1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

SM-liigakauden loppuohjelma menee uusiksi – karanteenien takia pelejä jää pelaamatta: "Vaikeuttaa ainakin meidän kiipeämistä ylöspäin"

KooKoo, SaiPa ja HIFK on asetettu karanteeniin HIFK:ssa olleen koronatartunnan vuoksi.

Karanteeniin asetetut joukkueet eivät pysty kokoontumaan yhteisiin harjoituksiin. Kuva elokuulta Kouvolan KooKoon harjoituksista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Koronavirustartunnan vuoksi asetetut karanteenit mutkistavat SM-liigan runkosarjan loppuvaiheita.

Helsingin IFK ja Lappeenrannan SaiPa asetettiin eilen maanantaina karanteeniin HIFK:ssa todetun koronavirustartunnan takia.

Kouvolan KooKoo määrättiin tänään tiistaina koronavirustesteihin ja karanteeniin toistaiseksi. Seuran mukaan tartuntautiviranomainen päättää karanteenin pituudesta testitulosten valmistuttua. KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa arvelee, että lisätietoa karanteenin pituudesta saadaan keskiviikkona.

Kouvolan KooKoon tiistai- ja keskiviikkoillan ottelut jäävät karanteenin vuoksi varmuudella pelaamatta. Lisäksi viikonlopun kaksi KooKoon ja SaiPan välistä ottelua jää pelaamatta SaiPan karanteenimääräyksen vuoksi.

Mikäli KooKoo määrätään karanteenin kahdeksi viikoksi, joukkueella jää pelaamatta yhteensä seitsemän ottelua. Se on kova isku joukkueelle, joka on tavoitellut paikkaa kuuden joukossa. Sijoitus kuuden sakissa takaisi suoran paikan pudotuspeleihin. Nyt joukkue on sijalla yhdeksän.

– Kyllähän se selkeästi vaikeuttaa ainakin meidän kiipeämistä ylöspäin ja varmaan joidenkin muidenkin kiipeämistä ylöspäin. Jos ajatellaan, että pelejä jää pelaamatta ja jokaisessa pelissä on kolme pistettä tarjolla, toimitusjohtaja Sakari Välimaa sanoo.

Itsenäistä harjoittelua karanteenissa

SM-liigan runkosarjan tämän kauden sijoitukset määräytyvät ottelukohtaisen pistekeskiarvon mukaan. Liigahallitus päätti asiasta maanantaina. Karanteenimääräysten johdosta peruuntuneita runkosarjan otteluita ei ole enää mahdollista siirtää myöhäisempään ajankohtaan. Runkosarjan viimeinen kierros pelataan suunnitelmien mukaan 13.4.

– Meillä on ollut tästä periaatepäätös jo viime kesästä asti. Kaikilla on ollut tämä tiedossa. Se on niin tasapuolinen kuin se voi olla. Valittavista vaihtoehdoista varmasti paras, sanoo SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen.

Karanteenin vuoksi SaiPalla jää pelaamatta seitsemän runkosarjan ottelua, millä ei Markkasen mukaan ole juurikaan vaikutusta joukkueen sijoitukseen. SaiPa on tällä hetkellä runkosarjassa sijalla 13.

Karanteenissa oleva joukkue ei voi järjestää yhteisharjoituksia.

– Kyllä tässä haluaisi kaikki pelit pelata ja mahdollisesti mitata itseämme kunnolla playoffseissa. Pitkään karanteeniin joutuminen aiheuttaa epävarmuutta, kun ei saa harjoitellakaan. Pelejä jää pelaamatta ja sitten pitäisi yhtäkkiä olla taas valmiina, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa sanoo.

KooKoon ja SaiPan joukkueen jäsenet ovat olleet oireettomia. Terveenä ollessaan pelaajat voivat harjoitella kotona.

– Vaatii pelaajilta paljon itsenäistä työskentelyä. Meillä on hyvät apuvälineet siihen, miten pystymme etänä auttamaan. Viime kädessä kyse on siitä, että täytyy osoittaa kuinka ammattilainen on, että pystyy tällaisetkin asiat hoitamaan, SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen toteaa.

"Viisautta typistää otteluohjelmaa"

Yle Urheilun tietojen mukaan SM-liigan pudotuspelit aiotaan pelata läpi tavallista lyhyemmällä kaavalla.

Yle Urheilun lähteiden mukaan lyhennetyt pudotuspelit toteutuvat 99-prosenttisella varmuudella, jos yleisöä ei saada ottaa halleihin. Lopullista päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

– Jokaiselle seuralle tulee kuluja jokaisesta ottelusta, oli se sitten kotona tai vieraissa. Ehkä siinä on ihan viisautta, että otteluohjelmaa typistetään. Sen tiedän myös, että asia on vielä hiukan kesken, Kouvolan KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa sanoo.

Liigassa on käyty keskustelua myös pudotuspelien pelaamisesta niin sanotussa kuplassa, jolloin pudotuspelejä keskitettäisiin yhdelle tai muutamalle paikkakunnalle.

Sitä on kuitenkin pidetty liigaseurojen keskuudessa viimeisenä ja huonoimpana vaihtoehtona.

– Jokainen haluaa pelata omassa kotikaukalossa omien mainosten alaisuudessa otteluita, eikä ehkä mennä toiselle paikkakunnalle pelaamaan. Se on ehkä isoin tekijä tässä asiassa, Sakari Välimaa sanoo.

Hän ei henkilökohtaisesti usko, että kuplamalli olisi ratkaisu.

– Toki taustalla on iso halu, että tänä keväänä halutaan löytää Suomen mestari.

Lue lisää:

Koronakaranteeniin joutuneen HIFK:n pitäisi pelata 14 ottelua 17 vuorokaudessa – SM-liiga harkitsee poikkeuksellista ratkaisua runkosarjan viemiseksi päätökseen

Kommentti: Kunnianhimoa vai ahneutta? SM-liiga sai mitä tilasi – kauden tärkeimmällä hetkellä joudutaan todennäköisesti turvautumaan epäreiluun ratkaisuun

Koronaa sairastava Lukon päävalmentaja Pekka Virta kertoi tilanteestaan: "27 päivää teholla"