Ankkalauman lento on ollut vakuuttavaa, mutta nyt sillä on murrettavana Savo Volleyn kotitaika – "Paljon pitää Savon tehdä töitä, jos haluaa meidät voittaa"

Vantaa Ducks on ollut lentopallon miesten Mestaruusliigan yllättäjä. Tänään joukkue yrittää kaataa runkosarjan voittajan ja mestarisuosikki Savo Volleyn toistamiseen.

Atte Kyrölä (vas.), Juho Rajala ja Joonas Jokela uskovat, että kausi päättyy Ducksin mitalijuhliin. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Korsolainen ankkalammikko ja sen lähistöllä järjestetty Ankkarock-tapahtuma ovat näytelleet vahvaa roolia siinä, että lentopallon miesten Mestaruusliigasa pelaa Vantaa Ducks -niminen joukkue.

Vaikka ankkalampi on yhä jäässä, ovat vantaalaisjoukkueen pelaajat olleet tänä keväänä vahvassa lennossa. Runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut joukkue on ollut suorastaan sensaatiomaisessa vireessä pudotuspeleissä.

Ensitöikseen Ducks pudotti mitalipelien kestomenestyjän Hurrikaani-Loimaan ja ensimmäisessä välieräottelussa se kukisti runkosarjan voittajan ja mestarisuosikki Savo Volleyn 3–1.

– Kyllä se välierävoitto oli varmasti suurelle yleisölle yllätys. Kun voitimme sen ratkaisevan neljännen erän Hurrikaania vastaan, niin saimme toimintaamme kovaa uskoa. Että meillä on mahdollisuudet ihan mihin vain, joukkueen tukipilareihin kuuluva yleispelaaja Atte Kyrölä myhäili Yle Urheilun haastattelussa.

Ducksin emoseura Korson Veto on ollut kerran aikaisemmin mitalipeleissä, mutta siitäkin on aikaa jo 17 vuotta. Vuonna 2004 KoVe voitti SM-pronssia. Nyt pinkeistä pelipaidoistaan tuttu joukkue on lanseerannut sosiaalisessa mediassa tunnisteen #pinkkikevät ja joukkueella on vakaa aikomus palata mitalikantaan.

– Kauden alussa uskoin tähän tavoitteeseen, koska silloinhan kaikki on mahdollista. Mutta on tuossa ollut vaikeitakin pelejä, joiden jälkeen on ollut sellaista fiilistä, että tuleekohan tästä mitään, joukkueen hakkuri Joonas Jokela sanoi.

– Nyt näyttää siltä, että tuleehan tästä!

Pöljän päivän varaan ei lasketa

Vakuuttavaa jälkeä tehnyt Jokela on itse ollut yksi syy siihen, miksi Ducksien peli kulkee. Ensimmäisessä välieräottelussa Savo Volleytä vastaan hän nakutteli peräti 33 pistettä, joista 7 oli ässäsyöttöjä. Löytyykö Jokelalta jälleen ässä hihasta, kun Ducks kohtaa Savo Volleyn lauantaina Pielavedellä? Sveitsiläisen Lausanne UC:n ankkoihin vaihtanut 22-vuotias pelimies ei uskalla luvata samanlaista pistepottia.

– Olihan se vähän sellainen pöljä päivä. Ei sen varaan oikein voi laskea, mutta toivotaan, että niitä ässiä löytyy, hän naurahti.

Joonas Jokela oli ensimmäisessä välieräottelussa joukkueen kuningasankka. Jokela uskoo, että vantaalaisten menestyminen monen tekijän summa ja hyvä itseluottamus on ruokkinut onnistumisia. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Ducks oli viime kaudella kokeneempi joukkue kuin tällä kaudella, mutta joukkue ei päässyt näyttämään osaamistaan pudotuspeleissä kauden keskeydyttyä koronan takia. 32-vuotias Kyrölä kuuluu kokeneimpaan kaartiin, sillä hänellä on tilillään 33 pudotuspeliottelua.

– Suurin osa näistä pudotuspeleistä on jo yli kymmenen vuoden takaa. Silloin kun aloittelin liigauraani Salon Piivolleyssä, Kyrölä kertoi.

Kyrölän mielestä pudotuspelit ovat tarjonneet hienoja hetkiä ja lauantai-iltana Ducksilla on edessään kauden tärkein ottelu. Voitto Pielavedellä toisi joukkueelle sen historian ensimmäisen finaalipaikan.

– Toki Savo on edelleen ennakkosuosikki, mutta me olemme osoittaneet, että pystymme haastamaan heidät hyvin. Meidän puolustuspelimme on siinä mallissa, että paljon pitää Savon tehdä töitä, jos haluaa meidät voittaa, Kyrölä sanoi.

Miten Savo Volleyn kotitaika murretaan?

Savo Volley on ollut nyt toista kertaa välierissä. Edellisen kerran vuonna 2017 virallisesti perustettu savolaisen lentopallon fuusiojoukkue pääsi mitalipeleihin toissakaudella. Runkosarjassa vantaalaisilla ei ollut sanan sijaa savolaisia vastaan ja kaikkien aikojen kohtaamisetkin menevät Savolle voitoin 7–4.

Savo Volley on ollut tällä kaudella äärimmäisen kova kotonaan, sillä se menetti runkosarjassa ainoastaan yhden erän ja sekin tapahtui viimeisessä runkosarjan kotiottelussa Ettaa vastaan. Puolivälierissä Savo ei antanut PerPon yllättää, vaan vei sekä vieras- että kotiottelun suoraan 3–0.

Vaikka savolaiset ovat kärsineet tällä kaudella liigassa ainoastaan kaksi tappiota, Kyrölä ja Jokela luottavat, että Savo Volley kaatuu sillä samalla pelillä, millä se kaatui keskiviikkona Vantaalla.

– Eiköhän me lähdetä samoilla eväillä eli torjuntapuolustuksella tylsytetään heidän hyökkäystään ja toivotaan, että se riittää maaliin asti, Kyrölä pohti.

– Vastassa on kova nippu, siitä ei pääse mihinkään, mutta luulen, että ne samat asiat, mitkä aiemmin toimivat, toimivat uudestaankin. Luotamme omaan joukkuetekemiseen ja torjuntapuolustukseen. Sitä kautta saamme muutaman hyvä puolustuspassin laitaan ja vedetään pallo alas, Jokela suunnitteli.

Atte Kyrölä (vas.), Juho Rajala ja Joonas Jokela matkasivat muun joukkueen kanssa Savoon perjantaina. Joukkue aloittaa Rajalan mukaan henkisen valmistautumisen toiseen välieräotteluun lauantaiaamuna. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Missio tuo näyttämisen halua

Toista kauttaan Ducksia valmentava Juho Rajala, 35, on tyytyväinen, ettei joukkueella ole enää samanlaisia loukkaantumishuolia kuin ennen pudotuspelejä. Hän haluaa pitää ensimmäisenä huolta siitä, että pelaajat ovat palautuneet edellisestä ottelusta ja lauantaiaamuna alkaa henkinen valmistautuminen illan kohtaamiseen. Rajalan mukaan ihmeitä ei kuitenkaan pyritä tekemään.

– Meillä on aina ollut missio ottelusarjoille. Mitä haluamme näyttää tai esittää joukkueena yleisölle, mitä haluamme todistaa siellä kentällä. Ne ovat tuoneet sopivan latauksen ja näyttämisen halun ennen kaikkea joukkueen sisällä, Rajala totesi.

Rajalan mielestä Savo Volley on Ducksille hyvä testi ja haaste sille, miten joukkue kestää paineita vierasottelussa. Etenkin kun pelipaikka vaihtuu suuresta Vantaa Areenasta Pielaveden liikuntahalliin.

– Peli muuttuu erilaiseksi, kun pelataan tuollaisissa jumppasaleissa ja pikkusaleissa. Vantaan Areenalla on enemmän tilaa pelata ja puolustaa palloa. Siinä omassa tekemisessä tulee herkästi kiire ja se saattaa hieman särkeä sitä meidän pelaamistamme. Täytyy vain itse pitää huoli siitä, että olemme valmistautuneet hyvin siihen peliin, Rajala sanoi.

Jokela on vakuuttunut siitä, että vantaalaisten kasvanut itseluottamus kantaa myös toisessa välieräottelussa. Illan otteluun ei tarvitse erikseen lähteä etsimään latausta, sillä jokainen pelaaja tietää pelin merkityksen ja panoksen.

– Se on meille ihan selkeä tavoite, että menemme sinne finaaliin, ja siellä sitten tapellaan uudestaan, Jokela sanoi ja totesi haluavansa kauden jälkeen yhä useamman suomalaisen tietävän, mikä joukkue on Vantaa Ducks.

– Siihen on varmaan pikkuisen matkaa, että olisimme maailman kuuluisin Ducks, mutta jos nyt tämän kauden jälkeen olisimme Suomen kuuluisin Ducks.

Lue myös: