1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

KalPa voitti “veitsi kurkulla” kolme kertaa HIFK:n ja meni SM-finaaleihin – "Kaksi ensimmäistä peliä nukuttiin ihan täysin"

KalPa nousi kahden voiton takaa Naisten liigan loppuotteluihin.

Elisa Holopainen sinetöi maalillaan KalPan finaalipaikan. Kuva: Tomi Hänninen

KalPa voitti Naisten Liigan välierissä HIFK:n maalein 3-1 ja eteni finaaleihin. KalPa nousi ottelusarjassa kahden voiton takaa loppuotteluihin. HIFK oli voittanut välieräsarjan kaksi ottelua, mutta KalPa vei seuraavat kolme.

Keskiviikkona Kuopiossa KalPa meni johtoon toisessa erässä Emma Ritarin alivoimamaalilla ajassa 25.53. Hieman vajaat kuusi minuuttia myöhemmin KalPa teki ottelun toisen maalinsa, mutta tällä kertaa ylivoimalla. Saila Saari osui Tanja Niskasen syötöstä.

Kolmannessa erässä HIFK:n tshekkiläinen tehohyökkääjä Michaela Pejzlová kavensi ylivoimalla. HIFK piti KalPaa kovasti varpaillaan. Clara Rozier vielä osui tolppaan ennen kuin Elisa Holopainen iski lopullisen niitin tekemällä KalPan kolmannen maalin.

19-vuotias Holopainen palkittiin alkuviikosta Naisten liigan runkosarjan parhaana pelaajana.

KalPan kokenut hyökkääjä Saila Saari kuvaili tunnelmia loistavaksi, kun Yle Urheilu tavoitti hänet ottelun jälkeen.

– Olen ihan sairaan ylpeä meidän jokaisesta pelaajastamme, valmentajastamme ja taustaryhmämme jäsenestämme. Kaksi ensimmäistä peliä nukuttiin ihan täysin. Sitten ihmeteltiin, mikä homma on menossa, Saari kuvaili.

Kahden tappiollisen pelin jälkeen KalPa oli kokoontunut yhteen pohtimaan otteitaan. Joukkue oli päättänyt laittaa kaiken peliin ja ruvennut pelaamaan joukkueena. Saari kuvaili, kuinka joukkue oli alkanut blokata kiekkoja. Erikseen Saari halusi nostaa esiin joukkueestaan onnistujina Salla Rantasen ja Liisa Kastikaisen, jotka pelasivat “ilmiömäistä alivoimapeliä.”

– Fakta on, että HIFK pelasi kaksi ensimmäistä peliä joukkueena. Me emme. Hävittiin kaksinkamppailut ja olimme oikeastaan jokaisella osa-alueella HIFK:ta heikompia. Kaikki kunnia heille. He pelasivat aivan loistavan kauden ja olivat loistava vastus välierissä, Saari sanoi.

Ratkaisupelistä Saari osasi odottaa tiukkaa aiempien kokeemuksien perusteella. Saari iloitsi, kuinka KalPa ei lähtenyt roiskimaan kiekkoa HIFK:n kovasta painostuksesta huolimatta.

– Pelasimme keskustan tukkoon, 1+1 tehot keskiviikkona napauttanut Saari nosti esiin voiton avaimeksi.

KalPa pääsi viime keväänä seurahistoriansa ensimmäisiin naisten SM-finaaleihin, mutta loppuottelut jäivät pelaamatta koronaviruspandemian takia. Tuolloin vastaan piti asettua Kiekko-Espoo. Nyt KalPan ja Kiekko-Espoon finaalisarjan pitäisi toteutua.

Kiekko-Espoo eteni finaaleihin jo aiemmin, kun kaatoi Ilveksen toisessa välieräparissa voitoin 3-1.

Saila Saari tuli täksi kaudeksi KalPaan neljän Kärpät-kauden jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Naisten Liigan finaalit alkavat lauantaina Espoossa.

Viime kaudella Saari oli tässä vaiheessa Naisten Liigaa häviäjien puolella, kun Kärppien kapteenina toiminut hyökkääjä taipui juuri KalPalle välierissä. Finaalista hän odottaa tiukkaa kamppailua kokenutta Kiekko-Espoota vastaan.

Saari on kohdannut Kiekko-Espoon pelaajia JYPin ja Kärppien paidassa finaaleissa useamman kerran.

– Nämä (KalPan) tytöt ansaitsivat finaalipaikan jo viime vuonna. On kunnia-asia olla nyt heidän kanssa finaaleissa, Saari ilakoi.

Saaren mukaan Kiekko-Espoota voi horjuttaa hyvällä liikkeellä ja joukkuepeliä.

– Paremmin joukkueena pelaava voittaa mestaruuden. Pysytään tiivinä, autetaan koko kaveria. Liikutan hyvin, mutta ei hölmösti, Saari listaa.

31-vuotias Saari urakoi vielä alkukaudesta kunnolla, sillä hänellä oli opiskelut kesken Oulussa. Hän matkusti tiuhaan Oulun ja Kuopion väliä. Tuolloin Saaren mukaan jaloissa teki tiukkaa, kun pitkien matkojen jäljiltä piti hypätä suoraan jäälle. Kauden huipennukseen hän on voinut valmistumisen jälkeen latautua ilman matkustamista Kuopiossa.

– Näin on parempikin korona-aikana, vaikka koti ja perhe ovat Oulussa. Nyt keskitytään vielä pieni hetki. Olen todella iloinen, että olen pystynyt järjestämään asiat ja olemaan vielä paremmin joukkueen mukana. Olin asiat kaavaillut näin, Saari sanoo.

Päivitetty kello 22.05. Lisätty Saila Saaren kommentit.

Korjattu 18.3. klo 17.38. Korjattu Elisa Holopainen jutun pääkuvaan. Aiemmin kuvassa oli Matilda Nilsson.

Lue lisää:

Huikeat tehot kerännyt 19-vuotias KalPa-hyökkääjä Elisa Holopainen palkittiin Naisten Liigan runkosarjan parhaana – huomenna edessä kauden tärkein peli

Useampi ranskalaispelaaja sykähdyttää Naisten Liigan pistepörssin kärkipaikoilla – "Ulkopuolisen silmin näyttää ehkä hieman erikoiselta"