan aina.

Esimerkiksi miesten maailmanlistan ykköspelaaja Dustin Johnson karsiutui tänä keväänä US Mastersin päätöskierroksilta. Naisissa kymmenen viimeisimmän major-turnauksen aikana kahteen voittoon on yltänyt vain Etelä-Korean Ko Jin-young.

Yksittäisessä kilpailussa todennäköisyydet ovat toki huippujen puolella, mutta eivät samalla tavalla kuin yleisurheilun pikajuoksulajeissa tai vaikkapa uinnissa.

3. Suomalaiset ovat yltäneet kärkisijoille

Olympiagolfin rankinglistat sulkeutuivat kesäkuun loppupuolella. Matilda Castrénin lisäksi olympialaisiin valittiin naisten puolella Sanna Nuutinen. Miehissä paikat menivät Sami Välimäelle ja Kalle Samoojalle.

Mitalitoiveiden kannalta on oleellista, että kaikki suomalaiset ovat kahden viime kauden aikana yltäneet pelaamissaan turnauksissa kärkisijoille tai ainakin aivan niiden tuntumaan.

Nuutinen oli viime kaudella historiallisesti viides koko Euroopan kiertueen rankingissä. Nuutinen sijoittui kauden aikana kolmesti neljän parhaan joukkoon. Tällä kaudella Nuutinen on sijoittunut kolmen joukkoon jo kolmesti.

Euroopan kiertue ei tosin vastaa tasoltaan LPGA-kiertuetta, jossa puolestaan Castrén pelaa. Suomalaislupaus golfasi viime kaudella kertaalleen kahdeksanneksi ja ylsi uransa ensimmäisessä majorissa sijalle 23. Tällä kaudella Castrén on jo napannut kiertueella uransa avausvoiton.

Sanna Nuutinen on kertonut unelmoivansa olympiamitalin voittamisesta. Unelma voi täydellisellä nappionnistumisella toteutua Tokiossa. Kuva: Getty Images

Miehissä Välimäki oli viime kauden komeetta, sillä hän nappasi turnausvoiton, oli kerran toinen ja sijoittui viidessä muussakin kisassa vähintään kymmenen parhaan joukkoon. Välimäen nykyvire on tosin arvoitus, sillä kuluva kausi on ollut haastava ja suomalainen vetäytyikin helmikuun lopussa harjoitustauolle.

Samooja on sen sijaan pelannut lupaavasti myös alkaneella kaudella, sillä hän nappasi tammikuussa Dubaista nelossijan. Toukokuussa hän oli Teneriffalla kolmas. Viime vuonna hän ylsi kolmen joukkoon kahdesti.

On toki muistettava, että huippusijoitusten vastapainoksi suomalaisetkin karsiutuvat kiertueillaan säännöllisesti jatkokierroksilta. Onnistumiset kertovat kuitenkin potentiaalista, joka voi realisoitua olympialaisissa yllätysmitaliksi.

Suomalaiset saavat olympialaisissa vastaansa golfareita aivan maailman huipulta, mutta toisaalta voitettavina on myös paljon urheilijoita, joiden sijoitus maailmanlistalla on merkittävästi sinivalkoisia heikompi.

Golf on Tokiossa mukana olympialaisissa vasta neljättä kertaa. Lajin kuluvan vuosituhannen ensimmäiset olympiamitalit jaettiin Riossa vuonna 2016. Kuvassa naisissa olympiakultaa voittanut Etelä-Korean Inbee Kuva: Getty Images

Lue myös: