1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Patrik Laine tuskailee uransa syvimmässä alhossa – kommentoi Yle Urheilulle penkityskohuaan: "Jos en tee hommia, sitten istutaan penkillä"

Patrik Laine myöntää Yle Urheilulle, ettei ole pelannut Columbuksessa vielä parhaalla tasollaan. Kuuntele Yle Puheen NHL-ilta kello 16.15 alkaen.

Patrik Laine on viimeistellyt alkukauden aikana pisteet 9+6=15. Kuva: Kirk Irwin/Getty Images

Yle Puheella ruoditaan sunnuntaina NHL-kautta välikatsauksen muodossa. Vieraina Antti Mäkinen, Sami Hoffrén ja Tuomas Nyholm, juontajana Jussi Paasi. Kuuntele NHL-ilta suorana kello 16.15 alkaen.

Harvan suomalaispelaajan ympärillä on käynyt NHL-maailmassa jatkuva pyörremyrsky, jollaisen ytimessä Columbuksen Patrik Laine, 22, tuntuu alati operoivan. Milloin tamperelaishyökkääjä on nostettu otsikoihin suurien maalimäärien kautta, milloin velton pelaamisen tai värikkäiden kommenttien vuoksi.

Pysyvää tuntuu olevan ainoastaan turbulenssin määrä.

Laine sai NHL-uralleen loistavan startin Winnipegissä, mutta hän ei tuntenut koskaan Jetsiä kodikseen. Mitä pidempään Tappara-kasvatti Winnipegissä pelasi, sitä selvemmäksi kävi, ettei hän viihtynyt seurassa. Laine iski Winnipegille neljän ensimmäisen kauden aikana peräti 138 maalia, mutta sekään ei riittänyt: Laine halusi pois.

Tammikuussa näin vihdoin tapahtui. Winnipegin ja Columbuksen jättikaupassa kolme tyytymätöntä pelaajaa sai vihdoin vaihtaa maisemaa. Laineen lisäksi Jack Roslovic sekä Pierre-Luc Dubois pääsivät pois ympäristöstä, jossa eivät kokeneet oloaan kotoisaksi.

Ruoho ei kuitenkaan ole ollut Laineen tapauksessa aidan toisella puolella ainakaan jääkiekon osalta vihreämpää – joku voisi sanoa, että päinvastoin. Jos tarkasteluun otetaan ainoastaan tapahtumat kaukalossa, Laine on ainakin alun perusteella joutunut niin sanotusti ojasta allikkoon.

Jos ennakkoon oli ajatuksia, että Ohiossa olisi tarjolla jotakin, mitä Winnipegissä ei ollut, alku on romuttanut haaveet paremmasta. Joukkue sekä vierellä operoivat pelaajat ovat aiempaa merkittävästi heikommat, mikä näkyy väistämättä myös Laineen omassa pelaamisessa.

Eikä vastuuta ole ollut tarjolla yhtään enempää kuin Winnipegissä.

Winnipeg-luotsi Paul Maurice peluutti menneellä kaudella Lainetta lähes 19 ja puolen minuutin ottelukeskiarvolla. Columbuksessa John Tortorellan alaisuudessa Laineen jääaikakeskiarvo yltää nipin napin 18 minuuttiin. Toki suomalaisen asema Columbuksessa on hyvä, sillä hyökkääjistä ainoastaan Cam Atkinson on kirjannut Lainetta isomman jääaikakeskiarvon.

Puolitoista minuuttia ottelua kohden tekee kuitenkin kokonaisuuteen suuren eron. Kokonaisella kaudella monet Laineen kollegoista liigan muissa seuroissa pelaavat helposti satakunta minuuttia suomalaista enemmän.

Kokonaan toinen keskustelu on, onko Laine ansainnut enempää.

Kiistaton tosiasia nimittäin on sekin, ettei laukauksestaan tunnettu laitahyökkääjä ole yltänyt Columbuksessa usein lähellekään parasta tasoaan. Laineen elekieli on monin paikoin huokunut raakaa turhautumista, mikä on todennäköisesti seurausta jatkuvista tappioista sekä henkilökohtaisista vaikeuksista osua maalipuiden väliin.

