1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Stina Nilssonin valinta Östersundiin aiheutti kohun, mutta maailmancupin debyytti löi kriitikoille jauhot suuhun – "Kaikki ovat varmaan ihan hiljaa"

Yle Urheilun ampumahiihtoasiantuntija Laura Toivanen avaa, miksi maastohiihdossa sprintin olympiakultaa voittaneen Stina Nilssonin vauhti oli Östersundissa vaisua.

Stina Nilsson oli yhtä hymyä ensimmäisen maailmancupin kilpailunsa jälkeen Östersundissa. Ruotsalainen selvisi vain yhdellä sakolla. Kuva: Anders Wiklund/AOP

Ruotsalaisen Stina Nilssonin, 27, tekemisiä on seurattu jättimäisellä suurennuslasilla siitä lähtien, kun hän ilmoitti viime maastohiihtokauden jälkeen vaihtavansa lajinsa ampumahiihtoon.

Ampumahiihtokausi on ollut vaisu toiseksi ylimmällä tasolla IBU Cupissa, mutta maailmancupin debyytissään Nilsson yllätti monet. Perjantaina Nilsson täräytti parhaan kilpailuammuntansa, kun hän selvisi Östersundin pikakisassa vain yhdellä sakolla. Lopputuloksissa ruotsalainen oli 26:s ja hän lunasti paikan lauantain takaa-ajoon.

– Hänen debyyttinsä oli yllättävän hyvä. Viimeisin kisa IBU Cupissa reilu viikko sitten ei lähtenyt mihinkään. Nyt hän pystyi yhdellä sakolla lähtemään liikkeelle. Se on maailmancupissa hyvä suoritus. Hänellekin oli varmaan yllätys, että pääsi heti maailmancupin pisteille, Yle Urheilun asiantuntija Laura Toivanen arvioi.

Paikka ei ollut Nilssonille helppo, sillä hänen valintansa Östersundin maailmancupiin aiheutti pienen myrskyn.

Nilsson on IBU Cupin kokonaiskilpailussa 33:ntena. Hänen edellään on peräti neljä ruotsalaista. Heistä parhaana Elisabeth Högberg, 34, on cupissa 13:ntena.

Högbergille Nilssonin valinta oli suuri pettymys.

– Sunnuntai oli vaikea päivä, kun sain kuulla valinnoista. Tämä on tosi ankeaa, koska olin hyvässä vireessä viime viikolla ja tuntui, että kunto on menossa parempaan suuntaan. Olisin tietysti halunnut päästä Östersundiin, koska olin viime kisassa viides, mikä on paras sijoitukseni, hän kommentoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Toivasen mukaan Nilsson näpäytti pikamatkalla epäilijöitään.

– Tämän jälkeen kaikki ovat varmaan ihan hiljaa, koska hyvinhän tuo meni.

Stina Nilssonin ura ampumahiihtäjänä alkoi takkuisesti. IBU Cupin ensimmäisessä kilpailussa ruotsalainen ampui viisi sakkoa. Parhaimmillaan Nilsson on päässyt kahdella sakolla tällä kaudella ennen maailmancupin avaustaan. Kuva: Imago Sport / AOP

Asiantuntija kuitenkin myöntää, ettei Nilssonin taso ole kauden aikana ollut maailmancupiin oikeuttava. Nilsson on sijoittunut vain kerran kymmenen parhaan joukkoon IBU Cupissa.

Taustalla on suurempi syy: potentiaali, jonka Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Johannes Lukas näkee Nilssonissa.

– Nilssonin tavoite ei ole kiertää IBU Cupia ja lopettaa sitten uraansa, vaan tavoite on pärjätä maailmancupissa ja hiihtää kovia suorituksia. Siihen nähden, mitä useammin siellä käy, sitä useammin on mahdollisuus menestyä ja ympyrät tulevat tutuiksi, Toivanen sanoo ja jatkaa:

– Ruotsilla on käynyt useampi seitsemäs nainen kokeilemassa maailmancupia, eikä ole lähtenyt. Nilsson on ollut maailman nopein naishiihtäjä, joten potentiaalia on. Toki pyssy selässä hiihtäminen ei ole sitä, mitä hän on tottunut näyttämään hiihtäjänä.

Yllättävän hidas

Vaikka maailmancupin debyytti sujui Nilssonilta yli odotusten, monia kummastutti ruotsalaisen hiihtovauhti. Kovista maastohiihtopohjista ja -menestyksestä huolimatta Nilsson jäi hiihtoajoissa sijalle 30.

Toivasen mukaan tämä on usean asian summa.

Ensinnäkin selässä on neljän kilon ase, minkä seurauksena tekniikka ja rytmitys hiihdossa muuttuvat.

– Hän ei ehkä pääse käyttämään niitä vahvuuksia, joita on pystynyt hiihtäjänä käyttämään. Neljän kilon pyssy estää sen, ettei hän ehkä pääse johonkin asentoon tai ylävartaloa ei pysty käyttämään tietyllä tavalla hiihtäessä.

Toinen, Toivasen mielestä suurempi syy on kokonaiskuormituksessa.

– Kun maastohiihtotreenin päälle laitetaan ammuntaa 200–300 tuntia, se on pois palautumisesta, mikä vaikuttaa hermostoon. Siinä joutuu olemaan tosi tarkkana, mikä kuormitus on. Se on yksi ampumahiihdon hienouksista, että eniten treenaava ei aina pärjää parhaiten.

Stina Nilsson väsähti selvästi pikakisan lopussa, eikä vauhtia viimeiselle puolelle kilometrille enää riittänyt. Kuva: Anders Wiklund/AOP

Nilssonin ensimmäinen ampumahiihtokausi on antanut lupauksia tulevaisuuteen.

Toivanen sanoo, että Nilssonilla on vielä paljon petrattavaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että muun muassa Saksan Denise Herrmann pystyi maastohiihdosta ampumahiihtoon vaihtaessaan oppimaan uuden lajin salat nopeasti, muutamassa vuodessa.

27-vuotiaana lajia vaihtanut Herrmann voitti jo toisella ampumahiihtokaudellaan henkilökohtaisia kilpailuja maailmancupissa. Viime vuosina saksalainen on napannut kuusi MM-mitalia.

– Nilssonin pitää nyt keskittyä kokonaisuuteen. Hän varmasti pystyy kiilaamaan itsensä Ruotsin maailmancupin joukkueeseen. Saa nähdä, tulevatko olympialaiset liian aikaisin. Veikkaan, että kymmenen kuukautta eteenpäin voi olla liian tiukka.

Olosuhteiden puolesta Nilsson on kuitenkin hyvässä asemassa. Ruotsin ampumahiihtojoukkueella on käytössään useita valmentajia päivittäisessä harjoittelussa. Lisäksi Nilsson pääsee ottamaan mallia esimerkiksi Hanna Öbergistä, joka on tällä hetkellä kolmantena maailmancupissa ja voittanut olympiakultaa pikakilpailusta kolme vuotta sitten.

Naisten takaa-ajo kilpaillaan lauantaina kello 13.10. Suora lähetys nähdään Yle Areenassa. Kilpailu näytetään jälkilähetyksenä TV2:ssa kello 13.50.

Lue myös:

Tiril Eckhoffin voittoputki jatkuu yhä – lajia vaihtanut Stina Nilsson löi suomalaiset

Stina Nilsson debytoi maailmancupissa viikonloppuna: "Näyttänyt hyvää menoa"