Suora

  • Elävä arkisto esittää

Herola vei maailmancupin parhaan hiihtäjän palkinnon ja sai tuhansien eurojen bonuksen – päättyneellä kaudella tärkeä vaikutus olympiavuoteen

Ilkka Herola, 25, sijoittui yhdistetyn maailmancupin kokonaiskisassa seitsemänneksi.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola antoi pusun päivän parhaalle suksiparille.
Ilkka Herola oli vakuuttavassa hiihtokunnossa läpi kauden. MM-kisoissa hän nousi hirmuhiihdolla hopealle.Matthias Hangst/Getty Images

Suomen yhdistetyn ykköstähti Ilkka Herola, 25, päätti kautensa Klingenthalissa kahdeksanteen sijaan. Herola nousi väkevällä hiihdolla kahdeksan sijaa ja varmisti siten maailmancupin parhaan hiihtäjän palkinnon voiton.

Ero hiihtocupissa toiseksi sijoittuneeseen Jörgen Graabakiin oli lopulta selvä, 147 pistettä.

Herola vei hiihtopalkinnon myös viime vuonna.

– Ajattelin ennen kautta, että voisin keskittyä muihin asioihin kuin punaisesta liivistä tappelemiseen. Sanotaan, että se tuli nyt sivutuotteena ja kirsikkana kakun päälle, Herola kommentoi Urheilustudion lähetyksessä.

Parhaan hiihtäjän palkinnolla on myös mukava taloudellinen vaikutus, sillä urheilija saa siitä tuhansia euroja tililleen.

– Palkinto taitaa olla 6 000 Sveitsin frangia. Viime vuonna taisi kotiutua suunnilleen 4 800 euroa tilille verojen ja valuuttamuunnosten jälkeen, Herola kertoi.

Eero Hirvonen ja Ilkka Herola tuulettavat palkintokorokkeella Val di Fiemmen parisprintin kolmatta sijaa.
Eero Hirvonen ja Ilkka Herola pääsivät nauttimaan parikisan kolmossijasta tammikuussa Italiassa. Andrea Solero/AOP

Kokonaisuutena Herola oli hyvin tyytyväinen kauteensa. Hän saavutti maailmancupissa kolme henkilökohtaista palkintokorokesijaa. Lisäksi Herola hiihti Eero Hirvosen kanssa kolmanneksi parikisassa Val di Fiemmen maailmancupissa tammikuussa.

Kauden kruunasi normaalimäen kilpailun MM-hopea Oberstdorfissa.

– Tämä oli tosi hieno kausi ja on tosi hyvät fiilikset tietenkin. Pysyin loppuun asti hyvässä kunnossa, vaikka viimeinen viikonloppu oli vähän vaikea hyppäämisen kanssa. Otin selvästi askeleen eteenpäin tällä kaudella ja sain sellaisia highlighteja, joita voi muistella kiikkustuolissa.

Olympiavuoteen aiempia vuosia helpompi lähteä

Erityisesti Herola oli tyytyväinen siihen, että hänen hiihtokuntonsa säilyi tasaisen läpi kauden.

– Se on itsellenikin tärkeä asia ja hyvä itseluottamuksen lisääjä. Tiedän, että olemme harjoitelleet oikein ja tehneet hyviä valintoja.

Mäkiosuus on ollut suomalaisille yhdistetyn urheilijoille hankala viime vuosina. Herolalla palaset loksahtivat mäessä kohdilleen vuodenvaihteen jälkeen, mikä mahdollisti myös sijoitukset kärkikolmikossa.

Falko Krismayr on työskennellyt yhdistetyn maajoukkueessa mäkivalmentajana nyt reilun vuoden. Herola kuitenkin kokee, että hänen hyppäämiseensä uudella valmentajalla ei ole ollut suurta vaikutusta, vaan onnistumiset ovat tulleet pitkäjänteisen työn kautta. Siitä Herola lähetti kiitoksensa Jarkko Saapungille ja Kimmo Savolaiselle.

– Minun kohdallani peruspohja, suunta ja sapluuna, joilla hyppäämistä työstetään, oli jo aika hyvässä kunnossa.

Ilkka Herola kävelemässä mäkisuksien kanssa.
Kuluneella kaudella Ilkka Herola sai useita onnistumisia mäkiosuuksilla.Tomi Hänninen

Herola antaa Krismayrille tunnustusta kuitenkin kilpailuviikonlopuista ja siitä, että on saanut uusia ärsykkeitä myös uudelta valmentajalta.

– Onnistumisiini on ollut varmasti iso vaikutus sillä, että on löydetty yhteinen juttu ja itseluottamus on saatu nostettua sille tasolle, että myös kisatilanteessa pystyn tekemään omia parhaita suorituksiani.

Kuluneella kaudella on Herolan mukaan suuri vaikutus tulevaan kauteen, jolloin on määrä kilpailla Pekingin talviolympialaisissa. Hän kokee, että tärkein käteen jäänyt asia kuluneelta maailmancup-kaudelta on kasvanut itseluottamus.

– Tällä kaudella tuli tehtyä jonkin verran niin sanottuja kisaratkaisuja. Sillä tavalla omiin ratkaisuihin ja fiiliksiin luottaminen on eri tasolla kuin aiemmin. Siksi ensi kauteen on helpompi lähteä. Tämä laji on vähän sellainen, että oikeanlainen reagointi muuttuviin olosuhteisiin on ensiarvoisen tärkeässä asemassa.

Lue myös:

Norjan Jarl Magnus Riiber yhdistetyn voittoon – Ilkka Herola kiristi kahdeksanneksi maailmancup-kauden päätöskisassa

Yhdistetyn valmennustiimi hajoamassa täysin Pekingin jälkeen? Krismayr on jo kosiskellut uutta henkilöä tilalleen

Petter Kukkosen tuskainen ilmoitus haastattelussa yllätti Eero Hirvosen – yhdistetyn kärkinimen valmennuskuvio auki: "Onko sellaista ihmistä, joka tämän paremmin tekee?"

Eero Hirvonen ei todennäköisesti kilpaile enää Klingenthalissa – Petter Kukkonen löi pöytään nimen uudesta henkilökohtaisesta valmentajasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat