Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Muodostelmaluistelun MM-kisat on peruttu koronan takia jo kahdesti, osa urheilijoista ei jaksanut enää jatkaa uraansa – "He harmittelevat sitä varmasti lopun ikänsä"

Muodostelmaluistelijat ovat joutuneet etsimään korona-aikana motivaatiota perusharjoittelusta, kun tammikuussa ilmoitettiin, että tämänkin kevään MM-kisat on peruttu.

taitoluistelu
Muodostelmaluistelu Rockettes, Rebecca Leppälahti, päävalmentaja Kaisa Arrateig ja Nona Vihma
Helsinki Rockettesin Rebecca Leppälahti, päävalmentaja Kaisa Arrateig ja Nona Vihma harmittelevat MM-kisojen peruuntumista toisena keväänä perättäin. Jari Kärkkäinen/ Yle

Helsingin jäähalli oli ääriään myöten täynnä muodostelmaluistelun ystäviä huhtikuussa 2019, kun Suomi isännöi MM-kisoja. Venäjän Paradise luisteli MM-kultaa, ja Suomi vei himmeämmät mitalit. Marigold IceUnity otti hopeaa ja Helsinki Rockettes pronssia.

Kukaan tuskin aavisti, että seuraavan kerran maailmanmestaruus on jaossa todennäköisesti vasta keväällä 2022. Kaksien MM-kisojen peruminen koronan takia on ollut joukkueille iso isku.

– Rakensimme edellisen kokoonpanon kanssa polkua kohti MM-kisoja melkein kolme vuotta, ja porukka pysyi aika samana koko ajan. Uskon, että meillä olisi ollut mahdollisuus haastaa Venäjä ja muut huippujoukkueet ja saavuttaa kultaa. Olihan se jo toinen isku vasten kasvoja edellisten MM-kisojen peruutuksen jälkeen, Helsinki Rockettes -joukkueen kapteeni Nona Vihma sanoo.

– Tulee pettymys lähinnä urheilijoiden puolesta, kun he eivät pääse haastamaan muita maailman joukkueita ja näyttämään osaamistaan, joukkueen päävalmentaja Kaisa Arrateig harmittelee.

– Jotenkin se viime vuoden pettymys korostui, kun ei taaskaan päästy kisaamaan. Urheilijat, jotka lopettivat uransa tähän, joutuivat lopettamaan todella kurjaan paikkaan.

Epävarmuus sai luopumaan MM-haaveesta

MM-pronssia kaksi vuotta sitten saavuttaneen Helsinki Rockettesin riveistä on lopettanut korona-aikana kuusi luistelijaa. Epävarmuus tulevasta sai osan luopumaan urheilu-urastaan ja ehkä ainutkertaisesta mahdollisuudesta tavoitella MM-unelmaa.

– Luistelijat, jotka eivät päässeet nyt MM-kisoihin, harmittelevat sitä varmasti lopun ikänsä, Arrateig toteaa surullisena.

– Henkilökohtaisesti pohdin tosi pitkään jatkamispäätöstä. Piti laittaa plussat ja miinukset tarkasti käsittelyyn. Kallistuin jatkamiseen, koska tällaisessa maailmantilanteessa tämä on sellainen juttu, josta haluan pitää kiinni ja joka pitää minut järjissäni, Vihma toteaa.

– Syyt lopettamiselle ovat jokaisella todella henkilökohtaisia. Niitä on monenlaisia. Osa koki, että elämässä pitää päästä eteenpäin eikä ole motivaatiota jatkaa.

Rockettes on kisannut kaksi kertaa kuluvalla kaudella. Syksyllä joukkue voitti ensimmäisen valintakilpailun ja helmikuun lopulla SM-joukkueiden kisan, jolla ei kuitenkaan ollut virallista SM-arvoa. Joukkue on saanut harjoitella korona-aikana melko normaalisti, ja motivaatio onkin löytynyt perustekemisestä.

– Tämä on ollut itsellekin haastavaa, kun ei ollut selvää asiaa, jonka takia tsempataan. Valmentajana on vietävä joukkuetta kohti yhteisiä tavoitteita. Kun tavoitteet vesittyvät, tulee pieni miettimisen paikka, että mitäs nyt tehdään, Arrateig analysoi.

– Olemme keskittyneet paljon oman taidon kehittämiseen. Olemme tehneet yksinluisteluharjotteita, jäätanssia, paljon asioita, joihin on ollut nyt aikaa, Arrateig sanoo.

"Kolmansia kisoja ei voi enää peruuttaa"

Vaikka korona-aika on varjostanut joukkueen toimintaa, tunnelin päässä näkyy jo valoa. Lajilleen omistautunut urheilija löytää myös poikkeusolojen treeneistä jotain hyvää.

– On ollut superkiva tulla treeneihin, kun muut kaverit, jotka eivät välttämättä harrasta mitään, istuvat kotona koko päivän. Itse olen päässyt hallille, nähnyt kavereita ja saanut tehdä sitä, mitä rakastan, Rebecca Leppälahti hymyilee.

– Silti luulen, että kaikki odottavat ihan täpinöissään, että pääsisimme kisailemaan ja treenaamaan ihan tavalliseen tapaan.

– Kun kahdet MM-kisat on peruttu, kolmansia ei voi enää peruuttaa! Se motivoi tosi paljon. Kevät on ihanaa aikaa, kun saa keksiä kaikkia uusia juttuja, Vihma naurahtaa.

Lue myös:

Vuoden 2023 EM-taitoluistelut järjestetään Helsingissä

"Käsitykseni muodostelmaluistelusta on erittäin päinvastainen kuin mikä kuva lajista nyt on julkisuudessa ollut" – Miten SM-ykkönen Rockettes suuntaa ensi kauteen lajikohusta huolimatta?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat