1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Tero Seppälä paljasti karun tilanteen: päävalmentajan valmennusaikaa kuluu jopa koronatestien järjestämiseen – lupaus haluaa treenata ulkomailla

Suomen ampumahiihdon ykköslupaus Tero Seppälä ei ollut täysin tyytyväinen kauteensa.

Tero Seppälän ammuntatarkkuus parani viime kaudesta tälle kaudelle, muttei hänen mukaansa riittävästi, sillä kärkimaissa urheilijat kehittyvät nopeammin kuin Suomessa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ampumahiihdon maailmancup päättyi sunnuntaina Ruotsin Östersundissa. Suomalaisittain kausi lähti lupaavasti liikkeelle, kun Tuomas Harjula väläytti heti Kontiolahdella sijoittumalla 14:nneksi normaalimatkalla. Tähtihetket jäivät lopulta vähiin, ja suomalaisten kausi jäi tasapaksuksi.

Joukkueen suurin menestystoivo Tero Seppälä oli MM-kisoissa lähellä huippusijaa normaalimatkalla. Hän oli selvinnyt kolme ampumapaikkaa vain yhdellä sakolla, mutta viimeisellä paikalla suomalainen sortui kolmeen ohilaukaukseen.

Maailmancupissa Seppälä keräsi uransa parhaat pisteet: 169. Tuolla pistepotilla hän sijoittui 36:nneksi.Tämä ei 25-vuotiasta kuitenkaan tyydyttänyt.

– En ole tänäänkään yhteislähdössä hiihtämässä. Yksi kauden päätavoitteista oli, että olisin niissä mukana ja sitä kautta menestymispaikkoja tulisi enemmän. Siksi olen vähän pettynyt kauteen. Huippuvedot jäivät puuttumaan, Seppälä kommentoi sunnuntaina Urheilustudiossa.

Pienen makustelun jälkeen Seppälä arvioi, että ennen kauden alkua olisi pitänyt satsata enemmän lajiharjoitteluun, eli ampumiseen kovasta rasituksesta.

– Se on vielä liian epävarmaa. Päivien ja neljän paikan kisojen sisällä ammunnoissa tulee liian suurta vaihtelua. Välillä se kulkee tosi hyvin ja välillä liian huonosti.

Toisen maajoukkueen mukaan treenaamaan?

Seppälä kertoi olevansa tyytyväinen Suomen maajoukkuevalmennukseen, mutta tunnusti myös tosiasiat. Siinä missä Ruotsin maajoukkueella on käytössään viidestä seitsemään valmentajaa päivittäisessä tekemisessä, Suomen urheilijat tukeutuvat päävalmentaja Jonne Kähköseen.

Kaiken lisäksi Kähkösen rooli on paljon muutakin kuin valmentaja lähtien matkanjärjestäjän roolista.

– Koronavuosi aiheutti sen, että Jonnelle oli huomattavasti enemmän töitä, kuten koronatestausten ja matkojen suunnittelemiset sekä hygieniapuolen asiat. Niihinkin meni ehkä paljon energiaa, Seppälä sanoi.

Tero Seppälän kaudesta jäivät uupumaan huippuonnistumiset. Maailmancupin päätösviikonloppuna Suomen maajoukkuetta kurittivat vielä ruokamyrkytykset. Kuva: Christian Manzoni/NordicFocus/Getty Images

Seppälä on huippuonnistumisella lähellä ampumahiihdon kärkeä. Hyvällä ammunnalla hänellä on täydet mahdollisuudet sijoittua kymmenen parhaan joukkoon.

Tukea kehittymiseen tarvittaisiin kuitenkin nykyistä enemmän.

– Valmennuksessa pitäisi pystyä enemmän keskittymään siihen, millä tulos tehdään, eli itse harjoitteluun reissujen aikanakin ja siihen, millä kelkka saadaan käännettyä, jos meinaa lähteä menemään huonoon suuntaan.

MM-kisojen aikaan Seppälä väläytteli jo, että hänellä on ensi kesäksi kovia suunnitelmia. Urheilustudion isäntä Riku Salminen tiedusteli, liittyvätkö suunnitelmat jonkin toisen maajoukkueen mukana treenaamiseen.

– On se yksi vaihtoehto. Silloin pääsisin harjoittelemaan sellaisten kanssa, jotka kisoissa kärkipäässä keikkuvat. Näkisin, mitä he tekevät paremmin kuin me ja tuomaan sitä kautta tietoa Suomeen. Saisimme idean, millä jutulla pystymme kehittymään nopeammin kuin tällä hetkellä, Seppälä sanoi ja jatkoi:

– Tänä vuonnakin meidän joukkueestamme varmaan jokainen on kehittynyt, mutta tahti on liian hidas siihen nähden, mitä sen pitäisi olla. Muissakin maissa tehdään kovasti töitä.

Seppälä on siinä mielessä harvinainen tapaus, että hän on vasenkätinen ampumahiihtäjä. Hän toivoisi pääsevänsä sellaisen ampumahiihdon kärkimaan leirille mukaan, jolla olisi muita vasenkätisiä. Esimerkiksi penkalle tulo poikkeaa oikea- ja vasenkätisillä. Tällaisen tietotaidon hankkimista Seppälä pitää hyödyllisenä.

Lue myös:

Johannes Thingnes Bö jälleen maailmancupin voittajaksi – Tandrevold nappasi uransa ensimmäisen maailmancup-voiton

Seppälä ampui kuusi sakkoa, mutta nousi cup-pisteille – Lägreid voittoon, cup-ratkaisu huomenna

Stina Nilssonin valinta Östersundiin aiheutti kohun, mutta maailmancupin debyytti löi kriitikoille jauhot suuhun – "Kaikki ovat varmaan ihan hiljaa"