Liigassa yllätyksellinen ilta – Jukurit höykytti Kärppiä, Sport kaatoi sarjakärki Lukon

Viimeisistä pudotuspelipaikoista kamppaileva HPK kärsi kirvelevän murskatappion sarjajumbo JYPille.

Mikkelin Jukurit murskasi kotikaukalossaan Oulun Kärpät. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Jukurit ja Atte Mäkinen yllättivät jääkiekkoliigan Kärpät-pelissä, jonka ennakkoluuloton mikkeliläisjoukkue vei 5–1. Peruspuolustaja oli vetänyt kauden 38 ottelua tehoitta, mutta nyt hän iski 1+1.

Mäkisen illan lopetti tappelu Kärppien Otto Karvisen kanssa. Maali, syöttö ja tappelu yhteen peliin yhdelle pelaajalle on erikoisuus.

– Täytyy myöntää, että yllätyin tehoista. Ammuin pari laukausta maalia päin, joista ne syntyivät. Tappelu syntyi spontaanisti maalin edessä, enkä ole ennen tehnyt Gordie Howe -hattutemppua, Mäkinen veisteli.

Kärpät on hävinnyt kaksi peliä putkeen pudotuspeliviivan alla oleville, ja nyt esitys oli sekava. Poikkeuksellinen oli myös nippu, kun sivussa olivat Cody Kunyk, Jussi Jokinen, Shaun Heshka ja Mikko Niemelä. Juhamatti Aaltonen putosi kesken pelin.

– Suoritus oli vajaa. En osaa sanoa yhtään, että mistä se tuli. Jukurit taisteli ja teki enemmän hommia, Kärppien Mika Pyörälä huokasi.

Lukko ei vieläkään paukutellut satasia

Liigaa kuluvalla kaudella dominoineella Rauman Lukolla oli tiistaina jo toisen kerran peräkkäin mahdollisuus nousta Vaasan Sportin kustannuksella ensimmäisenä joukkueena yli sadan sarjapisteen. Niin kuitenkin kävi, että haamuraja jäi raumalaisilta rikkomatta lauantaina Vaasassa ja sama toistui myös tiistaina Raumalla.

Sportin voittolukemat 4–1 tietävät sitä, että Lukon pistesaldo on edelleen 99. Ja mikä pahinta: niin koronakaranteenissa oleva HIFK kuin myös kovassa kaukaloiskussa oleva TPS tulevat kohta pistekeskiarvossa ohi.

Lukolla on onneksi kuitenkin hihassa vielä yksi ässä eli 27 vuorokauden teho-osastohoidon jälkeen normipotilaaksi palannut päävalmentaja Pekka Virta. Jos tämän päivän Lukko jotain kaipaa, niin "Peksin" kaltaista isäntää taloon.

– Ensimmäinen erä oli vaikea, ei päästy peliin kiinni jäähyjen takia. Toinenkin erä oli vielä Lukon, mutta ei enää niin selvästi. Kolmanteen kaivettiin sitten hyökkäyspelikin esiin. Saimme kaksi maalia erän alkuun, ja loppu meni sitten järkevästi kelloa vastaan pelatessa, tiivisti Sportin päävalmentaja Risto Dufva.

Lukko oli siirtynyt Pavol Skalickyn maalilla 1–0-johtoon avauserässä, mutta Stuart Percyn ja Niclas Luceniuksen päätöserän alkuun tekemät osumat käänsivät ottelun luonteen täydellisesti. Kun Juho Liuksiala onnistui viemään vaasalaiset jo kahden maalin johtoon, oli peli sillä selvä. Vaasalaisten viimeisen niitin Lassi Lehtisen tyhjäksi jättämään raumalaismaaliin iski Turo Asplund, kun pelikellossa oli aikaa jäljellä enää sekunti.

