1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Hieno taistelu! Arvi Savolainen paini Suomelle olympiapaikan todellisessa trillerissä: "Jännemmäksi meni kuin olisin toivonut"

Savolainen nousi 1–5-tappioasemasta maukkaaseen voittoon.

Arvi Savolainen toi Suomelle olympiapaikan Tokioon. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kreikkalais-roomalaisen tyylin painija Arvi Savolainen on varmistanut Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin 97-kiloisten sarjaan. Savolainen, 22, kukisti Euroopan karsintaturnauksessa Budapestissa välierävastustajansa Italian Nikholoz Kakhelashvilin.

Ottelu päättyi tasapisteisiin 5–5, mutta Savolainen voitti suuremman suorituspisteen ansiosta.

Savolainen oli pitkään pahasti alakynnessä. Kakhelashvili johti 5–1, mutta suomalainen nousi tasoihin komealla neljän pisteen arvoisella heitolla noin minuutti ennen loppua.

Georgiassa syntynyt, mutta Italiaa edustava väkivahva Kakhelashvili voitti viime vuonna EM-hopeaa.

– Matsi oli värikäs. Kaveri oli kova, eikä ollut helppoa matsia odotettavissa, mutta vähän jännemmäksi meni kuin olisin toivonut, Savolainen kertoi Yle Urheilulle.

Savolainen sai ottelussa kaksi varoitusta, joista ensimmäistä hän ihmetteli.

Ottelu keskeytettiin useaan kertaan, koska Kakhelashvilin suusta vuosi verta. Se oli pilata Savolaisen taktiikan, joka oli vastustajan väsyttäminen.

– Tarkoitus oli saada kaveri puhki yhtäjaksoisella kovalla painilla. Tuossa tuli niin paljon taukoja, että hän pääsi lepäämään. Se vaikeutti hommaa merkittävästi.

Toisen erän alussa Savolainen tajusi, että vastustajan voimat ehtyvät kovaa vauhtia. Kun Kakhelashvili meni mattoon kolmannen kerran, Savolainen päätti yrittää kuroa piste-eron kiinni neljän pisteen heitolla.

– Kovaa hän silti jaksoi niitä pätkiä vetää, vaikka ei kovin montaa sekuntia olisi tankissa ollut. Kun matsi on ihan lopussa ja molemmat ovat jo niin puhki, että pää on ihan sumeana, sieltä voi aueta paikkoja. Tajusin, että jos neljän pinnan takavyön onnistuisin kiskaisemaan, se riittäisi matsin voittoon, Savolainen kertaili.

"Tuntuu makealta"

Savolainen kertoo leireilleensä koko alkuvuoden. Kotona hän on viettänyt vain karanteenipäiviä ulkomaanreissujen jälkeen.

– Tuntuu makealta. Vuosi on ollut raskas ja on ollut aika yksinäistä puurtamista, Savolainen totesi.

Lahden Ahkeraa edustavan Savolaisen olympiaedustus ei ole maapaikan hankinnasta huolimatta varma, sillä sitä tavoittelee myös Savolaisen kovin kotimainen kilpakumppani Elias Kuosmanen.

Savolainen kohtaa sunnuntaina turnauksen finaalissa Bulgarian Kiril Milovin. Milov, 24, on kolmen vuoden takainen MM-hopeamitalisti ja kahden vuoden takainen EM-hopeamitalisti.

Päivitetty kello 22.11: Juttua täydennetty Arvi Savolaisen kommenteilla. Savolaista haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Arvi Savolainen aloitti vakuuttavasti olympiapaikkajahdin – painii illalla Tokion kisalipusta EM-hopeamitalistia vastaan: "Täytyy ottaa ehkä sellainen väsytystaktiikka"