Hyppää sisältöön

Pekka Koskela pelasti maailmanmestarin hengen nopealla reaktiollaan – avautui hurjasta hetkestä opastaessaan Kaisa Mäkäräistä ja Petra Ollia

Jatkoerän toisessa osassa urheilu-uransa jo päättäneet painija Petra Olli ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen vierailevat entisen pikaluistelijan Pekka Koskelan luona.

Jatkoerän kansikuva

Urheilustudion Jatkoerä-sarjan toisessa osassa Petra Olli ja Kaisa Mäkäräinen kokeilevat heille täysin uutta lajia, pikaluistelua. Lajin saloihin kaksikon opastaa pikaluistelun viisinkertainen arvokisamitalisti Pekka Koskela.

Kolmikko laittaa päivän aikana myös tarinat jakoon omilta urheilu-uriltaan. Isoksi teemaksi nousee periksiantamattomuus.

Mäkäräinen kertoo, että vaikka hän oli itselleen hyvin armoton huippu-urheilu-urallaan, on hän ylpeä siitä, ettei joutunut koskaan keskeyttämään yhtäkään kilpailua.

– Joskus miettii penkkiurheilijana, että kun vetää kolme sakkoa ekalla paikalla, niin ottaisin sukset käteen ja lähtisin kahville. Mikä siinä saa ampumahiihtäjän painamaan maaliin asti? Olli ihmettelee.

Mäkäräinen vastaa sen kumpuavan juuri periksiantamattomuudesta.

– Siinä ajattelee, että entä jos ne kaikki muut vetää seuraavalla paikalla kolme sakkoa.

– Minä en arvostele niitä, jotka joskus keskeyttävät vaikka hiihtokisan, koska siihen voi olla monia syitä ja se on monissa tilanteissa paljon fiksumpi ratkaisu. Tyhmä ei tarvitse olla. Mutta ohi ampuminen ei ole hyvä syy keskeyttää.

Koskela sanoo, että hänellä on jo päättyneeltä uraltaan samankaltaisia kokemuksia. Joskus hän tiesi, että kilpailu meni pipariksi esimerkiksi horjahduksen takia, mutta suomalainen jatkoi silti maaliin täysillä.

– Eihän siitä tule optimaalisinta kisaa kuitenkaan koskaan. Siinä täytyy olla hölmö toivonkipinä ja siitä tulee ainakin hyvä treeni, jos ei muuta.

Pekka Koskelan ura päättyi Pyeongchangin olympialaisiin vuonna 2018. Kuva: Janin Paja/Yle Urheilu

Erityisesti yksi tapaus on jäänyt Koskelan mieleen.

Vuoden 2009 MM-kisojen päätöslajissa 1 000 metrillä Koskelan parina luistellut ja kolmannessa perättäisessä MM-kullassa kiinni ollut korealainen Lee Kyou-Hyuk kaatui suomalaisen edellä kurvissa. Koskela joutui reagoimaan salamannopeasti ja hyppäsi urallaan viisi maailmanmestaruutta voittaneen korealaisen yli. Tuo tapaus vesitti huippuajan, ja Koskela oli matkan kuudes.

– Kaatumiset kuuluvat asiaan. Tämä maailmanmestari kiitti siitä, että pelastin hänen henkensä, kun hyppäsin yli. Tämä on ehkä se puoli, joka ei ole pikaluistelusta paljon välittynyt. Vauhti kurvissa on aika hurjaa joskus.

Katso pääkuvaa klikkaamalla, kuinka Olli ja Mäkäräinen pysyivät pystyssä vauhdikkaissa kurveissa.

Jatkoerän ensimmäisessä osassa Olli ja Mäkäräinen kokeilivat päivän ajan toistensa lajeja. Mikäli jakso on mennyt ohi, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

Suomen pikaluisteluun jäi Pekka Koskelan ja Mika Poutalan jälkeen valtava tyhjiö – uusien huipulle tähyävien suomalaislahjakkuuksien on pakko muuttaa ulkomaille

Pekka Koskela pyysi apua lukion fysiikan opettajalta – syntyi kaksi käsittämättömän raskasta harjoitetta, joiden turvin luisteltiin maailmanennätys

Roppakaupalla menestystä sisältänyt 15 vuoden ura päättyi olympialaisiin – talvikisojen mitalirohmuille Pekka Koskela on esikuva ja idoli