1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. EURO 2020

Uefan EM-ukaasi tyrmistytti Saksassa ja aiheutti hätäkokouksen – Suomelle olennaisessa Tanskassa huomio kiinnittyi asiaan, josta ei puhuttu

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on valmis vaihtamaan isäntäkaupunkeja, jos he eivät voi ottaa yleisöä ensi kesänä EM-kisoihin peleihin.

Tästä pokaalista pitäisi pelata ensi kesänä 12 eri kaupungissa, mutta suunnitelmien yllä on mustia pilviä. Kuva: Jan Hetfleisch/UEFA via Getty Images)

Euroopan jalkapalloliitto Uefa tiedotti keskiviikkona haluavansa jokaiseen ensi kesän miesten EM-kisojen otteluun yleisöä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan alkulohkot pelataan 12 eri kaupungissa. Uefa esitti tiedotteessaan myös ukaasin EM-kisajärjestäjille: Jos järjestäjäkaupunki ei voi ottaa yleisöä peleihin, kaupunki voidaan siirtää sivuun ja vaihtaa toiseen yleisöä ottavaan kaupunkiin.

Saksassa tyrmistyttiin Uefan linjauksesta. Saksan parlamentin urheilukomitean puheenjohtaja Dagmar Freitag tyrmäsi Uefan kannan vallitsevan koronavirustilanteen takia.

– Uefan vaatimus on sivistymätön ja vastuuton, kun katsotaan tilannetta pandemian aiheuttamien haasteiden näkökulmasta. Niitä 12 isäntäkaupunkia joutuvat vielä kohtaamaan, Freitag sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Freitag piti Uefan vaatimusta osoituksena siitä, kuinka erillään jalkapallomaailma on muusta yhteiskunnasta.

Isäntäkaupunkien pitää ilmoittaa 7. huhtikuuta mennessä Uefalle, kuinka paljon faneja he pystyvät ottamaan stadioneilleen. Uefan puheenjohtaja Aleksandr Ceferin kertoi tiistaina Sky Sportsin haastattelussa, (siirryt toiseen palveluun) että ihannetilanteessa EM-kisat pelataan yhä 12 kaupungissa. Ceferinin mukaan on kuitenkin mahdollista, että isäntäkaupunkien määrä on 10 tai 11. Ceferin oli tiistaina Sky Sportsille hyvin jyrkkänä: Jokaisen isäntäkaupungin pitää pystyä ottamaan yleisöä EM-peleihin.

Uefan puheenjohtaja Aleksandr Ceferin haluaa kovasti yleisöä kesän EM-kisoihin. Kuva: Simon Hofmann - UEFA/UEFA via Getty Images

Sky Sportsin tietojen mukaan voi olla, että isäntäkaupungeista Glasgow ja Dublin eivät voi ottaa yleisöä kesäkuussa pidettäviin EM-kisoihin Skotlannin ja Irlannin hallitusten asettamien koronarajoitusten takia.

Saksalaisen uutistoimisto SID:n mukaan Uefan ukaasi aiheutti Saksassa kisajärjestäjille hätäkokouksen. Ensi kesänä Saksassa pitäisi pelata EM-kisoja Münchenissä.

Münchenin pormestari Dieter Reiter sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että tässä vaiheessa on mahdotonta ennustaa, pääseekö yleisöä EM-otteluihin. Reiter kritisoi Freitagin tapaan Uefan toimintaa.

– Etenkin näinä aikoina haluaisin nähdä Uefassa vastuussa olevilta suoraa yhteyttä isäntäkaupunkeihin, jotta voidaan löytää ratkaisu yhdessä, Reiter totesi.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on mukana ensimmäistä kertaa EM-kisoissa. Suomen on tarkoitus pelata kaksi alkulohkopeliä Venäjällä Pietarissa ja yksi Kööpenhaminassa Tanskassa. Venäjä ja Belgia tulevat vastaan Pietarissa ja Tanska Kööpenhaminassa.

