1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Sini Pyy valmistautuu kaksien arvokisojen kauteen – maajoukkuetoiminnan puute ihmetyttää, mutta ei häiritse treenaamista

Vanhaan hiihtoasentoon palannut kelkkahiihtäjä treenaa kohti MM-kisoja ja paralympialaisia.

Sini Pyyn treenimotivaatio on pysynyt hyvänä, vaikka kisakalenteri on ollut tyhjä. Edessä on kuitenkin tärkeä kausi. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Paramaastohiihdon maailmancupkausi huipentuu Vuokattiin, missä kisataan maastohiihdossa ja ampumahiihdossa. Parahiihtäjillä ei ensin ollut kisoja kalenterissa lainkaan, kun MM-kilpailutkin siirrettiin vuoteen 2022.

Lopulta maailmancupit saatiin järjestymään Planicaan ja Vuokattiin, missä mukana ovat myös suomalaishiihtäjät. Kelkkahiihtäjä Sini Pyy oli ajatellut, että edessä on välikausi ja hän oli keskittynyt treenaamiseen. Vuokatin kisojen tulo kalenteriin oli kuitenkin tervetullutta.

– Kiva, että pääsee näkemään, missä mennään. Ja mukava nähdä muita.

Kokenut urheilija on omien sanojensa mukaan päässyt treenaamaan hyvin. Kehitystä on voinut seurata vertaamalla testituloksia menneisiin vuosiin. Treenimotivaatiota on riittänyt, vaikka kisoista ei ole ollut tietoa.

Hiihtoasennossa paluu entiseen

Pyy ei lähtenyt Planican maailmancupiin. Hän onkin tyytyväinen, että toinen kisarupeama järjestetään Vuokatissa. Sinne on helppo mennä omalla autolla ja tutussa paikassa on myös helppo toimia.

Pyyllä on vammautumisensa vuoksi keuhkokapasiteetissa vajausta jo valmiiksi, eikä kestävyysurheilija halua vaarantaa jäljellä olevaa kapasiteettiaan koronavirustartunnalla.

Sauli Niinistö jututti kelkkahiihtäjä Sini Pyytä sekä lumilautailija Matti Suur-Hamaria ja hiihtäjä Ilkka Tuomistoa Pyeongchangin paralympialaisten yhteydessä. Pyylle vuoden 2018 paralympialaiset olivat uran toiset. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Pyy on välttynyt koronavirukselta. Harjoituskauteen hän lähti kuitenkin pieneltä takamatkalta, kun hän palasi parin vuoden kokeilun jälkeen takaisin vanhaan hiihtoasentoonsa. Asennon muutos oli verrattain suuri, mutta tulokset ovat kertoneet, että paluu vanhaan on kannattanut.

Tehtävää on kuitenkin edelleen, mikä näkyi Vuokatissa sprinttimatkalla. Pyy oli karsinnassa kymmenes, eikä kisapäivä jatkunut erähiihtoihin. Voiton vei venäläinen Marta Zainullina, joka oli myös karsinnan nopein.

Pyy on kuitenkin luottavainen, sillä treenit ovat sujuneet ja työ markkinoinnin parissa on tuonut elämään urheilun lisäksi muutakin sisältöä. Treenit siis jatkuvat kohti kaksien arvokisojen kautta.

Epätietoisuutta maajoukkuetoiminnasta

Rovaniemellä asuva Pyy on jatkanut treenaamista totuttuun tapaan, vaikka epävarmuustekijöitä on riittänyt. Yksi ihmetystä aiheuttanut tekijä on ollut se, ettei maajoukkuetta ole tälle kaudelle kasattu.

– Onhan se ollut vähän sellainen, että miten tässä nyt oikein asennoituu siihen. Toisaalta ymmärrän sen, että nyt on niin erilainen vuosi. Seuratoiminnassa ja liittojen toiminnassa on vaikeaa.

