1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Kommentti: Huuhkajien tähtipelaaja nousi otsikoihin surullisella tavalla – osuva ajoitus muistuttaa, kuinka paljon rasisminvastaista työtä on vielä tehtävänä

Riippumatta Glasgow’ssa pelatun Eurooppa-liigan ottelun tapahtumista, rasisminvastainen ja tasa-arvoa edistävä työ on edelleen pahasti kesken, Yle Urheilun Henri Pitkänen kirjoittaa.

Glen Kamaran hermo petti, kun Slavia Prahan Ondrej Kudela kävi kuiskimassa suomalaisen korvaan. Kuva: 2021 Getty Images

Kuinka osuvaa ja samalla niin surullista. Suomessa vietetään rasisminvastaista teemaviikkoa, ja tasa-arvon päivän aamuna saa lukea uutisen, jonka mukaan suomalaisen jalkapallon lippulaivan Huuhkajien tähtiin kuuluvaa Glen Kamaraa on solvattu ottelussa rasistisesti.

Eurooppa-liigan neljännesvälierien toinen kamppailu Glasgow Rangersin ja Slavia Prahan välillä oli tunteikas, ja vierasjoukkuetta kuumensi kaksi punaista korttia saaneen skottiseuran kovat otteet. Soppa kiehahti yli loppuminuuteilla, kun jo varmaa jatkopaikkaa kohti lipuneen Slavian kapteenistoon kuuluva Ondrej Kudela kuiskutteli Kamaran korvaan jotain.

Huuhkajien keskikentän pallotaituri on säyseä, tasapainoinen ja ystävällinen ihminen, jonka poikkeuksellisen raivoisa reaktio tuli suoraan sydämestä. Kamaraa selvästi loukattiin tavalla, jota kenenkään ei pitäisi kokea ikinä missään.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Prahalaisseuran vastineessa Kudelan väitettiin kuiskanneen suomalaisen korvaan “you fucking guy”. Tapauksesta järkyttynyt Rangers-manageri Steven Gerrard totesi ottelun jälkeen (siirryt toiseen palveluun), ettei korvaan mennä kättä suojana pidellen kuiskuttelemaan mitään, jollei kyseessä ole jokin poikkeuksellinen viesti.

Slavia väitti Kamaran hyökänneen ottelun jälkeen pelaajatunnelissa nyrkein Kudelan kimppuun Uefan delegaatin ja Gerrardin silmien alla. Jos näin on käynyt, Kamaran käytös on yhtä lailla tuomittavaa. Se on kuitenkin vain seurausta aiemmin tapahtuneesta.

Riippumatta siitä, mitä tarkalleen tapahtui, välikohtaus muistuttaa jälleen siitä, kuinka kipeästi rasisminvastaista ja kaikenlaisen syrjinnän kitkevää tasa-arvotyötä tarvitaan. Uefa on ollut kykenemätön reagoimaan tarpeeksi voimakkaasti tapauksiin, joita on ilmennyt tasaiseen tahtiin.

Punaista korttia rasismille on turha vilautella, jos puheet jäävät vain korulauseiden tasolle. Gerrard vetosikin pelin jälkeen Uefaan, jotta jälleen yhtä tapausta ei lakaistaisi maton alle.

Edes katsojien poistaminen katsomosta ei ole auttanut ongelman kitkemisessä, kun pelaajat laukovat toisilleen törkeyksiä. Ylimääräisenä taakkana tulee vielä sosiaalisessa mediassa pelaajiin kohdistettava törky. Pariisissa viime syksynä nähdyssä tapauksessa pääroolissa oli jopa romanialaistuomari, jonka loukkaavien sanojen jälkeen PSG:n ja turkkilaisen Basaksehirin ottelu keskeytettiin.

Romelu Lukaku on puhunut usein kohtaamastaan rasismista. Syksyllä 2019 hän tuuletti maalia Slavia Prahan vieraskentällä ja kertoi saaneensa osakseen solvauksia. Kuva: 2019 Claudio Villa - Inter

Prahalaisseura on vielä oma aivan oma tapauksensa. Seuran vastineessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan mahtipontisesti, miten jo seuraa perustettaessa valkoinen on otettu yhdeksi pääväreistä ilmentämään puhtautta, reiluutta ja kunnioitusta vastustajaa kohtaan.

Silti syksyllä 2019 seura vaati Interin Romelu Lukakulta anteeksipyyntöä (siirryt toiseen palveluun), kun belgialaishyökkääjä oli kertonut Prahassa pelatun Mestarien liigan ottelun yhteydessä kuulemistaan jatkuvista rasistisista huudoista ja loukkauksista. Slavia oli kertomuksensa mukaan tutkinut kuvanauhat ja tehnyt tarkan selvitystyön, mutta mitään ongelmallista ei heidän mukaansa oltu havaittu.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv muistutti Yle Urheilun haastattelussa keskiviikkona, että rasismi on edelleen osa yhteiskuntaamme, mikä on näkynyt myös jalkapallossa.

– Vaikka elämme 2020-lukua ja kaikki luulevat meidän kehittyneen ihmiskuntana, meillä on paljon parannettavaa, Sparv totesi.

Sparvin keskikenttäparin Kamaran tapaus osoittaa konkreettisesti, kuinka osuvia sanat ovat. Jakamaton ihmisarvo kuuluu kaikille.

Lue myös:

BBC: Glen Kamara joutui rasismin kohteeksi Eurooppa-liigan ottelussa, päävalmentaja Steven Gerrardilla paloivat päreet: "Meitä kutsutaan valehtelijoiksi"

Uefa tutkii Glen Kamaran väitettyä väkivaltaisuutta – myös rasismisyytöksien tutkinta etenee

Suomen jalkapallomaajoukkueen historiallinen kannanotto toi Tim Sparville uran pahimman vihapalauteryöpyn – "Joku kirjoitti, ettei tule enää katsomaan meitä"

Viime vuoden finaalipari Bayern Munchen ja Paris Saint-Germain iskevät yhteen Mestarien liigan puolivälierissä – katso tästä kaikki otteluparit