Mestarisuosikin kausi päättyi karuimmalla mahdollisella tavalla koronatartuntaan – päävalmentaja hyväksyy säännöt, mutta ihmetteli kiirettä

LP Kangasalan päävalmentaja Arttu Keränen kertoo, että nukutun yön jälkeen on edelleenkin pettynyt olotila.

Suomen Cupin voittajan LP Kangasalan kausi päättyi valtavaan pettymykseen. Kuva: Lehtikuva / Kalle Parkkinen

Lentopallossa naisten Mestaruusliigan suurin mestarisuosikki LP Kangasala koki tämän kevään suomalaisen urheilujoukkueen suurimman painajaisen perjantaina.

Joukkueessa todettiin koronavirustartunta kesken välieräsarjan. Pirkanmaan tartuntatautiviranomaiset asettivat joukkueen kahden viikon karanteeniin. Lentopalloliiton sääntöjen myötä LP Kangasalan kausi päättyi koronatartuntaan ja siitä aiheutuneeseen koronakaranteeniin.

Kangasala oli ehtinyt voittaa Kuusamon Pallo-Karhut kertaalleen näytöstyyliin numeroin 3–0. Päävalmentaja Arttu Keränen oli luonnollisesti todella pettynyt vielä nukutun yönkin jälkeen.

– Tavoitteet olivat korkealla. Olo ei ole epäreilu, koska säännöt olivat selvät, mutta aika lailla tässä lyötiin maahan, Keränen myöntää.

Positiivista voimaa on haettu omien arvojen mukaan toimimisesta.

– Menimme turvallisuus edellä. Ehkä siihen voi jollain tavalla nojautua, jos se omaa olotilaa yhtään helpottaa, Keränen sanoo.

Vaikka joukkue oli keskenään puhunut jo ennen pudotuspelejä koronavirustartunnan aiheuttamasta uhasta, uutinen tuli silti yllätyksenä.

– Tällaiseen ei pysty valmistautumaan, vaikka tiedostaa näin voivan käydä pahimmassa tapauksessa. En ole osannut odottaa, että näin kävisi. Se lisää totta kai pettymyksen määrää, Keränen toteaa.

LP Kangasalan tunnelma oli vielä tammikuussa korkealla Suomen Cupin voiton jälkeen. Kuva: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Ensimmäinen välierä oli pelattu Kuusamossa tiistaina. Koronavirustartunnan saanut joukkueen jäsen oli ilmoittanut torstaina pienistä flunssan oireista ja meni sen jälkeen heti testiin, joka osoittautui positiiviseksi.

Kauden keskeytyminen on luonnollisesti kova paikka tartunnan saaneelle sekä muutenkin koko joukkueelle. Päävalmentajan mukaan kukaan pelaaja ei käynyt pudotuspelien ohessa muissa töissä. Opiskelijatkin ovat suorittaneet opintoja pääosin etänä.

Jokainen joukkueen jäsen on viimeisen vuorokauden aikana tehnyt Keräsen mukaan eräänlaista surutyötä. Joukkue on myös viestitellyt keskenään positiivisen tartunnan jälkeen. Kauden ennenaikainen päättyminen on tarkoitus käydä vielä läpi yhdessä etäyhteyksien avulla alkuviikosta.

– Jokainen on siinä kohtaa saanut perspektiiviä ja tunnetilaa alas pettymyksen osalta. Pystymme sitten käymään asiat läpi, jotta ne eivät jäisi painamaan kenenkään mieltä pitkäksi aikaa. Emme ole voineet tälle mitään, Keränen sanoo.

Keränen oli jo ehtinyt analysoida, missä kohtaa olisi tehty virhe.

– Lopputulos oli, että emme tekisi mitään eri tavalla. Siinä mielessä nyt oli vain erittäin huonoa tuuria, Keränen sanoi.

Voimaa kauden aiemmista huippuhetkistä

Koronavirustartuntojen yhteydessä on puhuttu paljon tartunnan aiheuttamasta häpeästä ja syyllisyydestä. Nytkin joukkueen tavoite meni pilalle yhden koronavirustartunnan takia

Todellisuudessa tartunnalle ei ole voitu välttämättä mitään. Esimerkiksi Keräsen tietojen mukaan LP Kangasalan jäsenen tartunnan alkuperä ei ole ainakaan vielä tiedossa.

Häpeää ja syyllisyyttä vähentääkseen päävalmentaja Keränen oli keskustellut joukkueensa kanssa jo etukäteen, kuinka koronavirus saattaa päättää joukkueen kauden.

– Meistä kuka tahansa voi saada tartunnan. Sen saamiseen pystyy totta kai itse vaikuttamaan omalla toiminnalla, mutta täydellinen kupla pudotuspelien ajaksi ei ollut mahdollista. Halusin ennen kaikkea sanoa pelaajille ja joukkueen taustaryhmälle, että mahdollinen tartunta ei ole kenenkään vika, Keränen avasi viestiään joukkueelle ennen pudotuspelejä.

Arttu Keränen on hakenut positiivista voimaa pettymyksen keskellä omien arvojen mukaan toimimisesta ja kauden aiemmista huippuhetkistä. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Keränen haluaa muistuttaa pettymyksen hetkellä, että kaudesta löytyy lukuisia onnistumisia. Kirkkaimpana kruununa tuli tammikuussa Suomen cupin voitto.

– Sehän ei häviä mihinkään. Nyt se viimeinen tulostavoite jäi saavuttamatta, mutta muissa tavoitteissa, kuten pelaajien henkilökohtaisessa kehittymisessä, saavutettiin melko hyvät tulokset. Meillä on ollut kokonaisuutena uskomattoman hieno kausi, päävalmentaja kehuu.

Säännöille hyväksyntä, kiire ihmetyttää

Mestaruusliigan kilpailuvaliokunta oli linjannut aiemmin, että joukkueen kausi päättyy tässä vaiheessa, jos tartuntoja tulee. Päävalmentaja Keränen ei halunnut lähteä spekuloimaan säännön aiheellisuutta.

– Säännöt tulevat ja menevät. Sääntöjä kunnioitetaan. Säännöt eivät katkaisseet meidän kautta, Keränen sanoo.

Keränen kuitenkin ihmettelee yhdestä näkökulmasta päätöstä. Nyt kausi on päättymässä maaliskuun loppuun mennessä, kun Keräsen mukaan kesällä tulleella alkuperäisellä aikataululla pelejä olisi pelattu hieman huhtikuun puolivälin yli. Pelien vähentämisen Keränen ymmärtää terveydellisistä ja taloudellisista näkökulmista.

Vähempi matkustaminen pienentää tartunnan riskiä ja taloudelliset vahingot pienenevät vähemmillä pelimäärillä, koska ottelut pelataaan tyhjille katsomoille. Pelaajasopimusten näkökulmasta kauden lyhentämiselle ei ollut ainakaan LP Kangasalassa tarvetta.

– Pelaajasopimukset ulottuvat kauden loppuun asti eli hyvinkin huhtikuun puoliväliin saakka. Siinä mielessä en ymmärrä kiirehtimistä, Keränen sanoi.

Lue lisää: