1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Koronakaranteeniin joutuneen HIFK:n pitäisi pelata 14 ottelua 17 vuorokaudessa – SM-liiga harkitsee poikkeuksellista ratkaisua runkosarjan viemiseksi päätökseen

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen mukaan sarja tarvitsee vielä lisätietoja viranomaisilta otteluohjelmaa koskevia päätöksiä varten.

HIFK on asetetttu kahden viikon karanteeniin. Kuva: AOP/Matti Raivio

Jääkiekon SM-liiga tiedotti maanantaina, että Helsingin IFK:n joukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta ja viranomaiset ovat asettaneet HIFK:n taustahenkilöineen 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

HIFK pelasi perjantaina kotiottelun Kouvolan KooKoota ja lauantaina vierasottelun SaiPaa vastaan. HIFK:n lisäksi myös SaiPan toiminta on keskeytetty ja joukkue on asetettu karanteeniin.

KooKoon osalta SM-liiga odottaa vielä paikallisen tartuntatautiviranomaisen päätöstä. KooKoon joukkue on omaehtoisessa karanteenissa.

SM-liigan runkosarjan on tarkoitus päättyä 13. huhtikuuta. Esimerkiksi HIFK:lla on 14 ottelua pelaamatta. Liiga on jo poistanut HIFK:n ja SaiPan seitsemän seuraavaa kamppailua verkkosivujensa otteluohjelmasta. (siirryt toiseen palveluun)

Jos karanteeni katsotaan alkavaksi 14. maaliskuuta alkaen, HIFK:n pitäisi pelata 14 ottelua 17 päivään, jotta runkosarja saataisiin päättymään alkuperäisessä aikataulussa. Myös SaiPa on samankaltaisessa tilanteessa, mutta otteluita on yksi vähemmän jäljellä.

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen mukaan liiga tarvitsee vielä lisätietoja runkosarjan lopun otteluohjelmaa koskevia päätöksiä varten.

– Meillä on tällä tietoa lähtökohtaisesti kaksi joukkuetta, jotka ovat kaksi viikkoa karanteenissa. Keräämme nopealla aikataululla ennen kauden alkua päätetyn mallin mukaisesti kaiken tiedon tähän. Sitten katsomme mahdolliset vaikutukset jatko-ohjelmaan tai kuinka otteluiden osalta toimitaan, Kallioniemi sanoo Yle Urheilulle.

Kallioniemen mukaan SM-liiga odottaa vielä lisätietoja tartuntatautiviranomaisilta, jotta sarjalla on tiedossa koko tilannekuva päätöstä varten.

– Meille keskeinen tieto on lääkäreiden ja infektiolääkäreiden näkemys. Tulemme vielä tänään tarkentamaan sitä tilannekuvaa. Sen jälkeen meillä on parempi tieto päättää jatkosta.

Onko teillä epäselvyyttä, että joutuvatko kaikki joukkueet karanteeniin kahdeksi viikoksi ja sieltä ei voi päästä testillä pois, vai mistä on kyse?

– Tietysti karanteenimääräykset ovat infektiolääkäreiden vastuulla. Olemme tehneet siinä oikein hyvää yhteistyötä koko kauden ajan eri alueiden lääkäreiden kanssa. Nyt, kun saamme tästä kyseisestä tilanteesta vielä lisätietoja, niin se kokonaiskuva on myös lääkäreillä tarkemmin tiedossa, Kallioniemi muotoilee.

– Toimimme niin, kuten olemme joutuneet tietysti tämän koko poikkeusajan toimimaan. Jokaiseen hetkeen kerätään sillä hetkellä käytettävissä oleva tieto ja tehdään tarvittavat päätökset. Tällä hetkellä ihan kaikki tuo tieto ei ole käytössä. Sitä parhaillaan kerätään ja sitten päätetään.

SaiPa on asetettu niin ikään karanteeniin altistumisen takia. Kuva: Mikko Lieri

Onko mahdollista, että peruttavia otteluita ei pelata ja sijoitukset määräytyvät pistekeskiarvon perusteella?

– Se on varmasti yksi mahdollisuus, jota joudumme harkitsemaan. Kuten olemme huomanneet tällaisena poikkeuksellisena aikana, täytyy olla valmis tekemään hyvin poikkeuksellisia ratkaisuja.

SM-liigan otteluohjelma on ollut jo alusta alkaen tiivis, sillä liiga aloitti kauden lokakuussa, mutta päätti pitää kiinni 60 ottelun runkosarjasta. Liiga on myös pidentänyt kautta runkosarjan osalta huhtikuun puoliväliin saakka, mutta silti monilla joukkueilla on ollut jopa neljän ottelun viikkoja.

– Totta on tietysti se, että meillä on hyvin kireä ohjelma runkosarjan osalta jo valmiiksi. Sen näkee kaikki ihan otteluohjelmaa katsomalla. Kun me tiedetään lopullisesti, että kuinka paljon otteluita tässä kohtaa vaarantuu, niin pystymme päättämään, millaiseksi jatko-ohjelma muotoutuu. Varmasti saamme siitä nopealla aikataululla päätöksen tehtyä, mutta vielä ei ole kaikkea tietoa sitä varten.

Viikonloppuna Yle Urheilu uutisoi, että SM-liiga pelaa kevään pudotuspelit lyhennettynä versiona, jos yleisöä ei pääse keväämmälläkään halleihin.

Tämä tarkoittaisi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kahden ottelun sarjaa, jossa yhteispisteet ratkaisisivat jatkoonmenijän. Tämän jälkeen pudotuspelit pelattaisiin paras viidestä -systeemillä.

Lue myös:

Kommentti: Kunnianhimoa vai ahneutta? SM-liiga sai mitä tilasi – kauden tärkeimmällä hetkellä joudutaan todennäköisesti turvautumaan epäreiluun ratkaisuun

HIFK:n liigajoukkueessa koronatartunta – HIFK, SaiPa ja KooKoo karanteenissa

Yle Urheilun tiedot: SM-liiga vähentämässä pudotuspelien ottelumääriä – ensimmäiselle kierrokselle tulossa CHL-malli