– Se oli toisinto Vaasan lauantaista. Me emme kestäneet johtoasemassa pelaamista ja Sport käytti paikkansa hyvin. Malttia ja kärsivällisyyttä tarvitaan lisää, jos haluamme kaataa Pelicansin keskiviikkona, Lukon valmentaja Erik Hämäläinen tuskaili.

Sarjajumbo JYP murskavoittoon

Sarjajumbo JYP rökitti HPK:n kotikaukalossaan tiistaina peräti maalein 7–3. Hurrikaanipaidat tekivät ensimmäisen kerran tällä kaudella seitsemän täysosumaa yhdessä ottelussa.

JYP-konkari Jarkko Immoselle ottelu oli 500:s runkosarjapeli JYP:n riveissä. Immonen nakutteli pisteet 1+1 juhlapelissään. JYPin kapteeni ja Liigan ikänestori Jani Tuppurainen pisti vielä paremmaksi tehoin 2+1. Samat pisteet tehtaili myös vasta 19-vuotias Samuel Valkeejärvi.

– Olimme tehokkaita maalipaikoissa ja liikuimme paljon. Hyvä fiilis on tietenkin aina, kun onnistuu. Sanotaanko näin, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Aika helpot maalit jopa, Valkeejärvi summasi.

– Ensimmäisessä erässä nuoret näyttivät suuntaa ja lopussa kokeneet jätkät vastasivat huutoon. Vaikka vähän sohellettiin alussa, se ei meitä hetkauttanut. Joukkue ei antanut periksi, JYP-valmentaja Mikko Viitanen puolestaan totesi.

HPK taipui sarjajumbo JYPille murskaluvuin 3–7. Kuva: AOP

Tuppurainen iski kaikki kolme tehopistettä päätöserään johdattaen JYPin voittoon.

– Jani otti ilmeisesti meiltä nuoremmilta mallia, Valkeejärvi velmuili.

HPK:lle tappio oli katkera, sillä joukkue kamppailee vielä viimeisistä pudotuspelipaikoista. Tiistain kaltaisiin kyykkäyksiin tyvipään joukkueita vastaan ei olisi yksinkertaisesti varaa.

– Yksinkertaisissa asioissa täytyy olla nöyrä. Maalin edestä kaveri teki kaikki osumat. Siinä petti HPK:lta pokka. Ei ollut sellainen suoritus, mitä lähdettiin hakemaan, HPK-valmentaja Matti Tiilikainen puuskahti.

Tappara kunnioitti tyylikkäästi entistä pelaajaansa Jasua

Juhani Jasu teki tiistaina toisen erän päätössekunneilla TPS:lle 1–4-maalin alivoimalla, ja lopulta TPS otti seitsemännen peräkkäisen voittonsa jääkiekkoliigassa kaadettuaan Tapparan maalein 4–2.

Kauden ensimmäisen ottelunsa Tapparaa vastaan Tampereella pelannut Jasu sai avauserässä katsella mediakuutiolta noin minuutin videopätkän saavutuksistaan Tapparassa.

– Tuli kylmät väreet, en osannut odottaa tuollaista. Herkistyin muistelemaan vuosia ja saavutuksia täällä. Täällä on yhä paljon kavereita, pelaajia ja huoltajia, Jasu sanoi.

Lauri Korpikosken loukkaannuttua TPS:n kapteeniksi noussut hyökkääjä voitti Tapparassa kaksi mestaruutta 2016 ja 2017 sekä hopean 2018.

Jasun kausi on ollut muistoja täynnä, sillä helmikuussa hän sai Oulussa täyteen 700 runkosarjaottelun rajan.

TPS:n hallitsema ottelu sai päätöshetkillä ikäviä piirteitä, kun puolustaja Michal Moravcik sai 5+20 minuutin rangaistuksen polvitaklauksesta. Kohteena oli kauden 19. maalinsa tehnyt TPS:n kultakypärä Josh Kestner. Hän ei onneksi loukkaantunut tilanteessa.

Lue myös: