1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: Kunnianhimoa vai ahneutta? SM-liiga sai mitä tilasi – kauden tärkeimmällä hetkellä joudutaan todennäköisesti turvautumaan epäreiluun ratkaisuun

Koronakaranteenit panevat seurat miettimään, miten SM-liigan pudotuspelit kannattaisi järjestää, kirjoittaa Yle Urheilun Simo Arkko.

HIFK ei pelaa Helsingin jäähallissa ainakaan kahteen viikkoon jääkiekkoa. Kuva: Matti Raivio / AOP

Jääkiekon SM-liiga kertoi maanantaina, että Helsingin IFK:n joukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta ja viranomaiset ovat asettaneet HIFK:n taustahenkilöineen 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

HIFK:n lauantaina kohdannut SaiPa on myös asetettu karanteeniin. Perjantaina Helsingissä vieraillut KooKoo on puolestaan asettunut omaehtoiseen karanteeniin ja odottaa lisätietoja tartuntatautiviranomaisilta.

HIFK:hon löytänyt virus oli karu muistutus koronaviruksen arvaamattomuudesta. Virus voi levitä, vaikka joukkue noudattaisikin kaikkia ohjeita tarkkuudella.

Tartunta ja siitä aiheutuvat karanteenit laittavat varmasti seuroja miettimään entistä vakavammin, miten SM-liigan pudotuspelit kannattaisi järjestää. Kuplaolosuhteet nousevat monien seurojen ajatuksissa viimeistään nyt varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

Voisi kuitenkin kuvitella, että moni pelaaja on tällä hetkellä turhautunut. Pelaajat ovat käyttäneet vuodenvaihteesta lähtien kypärissään kokovisiireitä sillä ajatuksella, ettei koronatartunnan saanut pelaaja altistaisi vastustajajoukkuetta karanteeniin.

– Saimme THL:ltä vahvistuksen, että vastajoukkuetta ei välttämättä aseteta altistuneina karanteeniin, jos molemmilla joukkueilla on käytössä kokovisiirit ottelussa, jossa tartunnan saanut on pelannut, SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoi joulukuussa Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Nyt näyttää siltä, että SaiPan kohdalla visiirin ei nähty suojaavan altistumiselta. KooKoon osalta paikallinen tartuntautiviranomainen ei ole vielä antanut ratkaisua.

Loppujen lopuksi SM-liiga saa tällä hetkellä sitä, mitä tilasi, kun 60 ottelun massiivinen ja tiivis runkosarja päätettiin pelata täysimittaisena. Runkosarjan typistäminen olisi voinut aiheuttaa seuroille kuluja yhteistyökumppaneilta ja muilta verkostoilta vaadittujen kompensaatioiden osalta, joten kunnianhimoista yritystä voi pitää ymmärrettävänä.

Loppukauden osalta SM-liiga on kuitenkin urheilullisesti ongelmissa. On todennäköistä, ettei HIFK, SaiPa tai KooKoo pysty pelaamaan kaikkia runkosarjapelejä, jos runkosarjan halutaan päättyvän aikataulun mukaan 13. huhtikuuta.

Tällaisessa tapauksessa joukkueilla olisi täysin eri määrä pelejä runkosrajan päättyessä, ja sijoitukset määräytyisivät mahdollisesti pistekeskiarvon perusteella. SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi myönsi maanantaina Yle Urheilulle, että tämä on yksi vaihtoehto saattaa runkosarja päätökseen.

Tämä aiheuttaisi varmasti porua loppukauden otteluohjelman "epäreiluudesta" sarjan kärkipäässä, mutta etenkin pudotuspeleistä taistelevien joukkueiden osalta.

Esimerkiksi KooKoo on tällä hetkellä kiinni pudotuspelipaikassa, mutta joukkueen peliesitykset ovat olleet viime aikoina selvästi heikompia esimerkiksi pudotuspelipaikasta kamppailevaan HPK:hon verrattuna. Otteluiden karsiminen sataisi kouvolalaisten laariin, sillä tämänhetkinen pistekeskiarvo 1,52 riittänee varmasti pudotuspeleihin, jos KooKoo pystyy sen pitämään suurin piirtein samana.

Todennäköisesti runkosarjan päättäminen eri määrään otteluita on ainoa vaihtoehto SM-liigalle. Samaan ratkaisuun päädyttiin jo Naisten Liigan runkosarjassa, kun koronakaranteenit tekivät otteluohjelman mahdottomaksi.

Lue myös:

Koronakaranteeniin joutuneen HIFK:n pitäisi pelata 14 ottelua 17 vuorokaudessa – SM-liiga harkitsee poikkeuksellista ratkaisua runkosarjan viemiseksi päätökseen

HIFK:n liigajoukkueessa koronatartunta – HIFK, SaiPa ja KooKoo karanteenissa

Yle Urheilun tiedot: SM-liiga vähentämässä pudotuspelien ottelumääriä – ensimmäiselle kierrokselle tulossa CHL-malli