Maaleista elävä Laine on tehnyt yhdeksässä edellisessä ottelussaan yhden osuman. Torstain Florida-ottelun alla hän totesi pohjoisamerikkalaismedialle itseluottamustasonsa hipovan nollaa.

On myös niin, ettei etenkin sentteriosastoltaan laaduton Columbus ole kyennyt käyttämään hyväkseen Laineen vahvuuksia käytännössä lainkaan. Laine ei koskaan myöntäisi sitä etenkään keskellä kautta, mutta varmaa on, ettei tarjoilun puute ole ainakaan laskenut pelaajan turhautumistasoja.

– Tietenkin kaikki tietää vahvuuteni, eikä tässä ihan kauheasti maalipaikoille olla päästy. Se on toisaalta ollut koko joukkueen ongelma, ei tämä yhdestä pelaajasta ole kiinni. Olisin toisaalta itsekin voinut tehdä itselleni enemmän paikkoja. Syystä tai toisesta en nyt ole päässyt paikoille, Laine tarinoi Yle Urheilulle lauantaina.

Laukaukset ja maalipaikat vähissä

Tältä osin lauantain Dallas-ottelu toimi oivana jatkumona joukkueen sekä Laineen synkälle talvelle. Riley Nashin johtama ketju laidoillaan Laine sekä Oliver Björkstrand hävisi viidellä viittä vastaan maalipaikat murskaavasti lukemin 1–8. Tässä ei ollut etenkään Laineelle mitään uutta.

Columbus on hävinnyt Natural Stat Trick-sivuston mukaan kuluvalla kaudella maalipaikat viidellä viittä vastaan Laineen ollessa jäällä tylysti 79–132. Luotujen ja annettujen maalipaikkojen suhdetta mittaavan tilaston 37,44 prosenttia Laineen osalta on koko joukkueen toiseksi heikoin noteeraus. Vaarallisten maalipaikkojen 39,24 on hyökkääjien osalta toiseksi heikoin.

Laineen omassa pelaamisessa on paljon parannettavaa, mutta lähestulkoon tragikoomisena voidaan myös pitää tilannetta, jossa 50 maalin potentiaalin omaavaa pelaajaa peluutetaan Riley Nashin tasoisen pelaajan vierellä. Nash on NHL-maailmassa parhaassakin tapauksessa korkeintaan kolmossentteri.

Laineen tilanteesta Columbuksessa murskaavimman kuvan antaa kuitenkin henkilökohtaiset laukaus- ja maalipaikkatilastot, jotka ovat romahtaneet murskaavalla tavalla Winnipegin vuosista. Tämä on suoraa seurausta Laineen ajoittaisista ohipeleistä sekä joukkueen että sen keskushyökkääjäosaston nykytilasta.

Laineen maaliodottama on laskenut Winnipegin vuosista. Kuva: Getty Images

Laineen henkilökohtainen maaliodottama pelattua tuntia kohden viidellä viittä vastaan on 0,29. Menneellä kaudella Winnipegissä vastaava lukema oli 0,58. Laine ei ole koskaan aiemmin operoinut NHL:ssä alle puolen maalin odottamalla.

Yhtälö, jossa Laine pelaa puolitoista minuuttia ottelua kohden vähemmän kuin vuosi takaperin ja vielä merkittävästi heikompien pelaajien kanssa, näkyy yllä olevista tilastokatsauksista tylyllä tavalla. Eikä yhtälöstä tietenkään voi jättää pois pelaajan omaa vastuuta: Laineen kehonkieli on ollut toisinaan anteeksiantamattoman veltto ja tämän pelaaja tietää itsekin.

– En minä mitään ala selitellä. En ole vielä pelannut parhaalla tasollani. Joukkueella on ollut vaikeaa ja itselläni on ollut vaikeaa, ei se aina helppoa ole, Laine myöntää.

Seurajohdolla Laineen kanssa kovat paineet

Turbulenssia pelaajan ympärillä ei suoranaisesti ole laannuttanut selkkaukset valmennusjohdon kanssa. Joukkueen nuori suomalaishyökkääjä on istunut viltissä lyhyen Columbus-uransa aikana jo kahdesti. Ensimmäisellä kerralla Lainetta istutettiin kurinpidollisista syistä ja viimeksi kuluvalla viikolla vastustajan maaliin johtaneen kiekonmenetyksen seurauksena.

