1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yhdistetty hiihto

Yhdistetyn valmennustiimi hajoamassa täysin Pekingin jälkeen? Krismayr on jo kosiskellut uutta henkilöä tilalleen

Maajoukkueen mäkivalmentaja Falko Krismayr ei jatka pestissään ensi kauden jälkeen. Päävalmentaja Petter Kukkonen harkitsee tulevaisuuttaan.

Falko Krismayr on joutunut olemaan poissa perheensä luota tällä kaudella enemmän kuin suunnitelmissa oli. Syynä on koronaviruspandemian aiheuttamat rajoitukset. Kuva: Tomi Hänninen

Yhdistetyn maajoukkueen valmennus on menossa uusiksi olympiakauden jälkeen.

Reilu vuosi sitten mäkivalmentajaksi kaksivuotisella sopimuksella tullut Falko Krismayr on jo tehnyt päätöksen siitä, ettei hän jatka pestissään, vaikka jatkoa tarjottaisiin.

Krismayr kertoo Yle Urheilulle, että intohimonsa puolesta hän voisi haluta jatkaa, koska itävaltalainen uskoo Suomen olevan voittava joukkue kolmen vuoden päästä. Hän kuitenkin lupasi perheelleen jo työhön tarttuessaan, että paluu valmennuspuuhiin kestää vain kaksi vuotta.

– Kun tartuin tähän haasteeseen viime vuonna, en ollut ajatellut, että koskaan lähtisin takaisin valmentamaan. Kun puhuin perheeni kanssa, lupasin heille, että valmennan vain Pekingiin asti. Sen jälkeen keskityn perhe-elämääni. Meillä on todella hyvä elämä, valmentaja kertoo puhelimitse.

Raha ei vaikuta päätökseeni. Minulla on oma firmani, joka tekee todella hyvää tulosta. Sanoin Petter Kukkoselle tänä vuonna, että jos meillä on rahaongelmia, voin valmentaa ilmaiseksi.

Falko Krismayr

Mäkivalmentaja vakuuttaa, ettei hänen päätökseensä voi enää vaikuttaa. Ei, vaikka palkkaa tarjottaisiin lisää. Krismayrille palkka ei ollut alun perinkään motivaattori ottaa pesti Suomessa vastaan, vaan joukkueen potentiaali ja sen tarjoama haaste.

– Raha ei vaikuta päätökseeni. Minulla on oma firmani, joka tekee todella hyvää tulosta. Sanoin Petter Kukkoselle tänä vuonna, että jos meillä on rahaongelmia, voin valmentaa ilmaiseksi, koska en ole riippuvainen tästä palkasta.

Etsintä Krismayrin korvaajaksi on jo aloitettu.

– Meillä on jo nimi mielessä, ja niitä voi tulla vielä lisää, mutta haluaisin yhden tietyn henkilön tähän työhön. Puhuin hänen kanssaan ensimmäisen kerran eilen ja kysyin, mitä hän tekee Pekingin jälkeen. Keskustelu varmasti jatkuu ensi vuonna.

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila arvailee, että yksi nimi mäkivalmentajaksi voisi olla Kimmo Savolainen, joka on tehnyt yhteistyötä MM-hopealle yltäneen Ilkka Herolan kanssa.

– Savolainen voisi olla luontainen jatkumo, koska hyviä asioita on hänen kauttaan tullut. Hän myös tuntee urheilijat ja on jo aika kokenut valmentaja.

Toinen vaihtoehto olisi Mantilan mukaan tuulettaa valmennusta. Hän pitää mahdollisena, että seuraavakin mäkivalmentaja tulisi Itävallasta, mutta tämä olisi nuoremman sukupolven edustaja, joka toisi tekemiseen täysin uusia asioita.

Kukkosen jatko epävarma

Päävalmentaja Kukkosella on omaa sopimustaan jäljellä ensi vuoden verran. Lisäksi sopimukseen sisältyy optio kaudesta 2023.

Kukkonen kertoi lauantaina Urheilustudion haastattelussa, ettei hän ole tehnyt päätöstä omasta jatkostaan.

– Minulla on vielä nälkää, vaikka pakko on myöntää, että nyt on takki tyhjä, kun olemme painaneet toukokuusta täysillä tähän hetkeen.

Petter Kukkonen on laittanut itsensä päävalmentajana täysillä likoon. Hän on muun muassa puolustanut urheilijoiden oikeuksia äänekkäästi esimerkiksi mäkihyppypukujen sääntöjenmukaisuuden kyseenalaistamalla. Kuva: Tomi Hänninen

Vuodesta 2012 lähtien maajoukkuetta valmentanut Kukkonen unelmoi näkevänsä vielä useita asioita päävalmentajana. Hän tahtoisi nähdä suomalaisen voiton yhdistetyssä, suomalaisen voittamassa olympiamitalin ja onnistumisia laajalla rintamalla.

Hän kuitenkin myöntää, että aikaa on jossain kohtaa annettava perheelle, sillä Kukkonen on tehnyt reissutöitä 14 vuotta putkeen. Päävalmentajana hän on noin 200 päivää vuodesta poissa kotoa.

– Perhe on varmasti joutunut paljon elämään minun aikataulujeni ehdoilla, eikä se ole aina hyvä. Joskus tulee se hetki, jolloin pitää antaa lapsille ja vaimolle aikaa, jotta hekin pääsevät kunnolla tavoittelemaan unelmiansa. Voi olla, että sen aika on ensi keväänä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Mantilan mukaan moni valmentaja voisi ottaa Kukkosesta mallia.

– Kukkonen on tehnyt hyvää työtä systemaattisesti. Hän on pystynyt näyttämään kaikille, että hän tekee armottomasti töitä menestyksen eteen. Urheilijat myös luottavat Kukkoseen. Tämän todistaa se, ettei vaatimuksia valmentajan vaihdosta ole tullut, vaikka epäonnistuneita kausia on ollut.

Asiantuntijan mukaan Kukkosen lähtö jättäisi ison aukon maajoukkueeseen.

– On selvää, että hänen tilalleen tarvitaan kovapäinen valmentaja, joka saavuttaa koko taustaporukan luottamuksen ja saa oman viestinsä läpi.

Lue myös:

Petter Kukkosen tuskainen ilmoitus haastattelussa yllätti Eero Hirvosen – yhdistetyn kärkinimen valmennuskuvio auki: "Onko sellaista ihmistä, joka tämän paremmin tekee?"

Eero Hirvonen ei todennäköisesti kilpaile enää Klingenthalissa – Petter Kukkonen löi pöytään nimen uudesta henkilökohtaisesta valmentajasta

Petter Kukkonen: Suomi jättää protestin kohutuista MM-laduista – pitää yleistä käytäntöä järjettömänä: "Tämä asia menee väärin"

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"