1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Suomalaiset tulokasmaalivahdit tekevät NHL:ssä jotain täysin uskomatonta – onko aika kypsä palkintopöydän putsaamiselle?

Kaapo Kähkösen ja Kevin Lankisen lisäksi myös Aleksander Barkov ansaitsee olla mukana palkintokeskustelussa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Kaapo Kähkönen on torjunut yhdeksän perättäistä voittoa. Kuva: Getty Images

Keskiviikkoaamu oli suomalaispelaajien hirmuvedosta NHL:ssä viimeisin esimerkki. Minnesotan tulokasmaalivahti Kaapo Kähkönen voitti jo yhdeksännen peräkkäisen ottelunsa, mikä sivuaa modernin NHL:n peräkkäisten otteluiden voittoennätystä tulokasveskareiden osalta.

Kähkösen mykistävä vire on nostanut hänet NHL:n kuumimpien maalivahtien joukkoon. Luvut kertovat Wildin suomalaismaalivahdin päivän kunnosta olennaisen: kaksi nollapeliä kolmessa edellisessä ottelussa ja neljä päästettyä maalia neljässä viimeisimmässä pelissä. Eikä kyse ole enää pelkästään loistosta tulokkaiden kisassa.

Jos mukaan lasketaan kymmenen ottelua pelanneet maalivahdit, Kähkösen 12 voittoa riittää koko NHL:ssä sijalle kuusi ja torjuntaprosentti (92,4) sijalle kolme. Päästettyjen maalien keskiarvo 2,05 nostaa Kähkösen peräti kolmanneksi.

Jos taas katsotaan kehittyneistä tilastoista Kähkösen GSAA-lukemaa (6,21), hän löytyy vähintään 600 minuuttia pelanneiden osalta sijalta kuusi.

GSAA-tilasto kertoo torjuntaprosentin ja laukaisumäärien kautta, kuinka monta maalia maalivahti estää suhteessa liigan keskitasoon. Käytännössä luku siis kertoo estettyjen maalien määrän suhteessa odotusarvoon.

On lopulta yhdentekevää, mistä kulmasta Kähkösen tekemistä tarkastelee, lopputulema on aina sama: käsillä on sensaatiomainen tulokaskausi.

Tällaisella tasolla operointi johtaa nopeallakin aikavälillä keskusteluihin mahdollisista henkilökohtaisista palkinnoista. On selvää, että Kähkönen on nostanut jo nyt itsensä keskusteluihin vuoden tulokkaan palkintoehdokkaaksi.

Tästä päästäänkin aasinsillalla suomalaisten tulokasveskarien käsittämättömään kisaan kuluvalla kaudella.

Niin uskomatonta kautta kuin Kähkönen pelaakin, joku voisi argumentoida, että käsillä on tältä osin vasta toiseksi paras tulokaspelaajan suomalaissuoritus kaudella 2020–2021.

Lankisen merkitys Chicagolle valtava

Chicagon Kevin Lankinen on pelannut nimittäin vähintäänkin yhtä upeaa talvea – ja merkittävästi heikommin puolustavan joukkueen takana. Kaksikon vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosentit ovat samaa tasoa, mutta Lankinen on joutunut torjumaan kaksi vaarallista maalipaikkaa pelattua tuntia kohden Kähköstä enemmän.

Kevin Lankinen on torjunut tällä kaudella 20 ottelussa torjuntaprosentilla 91,6. Kuva: Getty Images

Itse asiassa Lankinen on vaarallisten maalipaikkojen osalta (per 60 minuuttia) koko NHL:n kolmanneksi työllistetyin veskari.

Lankisen merkitys Chicagolle on ollut sanoinkuvaamaton. Se, että talven suurimpiin yllättäjiin lukeutuva Blackhawks on tällä haavaa komeasti pudotuspeliviivan päällä, on mitä suurimmassa määrin lähtöisin kahden pelaajan, Kähkösen sekä tähtihyökkääjä Patrick Kanen henkilökohtaisista superkausista.

Lankinen ja Kähkönen ovat todennäköisesti tällä päivämäärällä haastajan asemassa, kun puhutaan vuoden tulokkaasta. Kähkösen joukkuekaverin Kirill Kaprizovin sensaatiomaiset otteet ja tehot ovat nostaneet tämän kisan keulille. Yhtä kaikki käsillä on uskomaton suomalaisinvaasio kyseisessä kategoriassa: jopa kolmen parhaan joukossa saatetaan nähdä kaksi suomalaista!

Eikä vuoden maalivahdille ojennettavan Vezina-palkinnon suhteenkaan ovea voi vielä missään tapauksessa sulkea. Mikäli Kähkösen ja Lankisen veto jatkuu nähdyn kaltaisena, vähintäänkin ehdokkuus saattaa hyvinkin olla realismia. Etenkin Kähkösen tilastot alkavat olla tasolla, jotka johtavat ennemmin tai myöhemmin keskusteluun aiheesta.

Barkov kolmen parhaan keskushyökkääjän joukossa

Eikä tässä vielä kaikki. Myös Floridan Aleksander Barkov on äitynyt talven aikana vireeseen, jonka pitäisi kaiken mukaan johtaa vähintäänkin keskusteluihin siitä, mikä on Panthers-kapteenin asema, kun puhutaan henkilökohtaisista palkinnoista kaudella 2020–2021.