Jos Laineen istuttamisia arvioidaan puhtaasti valmennuksellisesta näkökulmasta, niitä on vaikea kritisoida. Jos taas kokonaisuuteen otetaan mukaan Laineen sopimustilanne sekä urheilupuolen pomon Jarmo Kekäläisen kovat paineet tammikuisen pelaajakaupan suhteen, tulokulmia käsillä olevaan tilanteeseen saadaan lisää.

Laineesta tulee kahden vuoden päästä rajoittamaton vapaa agentti, minkä jälkeen hän saa valita seuransa vapaasti. Kekäläinen haluaisi varmasti Laineelta nimen pitkään jatkosopimukseen, mutta miten todennäköistä sen toteutuminen nyt käsillä olevan sukellusoperaation jälkeen on?

Laine itse kommentoi asiaa tammikuussa tuoreeltaan pelaajakaupan jälkeen avoimin mielin.

– Olen avoin jatkamaan Columbuksessa, mutta mennään nyt ensin sinne ja aletaan pelata. Mietitään näitä jatkosopimushommia sitten myöhemmin, Laine sanoi tuolloin.

Kysyä sopii, onko pelaajan ja seuran luottamussuhde kehittynyt suuntaan, joka mahdollistaisi Laineen sitoutumisen seuraan pitkällä jänteellä? Onko Columbuksen tulevaisuuden näkymät seurana sellaiset, mitkä houkuttelevat pelaajia sitoutumaan seuraan?

Jos kysymyksistä edes toiseen vastaus on ei, Kekäläisen on laitettava ennemmin tai myöhemmin Laine kiertoon ja pyrittävä saamaan tästä jotakin arvokasta paluupostissa. Kekäläisen oman tilanteen kannalta Laineen tilanne on merkittävässä roolissa. Columbus luopui todella hyvästä pelaajasta saadakseen Laineen ja nyt tämän kanssa alku on ollut erittäin vaikea.

Laine itse ottaa penkkikomennuksistaan täyden vastuun.

– Kuten valmentaja totesi, hän tekee peluutuspäätöksiä sen mukaan, kenellä kulkee ja kenellä ei. Jos ollaan maalin johdossa ja pelaajalla ei ole kiekkovarmuutta, niin sitten kentälle laitetaan sellaisia, joilla sitä on. Ei siinä ole sen kummempaa. Opitaan näistä ja mennään eteenpäin, Laine sanoo.

Kausi ei ole mennyt Laineen mukaan vihkoon, vaikka hän ei olekaan yltänyt parhaimpaansa. Kuva: Getty Images

Teoria hallussa

Kaiken keskellä pitää kuitenkin huomioida, että vaikka Laineella on ollut vaikeaa, myös tulosta on syntynyt – ainakin aluksi. Kymmenessä ensimmäisessä ottelussa Tesoman tykki puhui kuusi kertaa. Sittemmin hanat ovat kuivuneet, mikä on lopulta vasta toissijainen ongelma Laineen tilanteessa.

Enemmänkin kyse on innosta, intohimosta ja jopa Laineelle tyypillisestä oikeanlaisesta kiukusta. Kunhan tunne ja tunnollisuus palaa peliin, myös tehot seuraavat perässä. Tämän perässä on myös valmennusjohto. Viimeisimmät kuukaudet ovat näyttäneet, että Laine pääsi Winnipegissä jopa Columbusta helpommalla.

– Hommia täytyy painaa. Ei ole väliä millainen sopimus kenelläkin on, jos peli ei kulje. Jos en tee hommia, sitten istun penkillä. Näin se minun mielestä pitää ollakin, se on hyvä vain.

Tässä toisaalta kiteytyy Laineen pelaajaprofiili juuri tällä päivämäärällä. Nuorella suomalaistähdellä on aina ollut teoria ja verbaliikka vahvasti hallussa, mutta kaukalossa tekeminen jää liian usein puolitiehen – tasaisuus suorittamisessa on Laineen ylivertaisesti suurin haaste pelaajana.

