1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon Naisten Liiga

Tulikuuma Elisa Holopainen johdattaa KalPan historialliseen kultajahtiin – asiantuntija odottaa tasaväkistä finaalisarjaa: "Kumpi vain pystyy voittamaan"

Kiekko-Espoon ja KalPan loppuottelusarja alkaa tänään Espoossa. Avausfinaalia voi kuunnella Yle Puheella suorana klo 12.30 alkaen.

Elisa Holopainen on KalPan tähti, joka Kiekko-Espoon täytyy saada kahlittua. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Häätermein Kiekko-Espoo ja KalPa saavat viimein toisensa, kun koronapandemian takia viime keväänä joukkueiden välillä peruuntunut Naisten Liigan finaalihuipennus päästään tällä kerralla toivottavasti pelaamaan loppuun saakka. Pelit alkavat lauantaina Espoossa, ja mestaruuden pokkaa itselleen kolmella voitolla.

Kärpät puolivälierissä 2–0 kukistanut KalPa nousi loppuotteluihin pahasta sillasta, sillä HIFK johti välieräsarjaa jo 2–0 vietyään ensimmäiset pelit 7–3 ja 5–2. Kolmas peli kääntyi KalPalle 6–2, ja puolustustaan sarjan edetessä tilkinnyt joukkue vei kaksi viimeistä ottelua 3–1.

KalPan 19-vuotias tähtihyökkääjä Elisa Holopainen on kerännyt tällä kaudella jo 79 (48+31) tehomerkintää, kun hän tykitti alkusarjassa 54, jatkosarjassa 10 ja pudotuspeleissä 15 pistettä.

Nyt joukkue pääsee hakemaan seurahistorian ensimmäistä mestaruutta, ja runkosarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Holopainen ei malta odottaa pelien alkamista.

– Totta kai vähän jännittää, ja fiilis joukkueessa on odottava. Kaikki haluavat pelata näitä pelejä ja voittaa mestaruuden. Se on ollut pitkään tavoitteena, ja olemme askeleen lähempänä.

Kiekko-Espoo ei ole myöskään voittanut mestaruutta, mutta espoolaisella naiskiekolla on toki pitkät mestaruusperinteet. Blues hallitsi sarjaa koko 2000-luvun, ja mestaruussuman onnistui rikkomaan vain Ilves vuonna 2006. 2010-luvulla Blues voitti vielä neljä mestaruutta lisää.

Holopaisen vuosi 2019 alkoi Tyttöleijonissa MM-pronssilla ja valinnalla kisojen parhaaksi hyökkääjäksi. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Kauden aikana joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja voitot ovat tasan 2–2. Holopainen uskoo, että KalPa löytää lääkkeet espoolaisten vahvaa puolustusta vastaan.

– Heillä on kokenut ja liikkuva joukkue, mutta liikkuva on meidänkin joukkue. Tasaista tulee varmasti. Täytyy liikkua paljon ja kun maalipaikat tulevat, siinä täytyy olla röyhkeitä.

– Kaikki asiat täytyy tehdä kentällä ja sen ulkopuolella niin hyvin kuin mahdollista, ja täytyy luottaa itseensä sekä kavereihin, Holopainen sanoo mestaruuslääkkeiksi.

Ruotsia kohti?

Holopaisella itsellään riittää jännitettävää kaukalon ulkopuolellakin, sillä finaalien keskelle maanantaille osuu myös viimeisenä lukiosuorituksena ylioppilaskirjoitusten englannin koe. Aiemmin läpi ovat jo menneet terveystieto, äidinkieli sekä psykologia.

Kuopiolaisesta ollaan oltu kiinnostuneita myös ulkomailla, ja voi olla, että kuluva kevät jää viimeiseksi Suomessa.

– Ruotsi kiinnostaa eniten Suomen lisäksi, mutta katsotaan nyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yliopiston olen sulkenut pois, sillä opiskelu ei oikein ole oma juttu.

Vahvan kauden taustatekijäksi hän näkee etenkin koko ajan vankistuneen itseluottamuksen.

– Olen kokenut kehittyneeni kauden mittaan, ja itseluottamus on ollut korkealla. Olen uskaltanut yrittää ja uskaltanut pelata omilla vahvuuksillani.

Vuosi 2019 oli Holopaiselle käänteentekevä. Hän oli vuoden alussa voittamassa Tyttöleijonissa MM-pronssia, ja hänet palkittiin turnauksen parhaana hyökkääjänä. Kevät huipentui hopeisiin aikuisten kotikisoihin Espoossa, ja vaikka finaali päättyikin kaikkien käänteiden jälkeen tappioon, muistot ovat ikuisia.

– Silloin alkukaudesta 2018–2019 MM-kisat oli unelma, joka muuttui kauden aikana tavoitteeksi. Olihan se hienoa olla mukana, ja tulen muistamaan ne hetket ikuisesti. Se oli iso harmi, mutta samalla jokaisesta sai olla tosi ylpeä.