Vaikka se sanotaan Pohjois-Amerikan mediassa edelleen ääneen melko harvoin, on tärkeää ymmärtää, että Barkov on tällä haavaa maailman kolmen parhaan keskushyökkääjän joukossa. Kun puhutaan laadukkaasta ja kokonaisvaltaisesta pelaamisesta kentän molemmissa päissä, Barkovia on vaikea ohittaa.

Aleksander Barkov johtaa suomalaisten kauden pistepörssiä tehoin 12+22=34. Kuva: Getty Images

Barkovia on jo parin vuoden ajan tarjottu keskusteluissa ehdolle parhaan puolustavan pelaajan palkintoon – ja täysin aiheesta. Tälläkin kaudella Tappara-kasvatilla on pystyssä kokonaisvaltaisen pelaamisen klinikka, johon harva pystyy vastaamaan. Barkov loistaa hyökkäyksessä, mutta tappaa myös jäähyt, vie aloitukset 53-prosenttisesti ja näyttää eteen sekä riisto- että blokkitilastoissa.

Edistyneet tilastot antavat nekin suoraa suitsutusta Barkoville.

Kun Barkov on ollut jäällä viidellä viittä vastaan, Florida on vienyt maalipaikat nimiinsä 62-prosenttisesti ja vaaralliset maalipaikat 68-prosenttisesti. Molemmissa kategorioissa Barkov nousee koko liigan osalta seitsemän parhaan hyökkääjän joukkoon.

Puhumme täysin poikkeuksellisesta – jopa historiallisesta – suomalaisesta sentteripelaamisesta NHL:ssä.

Barkovin on pakko olla yksi voittajasuosikeista parhaan puolustavan hyökkääjän palkintoon. Pohjoisamerikkalaismedian äänestystottumukset huomioon ottaen voittoon voi olla vaikea uskoa, mutta jonkinlaiseksi urapalkinnoksi profiloituvan Selken saalistaminen alkaa Barkovin kohdalla uran ensimmäisellä ehdokkuudella.

Saman suuntainen saattaa olla tilanne Hart-palkinnon kanssa.

Barkov ei voita liigan arvokkaimman pelaajan palkintoa, mutta viimeistään nyt suomalainen pitäisi nostaa keskusteluihin. Edmontonin Connor McDavid sekä Chicagon Patrick Kane ovat palkinnon suurimmat voittajasuosikit, mutta Barkovin on oltava kauden ensimmäisen puoliskon jälkeen ainakin lähellä ehdokkuutta.

Hart-pokaali on usein mielletty parhaan pelaajan palkinnoksi, vaikka virallisesti se on määritelty arvokkaimman pelaajan palkinnoksi. Jos pytystä äänestettäisiin nimenomaan arvokkaimman pelaajan palkintona, Barkovin osakkeet kisassa nousisivat, sillä kiistaton tosiasia on, ettei Florida olisi likimainkaan nykyisellä tasollaan ilman kapteeniaan..

Rantanen maalipörssin kuudes

Jotain suomalaisen jääkiekkoilun tilasta kertoo myös se, että edellä mainittujen ehdokkaiden ulkopuolelle jää vielä useita loistavasti pelanneita tähtikategorian pelaajia.

Esimerkiksi Coloradon Mikko Rantanen löytyy NHL:n maalipörssistä sijalta kuusi ja pistepörssistä sijalta kolmetoista. Eikä unohtaa sovi Carolinan Sebastian Ahoa, joka on joukkueensa kiistaton johtaja ja kokonaisvaltaisen pelaamisen osalta hänkin huipputasolla maailman kovimmassa liigassa.

Mikko Rantasen vyöllä on tältä kaudelta 30 (14+16) tehopistettä. Kuva: Getty Images

Yleiselläkin tasolla voitaneen todeta, että jos Aho on Suomen toiseksi paras sentteri, kotimaisella jääkiekolla pyyhkii melko hyvin.

Suomi on alkanut tuottaa yksilöosaamista viimeisen kymmenen vuoden aikana tavalla, joka tulee väistämättä näkymään NHL-maailmassa tulevina vuosina myös henkilökohtaisina palkintoina. Edellä mainittujen herrojen lisäksi ainakin Miro Heiskasella ja Patrik Laineella on kaikki eväät loistaa tulevaisuudessa myös palkintogaaloissa.

Joko pelattaisiin olympiakiekkoa?

Lue myös:

Patrik Laine kummitteli NHL:n suomalaistähden takaraivossa ennen siirtoa Columbukseen – Joonas Korpisalo ymmärsi ensimmäisissä harjoituksissa hyökkääjän poikkeuksellisuuden

Minnesotan ennätysmies Kaapo Kähkönen jatkoi hämmästyttävää virettään, Aleksandr Ovetshkin nousi NHL:n kaikkien aikojen maalipörssissä jo kuudenneksi

Barkov takoi jälleen kolmen tehopisteen illan – pelaajat kehuivat maailman parhaaksi, kapteeni kuittasi vaatimattomaan tyyliinsä