Winnipegin vuodet kiteytyivät parhaiten kontrastiin, mikä rakentui viiden maalin ottelun ja totaalisen haluttomien ohipelien välille. Tätä on nyt ollut tarjolla myös Columbuksessa. Patrik Laine on tunnepelaaja, joka on poikkeuksetta parhaimmillaan kevään kovissa peleissä, koska silloin oikea tunnetaso syntyy kuin itsestään.

Ja kun Patrik Laine pelaa oikealla tunteella, huima voimahyökkääjäpotentiaali nousee esiin kuin itsestään: laidat ryskyvät, suu käy, kamppailupelaaminen on vahvaa ja halu ratkaista menee läpi areenan katosta. Tämä potentiaali tiedetään ja siitä on saatu vilauksia ja juuri siksi Laineen vaikeat jaksot herättävät valmentajissa ja muussa yhteisössä poikkeuksellista turhautumista.

Vasta tasaisuuden kautta Laine saa myös tilastorivit vilkkumaan uudella tavalla. Totuus kuitenkin on, että kolmen vuoden takaista 44 maalin kautta seurasi 30 ja 28 maalin kaudet. Trendi on ollut laskeva. Jos tällä kaudella pelattaisiin täydet 82 ottelua, Laine olisi vauhdissa 36 osumaan. Sekin on vielä kaukana siitä 50–60 maalin potentiaalista, mistä Laineen kohdalla usein puhutaan.

Ennen kuin Laineesta voidaan oikeasti puhua yhtenä maailman parhaista maalintekijöistä, hänen pitää saada maalimäärät ylös. Upean 44 maalin kauden jälkeen hän ei ole yltänyt tasolle, jolla maailman kovimmat maaliruiskut operoivat. Matkaa kärkeen kolmen edelliskauden osalta on noin 40 maalia. Suomalaisten pörssissäkin edelle kiilaa Sebastian Aho.

On selvää, ettei Columbuksen keskushyökkääjäkalustosta ole Laineelle kummoiseksikaan kirittäjäksi, mutta se ei estä pelaajaa jättämästä jäälle kaikkeaan. Välillä näin tapahtuu, välillä liuku jää päälle liian pitkäksi aikaa.

Laineella on työkalupakissaan kalusto, jollaisesta valtaosa maailman jääkiekkoilijoista voi ainoastaan haaveilla. Kuuma kysymys kuuluukin, miten pelaaja saa huippuluokan työkalut valjastettua maksimaalisella tavalla illasta toiseen sekä itsensä että joukkueen käyttöön. Eikä kyse ole ainoastaan maaleista.

Puheista pitäisi siirtyä tekoihin ja unohtaa ympäriltä tekijät, joihin ei voi itse vaikuttaa.

– Näitä vaiheita sattuu kaikille. Ei tämä kuitenkaan ihan vihkoon ole mennyt, vaikka en parhaimpaani olekaan vielä yltänyt. Olen ihan tykännytkin omasta pelistäni, on siellä ollut hyviä juttuja silloinkin, kun pisteitä ei ole tullut. Ei ne pisteetkään kaikkea kerro. Kyllä tämä tästä vielä lähtee, Laine vakuuttaa lopuksi.

Tilastot: Natural Stat Trick ja NHL.com

Lue myös:

"Laineen on ratkaistava omat asiansa" – Yle Puheen NHL-illassa ennakoitiin päävalmentaja John Tortorellan lähtöä, kuuntele tästä koko lähetys

Patrik Laineen penkityskohussa uusi käänne – päävalmentaja kiistää penkityksen ja kertoo syyt ratkaisulle

Kommentti: Patrik Laineen erikoinen penkitys herättää kysymyksen Jarmo Kekäläisen johtaman seuran kulttuurista – voiko nuoria tähtiä kohdella näin?

Patrik Laine osui pitkästä aikaa, mutta päävalmentaja penkitti pelin lopussa – "Luulin pelanneeni hyvin"

Aleksander Barkov otti joukkueensa reppuselkään – ketjukaveri hehkutti suomalaiskipparia: "Yksi parhaista"