1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Yle Urheilun tiedot: SM-liiga vähentämässä pudotuspelien ottelumääriä – ensimmäiselle kierrokselle tulossa CHL-malli

Pudotuspelit aiotaan pelata läpi tavallista lyhyemmillä ottelusarjoilla. Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty.

SM-liiga on vähentämässä pudotuspeliotteluiden määrää, jos myös kevään pelit joudutaan pelaamaan tyhjille katsomoille. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

Jääkiekon SM-liigan runkosarja päättyy 13. huhtikuuta. Sen jälkeen käynnistyvien pudotuspelien ympärillä on riittänyt spekulaatioita. Yle Urheilun tietojen mukaan pudotuspelit aiotaan pelata läpi tavallista lyhyemmällä kaavalla.

Ensimmäisellä kierroksella käyttöön ollaan ottamassa niin sanottua CHL-mallia, eli jääkiekon Mestarien liigasta tuttua kahden ottelun sarjaa. Kahden ottelun yhteispisteet ratkaisevat jatkoon menevän joukkueen, eli ensimmäinen kohtaaminen voi tässä mallissa päättyä tasan. Jos kahden pelin jälkeen joukkueiden pisteet ovat tasan, pelataan toisen ottelun varsinaisen peliajan jälkeen jatkoeriä ratkaisuun asti. Aiemmin runkosarjassa sijoille 7-10 sijoittuneet joukkueet ovat selviytyneet ensimmäiseltä kierrokselta eteenpäin paras kolmesta systeemillä, eli kahdella otteluvoitolla.

Siitä eteenpäin pudotuspelejä jatketaan paras viidestä -systeemillä, eli kolmella voitolla selviytyy ottelusarjasta jatkoon. Normaalioloissa jatkoon olisi vaadittu neljä voittoa.

Muutos tehdään, jos yleisö ei pääse halleihin

Lopullista päätöstä muokatusta pudotuspelijärjestelmästä ei ole vielä tehty, mutta Yle Urheilun lähteiden mukaan tämä malli toteutuu 99-prosenttisella varmuudella, jos yleisöä ei saada ottaa halleihin. SM-liiga haluaa vielä odottaa Suomen hallituksen linjauksia ja katsoa, mihin suuntaan koronatilanne kehittyy.

Syy pudotuspelien lyhentämiseen on selvä. Liigaseurat eivät saa tällä hetkellä ottaa katsojia halleihin, joten ottelutapahtumat eivät tuo seuroille lainkaan tuloja. Pelien määrän vähentäminen karsii merkittävästi kuluja.

Pudotuspelien pelaaminen niin sanotussa kuplassa on ollut keskustelunaiheena jo aiemmin. Sitä pidetään tällä hetkellä liigaseurojen keskuudessa kuitenkin viimeisenä ja huonoimpana vaihtoehtona. Mutta jos koronatilanne vaikeutuu esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, on SM-liigalla valmiudet myös kuplaolosuhteiden järjestämiseen, jotta kausi saataisiin pelattua loppuun.

Lue myös:

SM-liigan vanhin pelaaja otti kantaa "ikärasismikeskusteluun": "Nuoremmilta puuttuu ymmärrys siitä, mitä pitkä ura vaatii"

HIFK:n Borgströmin supermaali vedenjakaja KooKoota vastaan – Lukko aiheutti Ässille yhdeksännen peräkkäisen tappion

SaiPa-valmentajien pakkolomista syntyi soppa – työoikeuden professori: "Lomautusilmoitus sitoo antajaansa"

Jukurit vapautti päävalmentajansa tehtävistään – taustalla kehnosti sujunut kausi