1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

"Pystyvätkö korruptoituneet urheilujärjestöt määrittelemään kaiken tässä maailmassa?" Jälkihien urheiluasiantuntijat keskustelivat maailman urheiluelämän kauhun vuodesta 2022

– Sehän olisi vulgaari näytös antaa olympiakisojen PR-koneisto kiinalaisten käyttöön, urheiluasiantuntija Juha Kanerva sanoi Jälkihiessä.

Olympialaiset
Erilaiset boikotit yleistyvät, olympialaisten järjestelyt haasteellisia, koronakuplien sääntöjä rikotaan
Erilaiset boikotit yleistyvät, olympialaisten järjestelyt haasteellisia, koronakuplien sääntöjä rikotaan

Olympiakisat olivat Ylen aamun Jälkihien pääaihe maanantaina. Keskustelua herätti tämän kesän Tokion kesäolympiakisat, mutta enemmän porinaa herätti ensi vuoden Pekingin talviolympiakisat. Urheiluasiantuntijat Sini Forsblom, Laura Raitio ja Juha Kanerva keskustelivat muuan muassa Kiinan kisojen mahdollisesta boikotoinnista.

– Kun tiedetään, millainen on Kiinan ihmisoikeustilanne, niin vuodesta 2022 on tulossa eräänlainen maailman urheiluelämän eräänlainen kauhun vuosi. Ensin on Kiinassa talviolympiakisat ja sitten on Qatarissa jalkapallon MM-kisat. Kumpikin on diktatuuri, jossa ihmisoikeuksia poljetaan, ja kummatkin kisat ovat herättäneet melkoista protestiaaltoa, Kanerva totesi.

Kanervan mukaan iso protestiaalto on jo noussut Kiinassa järjestettäviä talviolympiakisoja kohtaan.

– Jo viime syksynä 160 erilaista ihmisoikeusjärjestöä vaati, että kisat perutaan tai siirretään pois Pekingistä. Sen jälkeen USA:n hallinto päätyi samaan. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo on ilmoittanut, että kisoja ei missään nimessä pitäisi järjestää Pekingissä. Helmi-maaliskuun vaihteessa Kanadan parlamentti katsoi, että uiguurien kohtalo ja kohtelu on Kiinassa sitä luokkaa, että Kiinassa ei voi missään nimessä järjestää urheilevan nuorison suurtapahtumaa.

– Sehän olisi vulgaari näytös antaa olympiakisojen PR-koneisto kiinalaisten käyttöön. Tämä on ihan käsittämätöntä, miten KOK voi toimia näin, Kanerva äimisteli.

Nykyään boikotteja nähdään urheilussa entistä enemmän ja Jälkihien urheiluasiantuntijoiden mukaan urheilijoiden ääni kuuluu nykyään näissä asioissa entistä paremmin.

– Nykyään haastetaan jo ihan oikeasti, että pystyvätkö nämä korruptoituneet urheilujärjestöt määrittelemään ihan kaiken tässä maailmassa. Jos suuret sponsorit vetävät rahahanat kiinni, niin silloin käy niin kuin Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisoille. Kisat pitäisi järjestää paikoissa, missä demokratia toimii, Kanerva sanoi.

– Tämä on ihan oikeasti iso ongelma urheilulle, Forsblom komppasi Kanervaa.

Raitio muistutti, että Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach on sanonut, että ei kisoja kannata boikotoida, koska se ei auta mitään.

– On mielenkiintoista, että hän on sanonut näin. Hän voi sinänsä olla oikeassa, sillä hänen omalla urallaan boikotit eivät auttaneet mitään, mutta silti toivoisin, että KOK:n ylin johto puhuisi myös ihmisoikeuksista. Jos ajatellaan Kansainvälisen olympiakomitean koko liikkeen ideaa, niin se on tehdä maailmasta parempi paikka urheilu työvälineenä, Raitio muistutti.

Forsblom muistutti, että mahdolliset boikotit voivat pilata huippu-urheilijan uran pääkilpailuin.

– Ongelmallista tässä on, että urheilijat kärsivät urheilujohtajien huonoista päätöksistä. Jokainen on vain kerran urallaan huipulla – urheilijoilla on vain rajallinen määrä mahdollisuuksia. Siinä voi jäädä urheilijan uran päätapahtuma väliin, jos joku toinen päättää, että kisoja boikotoidaan, Forsblom pohti.

Jälkihiessä keskusteltiin myös Tokion olympiakisojen järjestelyistä ja lumilautailusta. Klikkaa jutun kuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Lue myös:

Palloliiton mukaan MM-isäntämaa Qatarissa ihmisoikeusasiat eivät ole kunnossa – boikotointia liitto ei kuitenkaan aja

Tutkija ihmettelee KOK:n rokotelinjaa ja nostaa esiin eettisen kysymyksen: "Miksi juuri urheilijat pääsevät ohituskaistalle?"

Kansainvälisen olympiakomitean Bach: Kiina tarjoaa olympialaisurheilijoille koronarokotetta