– Totta kai sitä vähän miettii, että miksi näin? Miksi juuri vammaisurheilijat on tässä asemassa? En kuitenkaan usko, että siinä on mitään sen kummempaa. Ei ole vain ehditty tai resurssit on menny muualle, ja ymmärrän senkin kyllä silti.

Maajoukkueella ei siis ole ollut lainkaan toimintaa. Suksihuollon kanssa ei ole päästy testaamaan välineitä, ja leirit ja muut kokoontumiset ovat vasta suunnitteilla.

Hiihtoliiton mukaan maajoukkue on kyllä nimetty ja joukkueella on myös uusi päävalmentaja, Ville Sampolahti.

– Parahiihtomaajoukkue on nimetty kyllä. Eli siellähän on Inkki Inola ja Sini Pyy, mutta sitä ei ole tästä koronasta johtuen annettu kovinkaan isosti ulos, sanoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan urheilijoille on kerrottu, että he voivat käyttää maajoukkueurheilijan statusta. Hän myöntää, että parahiihdon tilanne on Hiihtoliitossa on ollut hieman aiempaa huonommassa hoidossa henkilöstön vaihdoksen vuoksi.

Kohti kaksien arvokisojen kautta

Tiedotuksessa on siis ollut katkoja, kun urheilijatkin ovat olleet epätietoisia tilanteesta. Kolmansiin paralympialaisiinsa valmistautuva Sini Pyy ei kuitenkaan enää murehdi tätä kautta, vaan valmistautuu kohti ensi talven MM-kisoja ja Pekingin paralympialaisia.

– Tärkeä vuosi on vasta edessä ja pyritään se tekemään mahdollisimman hyvin. Katsotaan, mihin se johtaa. On tässä hyvin erilaiset neljä vuotta kuin edelliset neljä vuotta paralympialaisiin.

– Toki se on ollut erilainen kaikille muillekin, että ei me nyt olla urheilijoina ainoita tässä asemassa, jossa on vähän epävarmuustekijöitä. Sitä pitää pystyä sietämään myöskin, Pyy pohtii.

Sini Pyy on keskittynyt tällä kaudella treenaamiseen lähinnä kotimaisemissaan Rovaniemellä. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Lumilajien paraurheilijoilla on ensi talvena edessään kahdet arvokisat. Tammikuussa kisataan maailmanmestaruuksista Lillehammerissa Norjassa ja maaliskuussa paralympiamitaleista Pekingissä Kiinassa.

MM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa niin, että kaikki paralumilajit kisaavat samassa paikassa samaan aikaan. Lillehammeriin kokoontuvat siis alppihiihtäjät, ampumahiihtäjät, hiihtäjät ja lumilautailijat.

Pyy on mielissään, että MM-kisat kokoavat nyt aiempaa suuremman joukon urheilijoita yhteen. Se tuo hänen mukaansa lisää tunnelmaa kisoihin. Lisäksi Lillehammerissa kaikki urheilijat asuvat lähekkäin, kun taas tulevissa paralympialaisissa eri lajien urheilijat asuvat varsin etäällä toisistaan, koska suorituspaikat ovat kaukana toisistaan.

Lillehammerin kisat ovatkin tunnelmaltaan ja järjestelyiltään eräänlaisen miniparalympialaiset. Lisäksi ne ovat hyvä etappi matkalla Pekingin kisoihin, kun alla on vain muutaman kisan maailmancupkausi.

Lue myös:

"Tankin" valmennusmetodeilla luotiin pohja 41 arvokisamitalille – suomalaisen paraurheilun edelläkävijä Jouko Grip kahmi kultaa sekä talvi- että kesäkisoissa

Periksiantamaton proteesihiihtäjä raivasi tietä sotainvalidien jalanjäljissä – nerokas idea lähes 50 vuotta sitten mullisti kestävyysurheilun

Miksi Hiihtoliitto ei ole julkaissut maajoukkuetta parahiihtäjille? Hiihtoliiton toiminnanjohtaja: "Ei ole kyse säästämisestä"