Eero Hirvonen ei todennäköisesti kilpaile enää Klingenthalissa – Petter Kukkonen löi pöytään nimen uudesta henkilökohtaisesta valmentajasta

Yhdistetyn urheilijan Eero Hirvosen, 25, kausi päättyi pettymykseen Saksan Klingethalissa.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen tyytymättömän näköisenä mäkihyppypuvussa.
Eero Hirvosen hyppy kantoi Klingenthalissa 111 metriä HS140-mäestä.Matthias Hangst/Getty Images

Eero Hirvosen kausi päättyi pettymykseen Saksan Klingenthalissa lauantaina. Hirvonen jäi maailmancupin toiseksi viimeisen kilpailun mäkiosuudella yli kolmen ja puolen minuutin päähän kärjestä. Hiihto-osuuden hän keskeytti.

– Mäki oli hukassa ja jotenkin kroppa on ihan sekaisin. Tänään ei ollut mitään mahdollisuutta hiihtää kilpaa, hän kommentoi tiedotteessa.

Kilpailun jälkeen Hirvonen julkaisi kuvapalvelu Instagramin tarinat-osiossa kuvan, jossa soi taustalla Klamydian kappale Mä lähden himaan.

Maajoukkueen päävalmentaja ja Hirvosen henkilökohtainen valmentaja Petter Kukkonen kertoi Urheilustudion haastattelussa, ettei Hirvonen ole lähtenyt vielä Suomeen, mutta hän ei välttämättä osallistu sunnuntain kilpailuun.

– Urheilija ei ole enää sellaisessa iskussa kuin pitäisi olla. Kaikkemme olemme tehneet tällä kaudella, ja se näytti ihan positiiviselta tammikuun puoliväliin asti, mutta sitten valmistautuminen MM-kisoihin ei oikein onnistunut.

– Kun on tuollainen urheilija, jonka kuuluisi olla maailman huipulla, eikä hän sinne pääse, ei kamalasti motivoi kilpailla ynnä muiden joukossa. Ymmärrän Eeroa ihan hyvin. Eiköhän tämä kausi ollut tässä. Jatketaan uudella innolla ensi kaudella.

Eero Hirvonen

Hirvonen lähti maailmancupin päätösviikonloppuun vaikeasta tilanteesta. Vahvana hiihtäjänä tunnettu Hirvonen kertoi aiemmin tällä viikolla Yle Urheilulle, että hänellä on ollut kauden aikana vaikeuksia paitsi mäkihypyssä, myös ladulla.

Urheilijan mukaan hän ei ole saanut itsestään kaikkea irti hiihdossa. Kukkonen ja Hirvonen olivat tulleet MM-kisojen jälkeen siihen tulokseen, että taustalla voisi olla pitkään kehittynyt väsymys. Tästä syystä Hirvonen keskittyi arvokisojen jälkeen lepoon ja jätti treenit vähälle.

Hirvonen toivoi, että hänen kehonsa reagoisi hyppäämiseen ja hiihtoon aiempaan verrattuna eri tavalla Klingenthalissa, jotta ongelmien syihin saataisiin valoa ennen olympiakautta.

Mikkola avuksi valmennukseen?

MM-kisojen jälkeen Hirvosen ympärillä on riittänyt puhetta myös mahdollisesta henkilökohtaisen valmentajan vaihtamisesta.

Hirvosen valmentaja Kukkonen avasi pelin Oberstdorfissa, kun hän kertoi yllättäen harkitsevansa suojattinsa valmennusvastuusta luopumisesta. Päätöksiä asiassa tehdään Hirvosen mukaan kauden jälkeen.

Lauantaina Kukkonen otti uudelleen kantaa keskusteluun aiheesta kysyttäessä. Nyt valmentaja väläytti, että hänen korvaajansa Hirvosen valmentajana voisi olla Jussi Mikkola, joka työskentelee asiantuntijana Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa. Mikkolan alaa ovat urheilufysiologia ja maastohiihto. Hän on myös ollut yhdistetyn maajoukkueen asiantuntijana useita vuosia.

– Voisi tehdä ihan hyvää, jos Eerolla olisi joku tukihenkilö ympärillä. Jussi voisi olla tässä tilanteessa sellainen varaventtiili, joka voisi saada Eeroon vähän otetta.

Valmentajan vaihtamisen tarve kumpuaa siitä, ettei Hirvonen ole läpimurtokautensa 2018 jälkeen pystynyt nousemaan samalle tasolle. Urheilijaa on kiusannut muun muassa sinnikäs hyppääjän polvi, joka operoitiin viime keväänä.

– Kolme viime vuotta ovat olleet vaikeita, mutta kaikkea ei voi laittaa polven piikiin. Tällä kaudella olisi pitänyt jo ehdottomasti onnistua. Parhaamme olemme tehneet, mutta selvästi tässä on menty alaspäin, Kukkonen sanoi.

Hirvonen itse kertoi aiemmin, että vaikeuksista huolimatta hän luottaa täysin Kukkoseen ja kaksikon yhteistyöhön. Kukkonen kokee asian samalla tavalla.

– Eero luottaa tähän valmennukseen ihan täysin ja kiipeää vaikka perse edellä puuhun, jos pyydetään. Siksi meidän valmentajien pitää katsoa peiliin ja miettiä, miksi me emme osaa opettaa ja valmentaa urheilijaa oikealla tavalla.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen (kuvassa) on toiminut Eero Hirvosen henkilökohtaisena valmentajana kymmenen vuotta.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Päävalmentaja muistutti, ettei henkilökohtaisen valmentajan vaihtaminen olisi dramaattinen muutos, sillä Kukkosellä ja mäkivalmentaja Falko Krismayrilla on henkilökohtainen valmennussuhde jokaiseen yhdistetyn urheilijaan. Joukkue viettää yhdessä noin 200 päivää vuodessa. Siten Kukkonen jatkaisi jossain roolissa Hirvosen valmentamista joka tapauksessa.

Kukkosen mielestä nyt on kuitenkin tehtävä rohkeita päätöksiä, sillä vajaan vuoden kuluttua on määrä kilpailla Pekingin talviolympialaisissa.

– Olen ihan varma siitä, että Eero on yksi niistä urheilijoista, joka pystyy taistelemaan jopa olympiamitaleista. Eeron lahjakkuus, geneettinen perimä ja kaikki työ vuosien varrella ei ole mennyt hukkaan. Se on kaivettavissa esille, kun me valmennuksellisesti onnistumme oikein.

Yhdistetyn maailmancupin päätöskilpailun mäkiosuus alkaa sunnuntaina kello 12. Kilpailu näytetään suorana TV2:ssa ja Areenassa. Hiihto-osuudelle lähdetään kello 15.45.

Lue myös:

Jarl Magnus Riiber varmisti yhdistetyn maailmancupin voiton, Ilkka Herola kiri hiihto-osuudella 14. sijalle: "En saanut ihan parasta irti"

Petter Kukkosen tuskainen ilmoitus haastattelussa yllätti Eero Hirvosen – yhdistetyn kärkinimen valmennuskuvio auki: "Onko sellaista ihmistä, joka tämän paremmin tekee?"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat