1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Superpesiksen seurat valmistautuvat siirtämään kauden alkua koronarajoitusten takia – Kansallinen liiga haluaa aloittaa ajallaan

Pesäpallon pääsarjaseurat eivät halua kiirehtiä pelaamaan ilman yleisöä. Jalkapallon Veikkausliigan seurat keskustelevat, pitäisikö kauden alkua viivästää.

Yle Urheilun kyselyn perusteella pesäpalloseurat haluaisivat aloittaa kauden pääasiassa siinä vaiheessa, kun katsomoihin voidaan ottaa yleisöä. Kuva: Tomi Hänninen

Superpesiksen seurat ja Pesäpalloliiton johto keskustelevat keskiviikkona, millä reunaehdoilla tämän kesän kausi kannattaa aloittaa.

Elmo-lehti uutisoi torstaina (siirryt toiseen palveluun), että liitto on selvittänyt seurojen mielipiteitä kauden alun siirtämisestä. Yle Urheilun tekemän kyselyn perusteella pääasiassa seurojen toiveena on, että kausi avattaisiin siinä vaiheessa, kun katsomoihin voidaan ottaa yleisöä.

Liitto on kuullut seuroja jo viime viikolla.

– Me tavoitellaan sellaista tilannetta, että tämän kuun lopussa olisi jonkinlainen tieto siitä, miten kausi voidaan läpi viedä ja myöskin ehkä alustavat päätökset siitä, kertoo Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta Yle Urheilulle.

– Tautitilanteen mukaan täytyy sitten vielä tarkentaa. 15.4. oli muistaakseni yksi tällainen tarkistuspiste.

Yle Urheilun saamien vastausten perusteella naisten Superpesis kannattaa aloittaa, kun katsomoon voidaan ottaa 500 ihmistä. Miesten Superissa puhutaan 1 000-1 500 katsojasta.

Pitkäranta vahvistaa, että heidän selvityksissään haarukka on ollut samanlainen.

Joensuun Mailan toimitusjohtajan Matti Lindholmin mielestä kovissa koronarajoituksissa ei ole järkevää lähteä sarjoja avaamaan. JoMalla on joukkue sekä miesten että naisten Superissa.

– Tyhjille katsomoille ei ainakaan miesten Superpesistä pysty taloudellisesti järkevästi pelaamaan. Uskon, että aika lailla yhteinen näkemys on miesten Superin seuroilla, että yleisöä katsomoihin tarvitaan. Sen mukaan täytyy sitten pystyä otteluohjelmaa fiksaamaan, Lindholm sanoo.

– Tietysti katsojien, yhteistyökumppanien, pelaajien terveys edellä siitä ei pysty antamaan tuumaakaan periksi. Mutta ei pysty oikeastaan antamaan siitäkään, että yleisöä täytyy katsomoihin saada.

Miesten Superpesiksen pitäisi alkaa alkuperäisen otteluohjelman mukaan 7. toukokuuta. Naisten vuoro olisi 12. toukokuuta.

Viime vuoden koronakevään jälkeen naiset avasivat sarjan kesäkuussa ja miehet heinäkuussa.

Kansallinen liiga käyntiin aikataulussa

Jalkapallon Veikkausliigan pitäisi otteluohjelman mukaisesti käynnistyä 10. huhtikuuta. Yle Urheilun tietojen mukaan seurat ovat käyneet kuluneella viikolla keskustelua kauden viivästyttämisestä.

Kyselyyn vastauksia tuli vähän eikä Yle Urheilu saanut kiinni Veikkausliigan toimitusjohtajaa Timo Marjamaata.

Kaksi seuraa teki selväksi, että heidän mielestään kauden alkua olisi syytä siirtää, jotta katsomoihin saataisiin yleisöä. Yle Urheilun tietojen mukaan useampikin seura on tätä mieltä.

Kansallisen liigan hallitus linjasi viime viikon epävirallisessa kokouksessaan, että kausi avataan aikataulun mukaisesti 17. huhtikuuta, jos tautitilanne sallii pelaamisen.

– Tässä on vaihtoehtoina vain huonoja vaihtoehtoja ja niistä pitää valita se vähiten huono. Ja se linjaus on meiltä seuroilta, että kausi käyntiin, Kansallisen liigan hallituksen puheenjohtaja ja HJK:n manageri Joonas Sarelius kertoo.

– Jos se tarkoittaa, että ilman yleisöä, niin me pystymme sen kanssa elämään vähän aikaa. Kun mennään kevättä ja kesää kohti, niin toivotaan, että rajoituksia pystyttäisiin purkamaan ja myös ottamaan turvallisesti yleisöä.

Sareliuksen mukaan kahteen lyhennetyyn kauteen ei ole varaa. Viime kausi pelattiin kaksinkertaisena sarjana ilman jatkosarjoja. Kausi saatiin avattua 13. kesäkuuta.

– Jos me saadaan kausi alkamaan huhtikuun puolivälissä, silloin jää pelivaraa kesälle. Eli jos tulee ottelusiirtoja koronan takia, niin meillä on pidempi kausi siinä käytettävänä koko ajan, Sarelius sanoo.

– Viime kausi oli vähän tynkä, ja siinä oli vähän säätämistä ja otteluruuhkaa. Näen tärkeänä ihan jo pelaajakehityksen kannalta, ettei tulisi toista kautta putkeen.

Lue myös:

Korona vei pesäpalloilijoiden ansioista keskimäärin puolet – "Joillakin pelaajilla lasku oli jopa 80 prosenttia"

Sotkamon Jymy korvaa peruuntuneita Supercupin pelejä harjoitusotteluilla

HIFK:n joukkueessa koronatapaus – karanteeni sekoittamassa Suomen cupin ohjelman