Hyppää sisältöön

MM-kisoissa säväyttänyt Torsti haluaa jatkaa Ruotsin maajoukkueessa – liiton hallituksessa istuva Palander lupaa rahat: "Samun paikka ei ole Suomen maajoukkueessa"

Alppihiihtäjä Samu Torsti veti kuluneen maailmancup-kautensa yhteen Urheilustudion vieraana.

Samu Torsti uskoo, että hän pystyy tulevaisuudessa taistelemaan voitoista maailmancupissa. Kuva: Christian Bruna/AOP

29-vuotias Samu Torsti yllätti positiivisesti helmikuussa, kun hän laski uransa ylivoimaisesti parhaat sijoitukset alppihiihdon MM-kisoissa Italiassa. Torsti sijoittui 12:nneksi parikisassa ja 15:nneksi suurpujottelussa. Myös joukkuekilpailussa Torsti oli hyvässä vauhdissa, kun Suomi sijoittui yhdeksänneksi.

Maailmancupissa Torsti sijoittui kahdesti pisteille ja keräsi yhteensä seitsemän pistettä. Vuodesta 2014 lähtien suomalainen on päässyt nauttimaan maailmancupin pisteistä nyt yhdeksän kertaa.

Kokonaisuutena Torsti on tyytyväinen päättyneeseen kauteensa kahden vaikean vuoden jälkeen, vaikka nähtyä parempaankin olisi ollut mahdollisuudet.

– Muutamassa kisassa olin poissa pelistä, mutta suurimmassa osassa kisoista oli jännitettävää. Kun olin hyvässä vauhdissa, sähläsin jotain ylimääräistä. Oli hyvä kausi, mutta sinne jää aika iso mutta taustalle. Selkeästi kuitenkin askel eteenpäin, Torsti arvioi lauantaina Urheilustudion vieraana.

Tulosten takana on paljon muutoksia. Torsti vaihtoi täksi kaudeksi mono- ja suksimerkkiä sekä treenasi Ruotsin maajoukkueen mukana. Ratkaisujaan Torsti pitää ehdottomasti oikeina.

Toiveissa on nyt, että yhteistyö Ruotsin maajoukkueen kanssa saisi jatkoa. Asiaa ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon, sillä vieraan maajoukkueen kanssa harjoittelu on liitolle kalliimpaa kuin Suomen maajoukkueessa treenaaminen.

Yle Urheilun alppiasiantuntija Kalle Palander istuu Ski Sport Finlandin hallituksessa asiantuntijajäsenenä. Siten hän pystyy vaikuttamaan siihen, miten liiton varat jaetaan.

Palander pitää elintärkeänä sitä, että suomalaisille huipuille varmistetaan riittävät resurssit. Huippu-urheilijat ovat esikuvia nuorille, ja he houkuttelevat myös sponsoreita tukemaan liittoa.

– Kyllä Samun jatkoon Ruotsin joukkueen mukana järjestetään rahat, se on ihan selvä asia. On raaka tosiasia, ettei Samun paikka ole Suomen maajoukkueessa, koska hän on sen verran paljon kovemman luokan laskija kuin kukaan muu siellä tällä hetkellä. Yhteistyö Ruotsin kanssa on lisäksi näyttänyt toimivan, Palander kommentoi.

Vielä parempaa odotettavissa

Torsti on kilpaillut maailmancupissa säännöllisesti kaudesta 2014 lähtien. Suurpujotteluun keskittyvän Torstin paras sijoitus maailmancupista on tammikuulta 2017, jolloin hän sijoittui Sveitsissä kymmenenneksi.

Urheilija uskoo, että tulevaisuudessa hän voi saavuttaa vielä enemmän.

– Koen, että pystyn voittamaan yksittäisiä kilpailuja, mutta kristallipallo vaatii onnistumisia koko kaudelta. Sen kertoo aika, onnistuuko se.

Palander kiirehti valamaan uskoa hieman epäilevästi kokonaiscupin voittoon suhtautuvaan Torstiin.

– Se on aina mahdollista. Kun lähtee rullaamaan, sitä ei pysäytä mikään, kun se oikeasti avautuu. Alpissa ero on todella pieni maailmancupin pisteiltä huippuonnistumiseen.

Maailmancupin kausi huipentuu sunnuntaina Sveitsin Lenzerheidessa. Naiset kilpailevat suurpujottelussa kello 10 alkaen. Miehet hyökkäävät pujottelurinteeseen kello 11.30. Molemmat kilpailut nähdään suorana Areenassa ja TV2:ssa. Päätösviikonlopussa ei ole mukana suomalaisia.

Lue myös:

.
.