Uefan johtokunta kokoustaa 19. huhtikuuta. Lopulliset päätökset isäntäkaupungeista tehdään 20. huhtikuuta Uefan kongressissa. Suomen lohkoisännistä Tanskassa otettiin maan yleisradioyhtiö DR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) rauhassa vastaan Uefan vaatimus.

Tanskassa toivotaan, että Kööpenhaminan Parken-stadionille voidaan ottaa yleisöä edes yksi kolmannes. Kuva Tanskan intohimoista kannattajista EM-karsinnoista ennen koronapandemiaa. Kuva: Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images

Tanskan jalkapalloliiton johtajan Jakob Jensenin mukaan liitto, maan kulttuuriministeriö ja maan terveysviranomaiset ovat käyneet hyviä keskusteluita siitä, voiko yleisöä päästää EM-otteluihin. Selvennys on tulossa vielä ennen Uefan asettamaa takarajaa 7. huhtikuuta.

Jensenin mukaan he ovat rakentaneet hahmotelmaa kesälle pohjautuen rokotussuunnitelmaan ja koronapasseihin.

– Kiinnittäisin huomiota siihen, että mitään vaatimusta tietylle katsojamäärälle ei ole. Olemme aiemmin Tanskan Superliigassa (maan pääsarja) täyttäneet menestyksekkäästi yhden kolmanneksen stadionista. Sitä mahdollisuutta työstämme. Tutkimme ja uskomme myös mahdollisuuteen, jossa stadionilla olisi paljon enemmän katsojia, Jensen totesi DR:lle (siirryt toiseen palveluun).

Venäjällä rajoitukset eivät ole olleet niin tiukat kuin monessa muussa maassa. Venäjän jalkapalloliigassa on päästy viime viikkoina jopa yli 20 000 katsojan yleisömääriin (siirryt toiseen palveluun).

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Huuhkajien kotipesä olisi turnauksen ja sitä edeltävän leirityksen ajan tarkoitus pitää Repinossa Venäjällä. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi viikko sitten Yle Urheilulle, että leiritys voi siirtyä myös Suomeen tilanteen muuttuessa.

– Siitäkin on keskusteltu. Ei se ole täysin mahdoton vaihtoehto. Lähtökohta on alkuperäinen vaihtoehto, mikäli se pystytään terveysturvallisesti järjestämään. Totta kai liikumme pelaajien ja muiden joukkueen jäsenten terveys etunenässä, Lahti sanoi.

Lahden mukaan lopullinen päätös leirityksen paikkakunnasta tehdään sitten, kun kisaohjelma ja pelipaikat on lopullisesti vahvistettu.

Lue lisää:

Euroopan jalkapalloliitto haluaa katsojia jokaiseen EM-kilpailujen otteluun

Palloliitossa odotetaan kuumeisesti Uefan päätöksiä EM-kisoista – Huuhkajien leiritys voi siirtyä Venäjältä kotimaahan: "Siitäkin on keskusteltu"

Suomen jalkapallomaajoukkueen historiallinen kannanotto toi Tim Sparville uran pahimman vihapalauteryöpyn – "Joku kirjoitti, ettei tule enää katsomaan meitä"

Kohuttu Bundesliiga-lupaus olisi otettu Huuhkajiin maaliskuussa, mutta Saksa meni edelle – Kanerva: "Asia on ainakin toistaiseksi taputeltu"

Hradecky, Uronen ja Jensen sivussa – katso Huuhkajien joukkue ensimmäisiin MM-karsintapeleihin

Tätä Zlatan-herkkua on tarjolla 1728 päivän tauon jälkeen? Sensaatiopaluuta hehkutetaan – "Ruotsista yksi EM-kisojen kuumimmista joukkueista"

Huuhkajille kova kolaus MM-karsintojen alla – Jere Urosella korona