– Siinä oli dramaattisia hetkiä, joista jäi monenlaisia fiiliksiä. Päällimmäisenä se oli hyvä kokemus. Tyttöjen pronssimitali oli myös kiva lisä, ja meillä oli hyvä joukkue, jossa oli paljon tuttuja. Se on myös muisto, jonka tulen muistamaan ikuisesti.

Elisa Holopaisen itseluottamus on kasvanut onnistumisten myötä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kevään MM-kisat pyritään edelleen pelaamaan toukokuussa Kanadassa, ja Holopainen on taatusti päävalmentaja Pasi Mustosen papereissa korkealla. Hyökkääjän tavoite on päästä myös olympiajäille.

– Totta kai tuollaiset kokemukset antavat lisämotivaatiota arkeen, ja MM-kisoissa näki, mitä pitää vielä kehittää. Siellä tulevat tavoitteet konkretisoituivat, ja haluan vakiinnuttaa paikan maajoukkueessa sekä pelata olympialaisissa, Holopainen sanoo päättäväisesti.

"Kumpi vain pystyy voittamaan"

Tyttöleijonien ja Naisten Liigan Team Kuortaneen päävalmentaja Mira Kuisma ei löydä loppuottelukaksikosta selvää suosikkia. Runkosarjan voittanut Kiekko-Espoo löi Kuortaneen puolivälierissä 2-0 ja jatkoi marssiaan kohti loppuotteluita lyömällä Ilveksen 3-1.

Runkosarjan kakkonen KalPa on pelannut hieman enemmän, ja siitä voi olla joko etua tai haittaa.

– Espoolla on vähän pidempi huilipätkä, mutta tiukemman välieräsarjan pelanneella KalPalla vähän parempi pelituntuma. Runkosarjan otteluille annan vähän painoarvoa, nyt on uudet pelit, joihin lähdetään nollista, Yle Puheen radiolähetyksissä loppuotteluiden asiantuntijana toimiva Kuisma toteaa.

– Mielenkiinnolla odotan pelejä, ja kumpi vain pystyy voittamaan. KalPalla oli karanteenia ja muuta helmikuussa, ja olisi voinut luulla sillä olleen enemmänkin vaikutusta pelaamiseen.

Puolustaja Ella Viitasuo kuuluu Kiekko-Espoon vahvan puolustuksen tukipilareihin. Kuva: Tomi Hänninen

Karkeasti etukäteisastelmaa arvioidessaan Kuisma toteaa vastakkain olevan KalPan hyökkäyksen ja Kiekko-Espoon puolustuksen. Molemmista joukkueista löytyy yksilöitä, joita seurata.

– Saa nähdä, kuinka hyvin espoolaiset onnistuvat puolustamaan KalPan hieman parempaa hyökkäystä vastaan. KalPalla on kolmikko Holopainen-Matilda Nilsson-Tanja Niskanen, joista varsinkin Holopainen on ollut tosi hyvä.

– Espoolla taas Nelli Laitinen on ollut vakuuttava, ja Ella Viitasuo on pelannut tosi hyvin viimeiset viikot. Emilia Vesa on kolmas, keneen kiinnittäisin huomiota. Hän on kova rouhija, joka on joka paikassa, mutta hänellä on myös kiekollista taitoa ja hän pystyy ratkaisemaan.

Kevään MM-kisoja ajatellen Kuisma näkee finaalit erinomaiseksi näyteikkunaksi.

– Varmasti tässä on hyviä näyttöpaikkoja. Tiedän, ettei kisajoukkuetta ole kokonaan valittu, ja ensimmäiselle leirille tullaan ottamaan pelaajia, jotka voivat pompata kisakoneeseen. Nykyinen aika teettää myös sen, että kisoihin on mahdollisuus ottaa isompi joukkue, joten kyllä tässä voi näyttöjä antaa.

Elisa Holopaista haastatteli Toni Pitkänen.

Loppuottelusarjan pelejä voi kuunnella Yle Puheella, ja ensimmäinen lähetys tulee tänään klo 12.30 alkaen.

Lue myös:

Yle Puhe lähettää suorana Naisten Liigan loppuottelut – Kiekko-Espoon ja KalPan ensimmäinen kamppailu lauantaina

KalPa voitti “veitsi kurkulla” kolme kertaa HIFK:n ja meni SM-finaaleihin – "Kaksi ensimmäistä peliä nukuttiin ihan täysin"

Huikeat tehot kerännyt 19-vuotias KalPa-hyökkääjä Elisa Holopainen palkittiin Naisten Liigan runkosarjan parhaana – huomenna edessä kauden tärkein peli

Ruotsin naisten jääkiekon pääsarjan finaalien suhteen useita kysymysmerkkejä

Palaako Noora Räty vielä Pekingin olympiajäälle? – "Tulemme näkemään hänet uransa parhaassa lyönnissä"